гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Цистит: причини, симптоми, діагностика

27.12.2023
Фото - Цистит: причини, симптоми, діагностика
  1. Що таке «цистит»?
  2. Які типи циститу існують?
  3. Цистит: причини
  4. Цистит: симптоми
  5. Коли звернутися до лікаря
  6. Цистит: лікування
  7. Діагностика циститу
  8. Профілактика циститу
  9. Висновки
 

Що таке «цистит»?

Цистит — це запалення сечового міхура, зазвичай спричинене інфекцією.

Хвороба дуже поширена — щороку у світі від циститу страждають понад 150 мільйонів людей. Цистит у жінок трапляється набагато частіше (у віці до 24 років такий досвід отримує кожна третя дівчина). Але захворювання добряче дошкуляє й чоловікам, особливо в похилому віці, проте через іншу причину – переважно через проблеми з простатою.

Цистит може викликати досить неприємні симптоми і без належного лікування призводити до ускладнень, серед яких — запалення нирок (пієлонефрит), яке в свою чергу може призвести до розвитку станів (наприклад, хронічна ниркова недостатність), що становлять загрозу життю людини.

Про що свідчать ті чи інші симптоми, як не пропустити небезпечні для здоров’я стани та які сучасні методи обстеження при циститі існують — поговоримо в нашій статті.
 

Які типи циститу існують?

Цистит може бути гострим або хронічним — деяких людей прояви хвороби турбують часто, і в таких випадках може знадобитися регулярне або тривале лікування.

Є декілька видів захворювання (в залежності від причин, що призвели до патології):

  1. Бактеріальний цистит — стан, при якому інфекція потрапляє у сечовий міхур через уретру та подразнює стінки сечовивідних шляхів;
  2. Небактеріальний цистит:
    - Медикаментозний цистит. Деякі ліки при виведенні з організму можуть дратувати сечовий міхур і призводити до захворювання;
    - Хімічний цистит — запалення сечового міхура, що виникає в результаті деяких видів лікування, наприклад, як наслідок дії хіміотерапевтичних засобів. Захворювання також може розвинутися після застосування мила, сперміцидів, гелів і барвників.
    - Інтерстиціальний цистит — хронічне запалення сечового міхура, викликане неінфекційними причинами. Цей тип патології може бути пов’язаний зі збоями в нервовій, ендокринній та інших системах організму;
  3. Променевий цистит. Радіаційна терапія здатна зменшувати пухлини та вбивати рак, але також є ризик пошкодження здорових клітин. Захворювання може виникнути після опромінення ділянки малого тазу.

Трапляються також випадки безсимптомного циститу, коли в сечі присутні бактерії, але у людини немає жодних проявів. Такі пацієнти не потребують лікування.

 

Цистит: причини

Захворювання частіше за все виникає, коли бактерії потрапляють в уретру, а далі — в сечовий міхур. У 80–95% випадків це Escherichia coli, яка знаходиться в розташованій поблизу органів сечовиділення прямій кишці. За несприятливих обставин, таких як порушення правил гігієни або неправильне підмивання, ці бактерії можуть перетнути анатомічні межі та проникнути в сечовий міхур, викликаючи цистит. Потім бактерії прикріплюються до слизової оболонки даного органу і спричиняють подразнення та запалення цієї ділянки — виникає інфекція сечового міхура.

Серед інших причин розвитку хвороби можуть бути захворювання статевих органів, в тому числі інфекції, що передаються статевим шляхом (вульвіт, кольпіт, уретрит, мікоплазмоз, гонорея, трихомоніаз, хламідіоз, генітальний туберкульоз, гриби роду Candida, вірус герпесу).

До можливих причин циститу відносяться:

  • недотримання гігієни, зокрема підтирання після відвідування туалету ззаду наперед;
  • встановлення, зміна або тривале використання сечового катетера;
  • застосування деяких засобів контрацепції, наприклад, діафрагми.

Активний секс може викликати так званий посткоїтальний цистит. Це дуже поширена проблема, яка частіше за все виникає протягом 48 годин після акту. Може проявлятися як на початку статевого життя, так і через деякий час після нього.

Циститом може захворіти будь-яка людина, незалежно від статі та віку. Але від даної патології найчастіше страждають жінки, оскільки їхній анус (задній прохід) розташований ближче до уретри. Крім того, остання набагато коротша, ніж у чоловіків, отже бактеріям легше проникнути в сечовий міхур.

Цистит у чоловіків також може виникнути через патології, що обмежують нормальний відтік сечі. Одна з таких проблем — збільшення передміхурової залози, яке може перешкоджати сечовипусканню.

За даними Національної служби охорони здоров’я Великобританії (NHS), інші фактори ризику розвитку циститу включають:

  • утруднення спорожнення сечового міхура;
  • променева терапія;
  • цукровий діабет (високий рівень цукру в сечі створює сприятливе середовище для розвитку бактерій);
  • менопауза (в цей період через падіння рівня естрогену слизова уретри стає тоншою, що підвищує ймовірність інфікування у представників обох статей);
  • блокування сечовивідних шляхів, наприклад, каменями з нирок;
  • вагітність;
  • ослаблена імунна система.


Цистит: симтоми

До основних ознак циститу відносяться:

біль, печіння або поколювання під час сечовипускання;
сеча має змінений колір та неприємний запах, каламутна;
гостра необхідність сечовипускання;
болі в сечовому міхурі, дискомфорт внизу живота;
часте виділення невеликої кількості сечі;
субфебрильна температура (37-38 °C);
кров у сечі (гематурія);
загальне нездужання, нудота та втома.

Цікавий факт!

Здоровій людині потрібно спорожняти свій сечовий міхур декілька разів на добу (у нормі — до 8 разів). Під час захворювання кількість сечовипускань становиться неконтрольованою та збільшується в рази.

Симптоми циститу однакові як для чоловіків, так і для жінок.

Можливі прояви захворювання у дітей включають температуру до 38°C і вище, слабкість, дратівливість, зниження апетиту, нудоту, блювання.


Коли звернутися до лікаря?

Проконсультуйтесь з лікарем, якщо:

  • неприємні симптоми не зникають протягом 3 днів;
  • наявні сильні прояви захворювання, наприклад, сильний біль внизу живота;
  • симптоми часто повторюються;
  • є ознаки циститу, і ви вагітні або ви — чоловік;
  • симптоми у дитини.

Коли потрібно звернутися до лікаря терміново:

  • висока температура або відчуття жару та тремтіння;
  • низька температура;
  • біль внизу живота або в спині, прямо під ребрами;
  • сонливість або важко говорити;
  • затримка сечовипускання протягом цілої доби;
  • кров у сечі.


Такі симптоми можуть свідчити, що запалення охопило вже й нирки. Без відповідного лікування цей стан може бути небезпечним, оскільки загрожує розвитком сепсису.

 

Цистит: лікування

Захворювання, особливо цистит з кров’ю, потребує призначення антибіотиків, адже занедбана патологія може перейти в хронічну форму або викликати пієлонефрит.

Цікавий факт!

Вважається, що від циститу допомагає сік журавлини, точніше, особлива речовина проантоціанідін, яка міститься в цій ягоді і нібито здатна гальмувати розмноження бактерій у сечовому міхурі. Однак, на жаль, нещодавно вчені з Йельського університету довели, що журавлинний сік містить недостатню кількість активного інгредієнта для одужання пацієнта від циститу. Ягоду краще застосовувати лише як допоміжний засіб до призначеного лікування.

Хронічні цистити або ті, що часто повторюються, потребують уважного вивчення причини захворювання та призначення більш складного лікування, можливо, довготривалого.

Цікавий факт!

При циститі потрібно пити багато рідини, але «вимити» хвороботворні бактерії неможливо. Однак результати аналізу такої «розбавленої» сечі пацієнта нерідко можуть ввести в оману, адже часто показують, що людина нібито одужала, хоча насправді це зовсім не так.


Діагностика циститу

Для того, щоб уникнути небажаних ускладнень та вчасно розпочати лікування, дуже важливо провести правильні обстеження.

До уваги приймаються наявні в пацієнта симптоми та використовуються наступні види досліджень:

  1. Загальний аналіз сечі. Підвищений рівень лейкоцитів, еритроцитів та епітеліальних клітин свідчить про розвиток запального процесу в сечовому міхурі.
  2. Загальний аналіз крові — показує запальні зміни за рахунок збільшеного числа лейкоцитів та прискорення ШОЕ.
  3. Бактеріологічний посів + антибіотикограма сечі – допоможе виявити збудника захворювання та визначити чутливість до антибіотиків, що в подальшому допоможе призначити адекватне лікування.
  4. УЗ-обстеження — діагностика, що дозволяє виявити зміни в нирках, сечовому міхурі та сечовивідних шляхах.
  5. Цистоскопія. Через уретру в сечовий міхур пацієнта вводиться цистоскоп — тонка трубка з відеокамерою та підсвічуванням, яка дозволяє оглянути орган зсередини та виявити ознаки запалення й структурні аномалії. Дослідження показане далеко не всім хворим, а лише пацієнтам з небактеріальним або рецидивуючим циститом.
 

Також варто зробити наступні обстеження, кожне з яких включає в себе декілька вищеперелічених досліджень і дозволяє всебічно оцінити здоров’я нирок:

Комплекс №215
"Ниркові проби, при наявності симптомів"


Комплекс №86
"Ниркові проби, профілактичне обстеження розширене"



Крім того, рекомендується здати аналізи на інфекції, що передаються статевим шляхом, оскільки часто саме вони є причиною хронічного рецидивуючого циститу:

Комплекс №62
"Профогляд для жінок"

 

Комплекс №81
"Діагностика запальних процесів статевих шляхів жінки"



Профілактика циститу

Запобігти захворюванню можуть допомогти такі заходи:

  • дотримання гігієни після сексу;
  • сечовипускання за потребою (не затримувати тривалий час);
  • використання нейтрального, непарфумованого мила для статевих органів;
  • повне спорожнення сечового міхура при сечовипусканні;
  • уникнення тісної білизни та вузьких штанів;
  • підтирайтесь після відвідування туалету спереду назад;
  • віддайте перевагу бавовняній білизні;
  • використовуйте лубриканти під час сексу.


Висновки

Давайте підсумуємо все вищевикладене:

  • гострий цистит — доволі поширене явище, особливо серед жінок;
  • зазвичай захворювання проходить через кілька днів від початку неприємних симптомів;
  • вчасно проведена діагностика допоможе призначити правильне лікування;
  • гострі стани потребують невідкладної терапії, адже є ризик розвитку не лише пієлонефриту, але й сепсису;
  • неординарні види циститу можуть викликати ускладнення та вимагають специфічного та/або тривалого лікування.
     

Сподіваємось, що отримана інформація стане вам в нагоді, і ви тепер знатимете, як діяти при тих чи інших симптомах та як запобігти появі циститу.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому