гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Цистатин С зі ШКФ

Повернутися

Діагностичний напрямок

Функціональний стан організму

Загальна характеристика

Цистатин C - це білок з сімейства інгібіторів цистеїнових протеаз, який в організмі людини постійно продукується всіма клітинами, що містять ядра. Цистатин С вільно фільтрується нирками через клубочкову мембрану завдяки малій молекулярній масі і його рівень відносно стабільний в системній циркуляції. Ці властивості дозволяють розглядати Цистатин С як показник, що відображає видільну функцію нирок.
Цистатин С в сироватці негативно корелює з величиною швидкості клубочкової фільтрації (ШКФ), будучи чутливим маркером порушення ШКФ, особливо при відсутності збільшення креатиніну. Так, функція нирок може виявитися зниженою більш ніж на 50% до того моменту, коли рівень креатиніну тільки перевищить верхню межу норми. Тому підвищення рівня Цистатину С інформативно вже на ранніх стадіях порушення видільної функції нирок і чим важче процес, тим вище його концентрація в крові. Також, підвищення Цистатину С асоціюється із запальними захворюваннями, онкозахворюваннями, розсіяним склерозом, спадкової цистатин С-амілоїдної ангиопатією. Низький рівень цистатину С може служити однією з причин зниження еластичності мембран, судинної стінки з подальшим розвитком атеросклерозу, аневризми черевної аорти і вторинних серцево-судинних ускладнень. Рівень цистатину С корелює з рівнями тригліцеридів, ХС ЛПНЩ. Підвищення його рівня після інфаркту міокарда є несприятливою ознакою, що свідчить про порушення фільтраційної функції нирок.

Показання для призначення

1. Діагностика і моніторинг порушення видільної функції нирок (при хворобах нирок, після трансплантації, хіміотерапії, в кардіохірургії та ін.).
2. Ідеальний педіатричний маркер ШКФ у дітей з моменту народження.
3. Ранній маркер прееклампсії у вагітних.
4. Ранній маркер діабетичної нефропатії.
5. Незалежний високочутливий маркер атеросклерозу і тяжкості серцево-судинних ускладнень.
6. Для підбору дозування потенційно нефротоксичних лікарських препаратів, оцінка нефротоксичності рентгеноконтрастних препаратів.

Маркер

Маркер порушення ШКФ.

Клінічна значущість

1. Захворювання нирок.
2. Цукровий діабет, діабетична нефропатія, метаболічний синдром.
3. Прееклампсія у вагітних.
4. Серцево-судинні захворювання: кардіоренальний синдром, гострий коронарний синдром, гіпертензія, інфаркт міокарда, інсульт, серцева недостатність.
5. Трансплантації, оперативні втручання, швидка діагностика і стратифікація ризику у пацієнтів у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії.

Склад показників:

Цистатин С

Метод: Імунотурбідіметричний
Діапазон вимірювань: від 0.25
Одиниця виміру: Міліграм на літр

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 4М
0,9 - 2,43

                                                                    
4М - 1Р
0,79 - 1,61

                                                                    
1Р - 18Р
0,59 - 1,41

                                                                    
18Р - 130Р
0,59 - 1,1

                                                                    

Швидкість клубочкової фільтрації

Метод: Розрахунковий метод
Одиниця виміру: Мілілітрів за хвилину в 1,73 кв.м

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 130Р
> 90

                                                                    

Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 4 години Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Інтерференція:

  • Не виявлена.
  • Не виявлена.

Інтерпретація:

  • Ниркова недостатність, на ранніх стадіях прееклампсії, запальні захворювання, аутоімунні захворювання, розсіяний склероз, при колоректальному раку, метастазах в кішківнику та ін., при інфаркті міокарда, серцевій недостатності, спадкова цистатин С-амілоїдна ангіопатія, у пацієнтів на діалізі.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому