гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Комплекс №272 «Скринінг судинних ризиків»

Повернутися

Діагностичний напрямок

Функціональний стан організму

Загальна характеристика

Комплекс досліджень створений для раннього виявлення факторів, які призводять до ураження судин, таких як: цукровий діабет, хронічна хвороба нирок, порушення обміну ліпідів, порушення реологічних властивостей крові, що дає можливість лікарю своєчасно розпочати лікувально-профілактичні заходи та надати можливість пацієнту уникнути розвитку серцево-судинних катастроф.
Глікований гемоглобін (HbA1c) - непрямий показник середнього рівня глюкози в крові за період до 3 місяців. Згідно рекомендацій Американської діабетологічної асоціації 2024 року (ADA 2024), використовується для діагностики предіабету (HbA1с  5,7 %-6,4 %) та цукрового діабету (при рівні HbA1с  6,5%  та більше підтверджується діагноз цукровий діабет).
Для ранньої оцінки функції нирок.
Цистатин С зі ШКФ –  показник, що відображає видільну функцію нирок та є
чутливим маркером порушення ШКФ, особливо при відсутності збільшення креатиніну. Так, функція нирок може виявитися зниженою більш ніж на 50 % до того моменту, коли рівень креатиніну тільки перевищить межу верхнього референтного значення. Підвищення рівня Цистатину С інформативно на ранніх стадіях порушення видільної функції нирок і чим важче процес, тим вище його концентрація в крові. Також, підвищення Цистатину С асоціюється із запальними захворюваннями, онкозахворюваннями, розсіяним склерозом, спадкової цистатин С-амілоїдної ангиопатією. Низький рівень цистатину С може служити однією з причин зниження еластичності мембран, судинної стінки з подальшим розвитком атеросклерозу, аневризми черевної аорти і вторинних серцево-судинних ускладнень. Рівень цистатину С корелює з рівнями тригліцеридів, ХС ЛПНЩ. Підвищення його рівня після інфаркту міокарда є несприятливою ознакою, що свідчить про порушення фільтраційної функції нирок.
Співвідношення альбуміну до креатиніну в сечі (Альбумін в сечі; Креатинін у сечі; розрахунок) дозволяє виявити порушення функції ниркових клубочків на початковій стадії та діагностувати захворювання нирок та патології серцево-судинної системи;
Калій - основний внутрішньоклітинний катіон, який створює і підтримує електричний мембранний потенціал клітин, регулює внутрішньоклітинний осмотичний тиск, стимулює активність ферментів гліколізу, бере участь у метаболізмі білків і глікогену, відіграє важливу роль у проведенні нервових імпульсів.
Загальний білок – маркер порушень білкового обміну. Важливий діагностичний параметр при цілому ряді захворювань, зокрема пов'язаних з вираженими порушеннями метаболізму при захворюваннях печінки, нирок., порушеннях харчування, обміну речовин, колагенозах.
60 % загального булка в сироватці крові становить Альбумін -  маркер порушень білкового обміну. Синтезуються в печінці, визначають онкотичний тиск плазми, беруть участь у транспортуванні багатьох біологічно активних речовин, здатні зв'язуватися з холестерином, білірубіном, кальцієм, різними лікарськими речовинами.
Феритин - найбільш поширена форма депонування заліза у організмі. Підвищення дозволяє запідозрити гемохроматоз або системне запалення. Зниження характерне для залізодефіцитної анемії.
С-реактивний білок – маркер гострої фази запалення. Підвищує ризик  серцево-судинних ускладнень у пацієнтів з атеросклерозом, діабетом, а також тих, хто знаходиться на хронічному гемодіалізі.
Гомоцистеїн - найважливіший фактор у розвитку атеросклерозу і тромбозу; характеризує ризик розвитку хвороби Альцгеймера, старечого недоумства; супроводжує судинні ускладнення цукрового діабету.
Ліпідограмма дозволяє оцінити ризик розвитку атеросклерозу та серцево-судинних захворювань на ранніх етапах. До складу комплексу входять показники, що є оптимальними для діагностики та моніторингу ефективності лікування дисліпідемій. До комплексу входить новий показник  холестерин не-ліпопротеїдів високої щільності (ХС не-ЛПВЩ). Це розрахунковий показник, що оцінює всі фракції ліпідів крові, які беруть участь в утворенні атеросклеротичних бляшок в судинах. ХС не-ЛПВЩ використовується для більш точної оцінки ССЗ та ризику розвитку атеросклерозу у пацієнтів з високим рівнем тригліцеридів, ожирінням, цукровим діабетом та низьким рівнем ХС ЛПНЩ. Згідно чинних настанов ХС не-ЛПВЩ рекомендують визначати у пацієнтів з дуже високим та високим серцево-судинним ризиком (ССР) навіть після досягнення цільового рівня ХС ЛПНЩ.

Показання для призначення

- Пацієнти з цукровим діабетом, предіабетом та особи, які мають фактори ризику цукрового діабету, зокрема: родич першого ступеню (один з батьків, брат чи сестра, дитина) з цукровим діабетом, Артеріальна гіпертензія (>140/90 мм. рт. ст.), синдром полікістозних яєчників у жінок, acanthosis nigricans та деякі інші ознаки інсулінорезистентності, вік 35 років та більше,
 Люди з надмірною вагою або ожирінням (ІМТ ≥25 кг/м2)
Пацієнти з ранніми серцево-судинними захворюваннями у сімейному анамнезі
Обтяжена спадковість (хвороби нирок у близьких родичів), вроджені аномалії нирок.
Шкідливі звички – алкоголь, паління;
Соціальні фактори: гіподинамія, стреси, надмірні психо-емоційні навантаження, порушення режиму дня.

Маркер

ризику серцево-судинних захворювань

Клінічна значущість

Дослідження дозволяє комплексно виявити на ранніх стадіях порушення вуглеводного, білкового та ліпідного обміну, оцінити ризик розвитку атеросклерозу та тромбозу. Запобігти розвитку серцево-судинних захворювань та судинних катастроф: інсультів, інфарктів, гострих тромбозів та виявити початкові прояви хронічної хвороби нирок.


Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 24 години Не вживати алкоголь. За 8 годин Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. За 1 годину не палити. За 15 хвилин посидіти,відпочити. Безпосередньо перед обстеженням виключити фізичні навантаження та стреси. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням.

сеча ранкова

Примітки:Ранкова порція сечі збирається після туалету зовнішніх статевих органів. Біоматеріал доставити у відділення МЛ ДІЛА протягом 2 годин після збору останньої порції.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Цільна ВК/ЕДТА HBA1C. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Система з ЕДТА без розподільного геля, 4,0 мл. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Біоматеріал для дослідження: Плазма ВК/ЕДТА/Г. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з ЕДТА з розподільним гелем, 5,0 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифуговану пробірку зберігати в холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

сеча ранкова

Біоматеріал для дослідження: Сеча ранкова. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Стерильний контейнер з кришкою, 30-40 мл. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Інтерпретація:

  • Комплекс дозволяє провести базовий скринінг для оцінки судинних ризиків. Виявити предіабет та цукровий діабет, порушення ліпідного та білкового обміну. Оцінити функцію нирок. Нормальний результат лабораторного обстеження не виключає наявності прихованих порушень вуглеводного, білкового та ліпідного обміну, також патології нирок та системи згортування крові. При відхиленні будь-якого з показників від нормальних значень потрібне подальше обстеження.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому