Графік роботи на Великдень

×
гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Цукровий діабет: причини, симптоми, діагностика та дієта

12.12.2023
Фото - Цукровий діабет: причини, симптоми, діагностика та дієта

 

Що таке цукровий діабет?

Цукровий діабет – захворювання, пов’язане з порушенням обміну речовин, за якого виникає неконтрольоване підвищення рівня глюкози в крові (гіперглікемія). В нормі засвоєння глюкози клітинами організму покладається на гормон інсулін, що виробляється підшлунковою залозою. Цей процес може порушуватися за двох умов:

  • якщо підшлункова залоза виробляє інсулін в недостатній кількості і тоді виникає діабет І типу;
  • коли клітини організму стають несприйнятливими до цього гормону і в такому разі розвивається діабет ІІ типу.
Взагалі, цукровий діабет сьогодні є одним з найпоширеніших захворювань ендокринної системи. У ВООЗ навіть говорять про пандемію, адже різні типи діабету діагностуються приблизно у 8% людей протягом життя, а неправильне харчування та спосіб життя з кожним роком збільшують кількість хворих. Проте грамотне лікування та дієта може підтримувати якість життя на належному рівні, а отже не слід впадати у відчай. Про те, на що звертати увагу аби вчасно розпізнати хворобу та які сучасні можливості обстеження на сьогодні існують ми поговоримо в нашій статті.
 

Які типи цукрового діабету існують?

Відповідно до класифікації цукровий діабет поділяється на два типи.

1 ТИП: інсулінозалежний діабет. Розвиток цього типу діабету зумовлений нестачею інсуліну в організмі. Зазвичай розвивається у дитячому чи підлітковому віці, проте інколи зустрічається і в зрілому – латентний аутоімунний діабет дорослих, який спочатку приймають за цукровий діабет другого типу.

Недостатнє вироблення інсуліну відбувається внаслідок аутоімунного руйнування бета-клітин підшлункової залози. Протягом багатьох місяців або років це жодним чином не проявляється, аж поки кількість бета-клітин не зменшиться до такого ступеня, при якій концентрація інсуліну стає недостатньою для контролю рівня глюкози в крові. І вже тоді з’являються клінічні симптоми.

Спричинити цей стан можуть наступні фактори:

  • Генетична схильність. Гени схильності деяких популяціях зустрічаються частіше, ніж у інших, що пояснює високу частоту діабету 1-го типу серед представників певних етнічних груп (скандинави, сардинці);
  • Зараження рядом вірусів (Коксакі, краснухи, Епштейна-Барра та ретровіруси). Вони можуть інфікувати та руйнувати бета-клітини або призводити до деструкції цих клітин побічно шляхом розвитку аутоімунних реакцій;
  • Дієта. Ризик діабету 1-го типу зростає при надто ранньому або пізньому введенні в прикорм дітей молочних продуктів (коров'яче молоко та білок коров'ячого молока), при високому рівні нітратів у питній воді та нестачі вітаміну D у їжі.
     

Для компенсації цей тип діабету потребує постійного введення інсуліну ззовні.
 

2 ТИП: неінсулінозалежний діабет. При цьому типі діабету розвивається резистентність (несприйнятливість) тканин організму до інсуліну, що виробляється підшлунковою залозою. Це призводить до нормального засвоєння глюкози тканинами організму.

Зазвичай хвороба розвивається у дорослому віці, порушення толерантності до глюкози виявляється у до третини дорослих старше 65 років. Проте наразі цей тип діабету часто реєструється у молодих людей і навіть дітей, що пов’язано із харчуванням та способом життя.

Сприяти розвитку діабету 2 типу можуть:

  • генетичні фактори, про що свідчить висока поширеність захворювання у осіб африканського, американсько-індійського, латиноамериканського, азіатсько-американського походження та у корінних жителів Аляски, а також у родичів осіб, які страждають на це захворювання;
  • ожиріння та надмірна вага, в основі чого можуть лежати генетичні фактори, але важливу роль відіграють дієта, інтенсивність фізичних навантажень і загальний спосіб життя.
     

При цьому типі діабету рівень цукру в крові можна контролювати за допомогою правильного харчування, фізичної активності та цукрознижувальних препаратів. Але в тяжких випадках може знадобитися використання інсуліну.


Діабет вагітних (гестаційний). Він розвивається виключно в період виношування дитини та проходить після пологів. Потребує дотримання дієти і, якщо це не допомагає, інсулінотерапії. 

 

Причини цукрового діабету

До факторів ризику захворювання лікарі відносять:

  • генетичні порушення, що сприяють розвитку аутоімунних захворювань та патологій підшлункової залози;
  • спадковість також є важливим фактором ризику;
  • ожиріння, адже накопичення надлишкового об’єму жирової тканини призводить до порушення обміну речовин та інсулінорезистентності;
  • імунні порушення, що може спричинити ураження тканин підшлункової залози;
  • вірусні інфекції та вплив токсинів на підшлункову залозу;
  • прийом кортикостероїдів та інших лікарських засобів;
  • порушення функції надниркових залоз;
  • серцево-судинні патології.
 

Симптоми цукрового діабету

Найбільша підступність цукрового діабету полягає у тривалому безсимптомному перебігу, коли людина може навіть не здогадуватися про те, що вона хвора. Проте є певні прояви, на які можна вчасно звернути увагу, якщо знати про них. Зазвичай вони залежать від форми та тяжкості перебігу захворювання, але запідозрити патологію можна за наступними симптомами та ознаками:

часті позиви до сечовипускання та збільшення об’єму сечі;
сильна спрага та споживання великого об'єму рідини;
сухість слизової оболонки рота;
порушення гостроти зору та запаморочення;
виражений апетит;
поява гнійників на різних ділянках шкіри, тривале загоєння ран;
безсоння та швидка стомлюваність;
зниження працездатності;
безпідставне зменшення маси тіла або ожиріння;
часте виникнення інфекційних захворювань.


Відрізнити прояви різних типів цукрового діабету може лише лікар, тому при появі у себе хоча б кількох з перерахованих ознак слід обов’язково звернутися за призначенням додаткового обстеження.
Ступінь тяжкості діабету залежить від рівня цукру в крові та наявності ускладнень.

 

Ускладнення цукрового діабету

Багаторічний недостатній контроль гіперглікемії призводить до безлічі ускладнень, пов'язаних головним чином з ураженням дрібних та/або великих судин (мікро- та макроангіопатії). Саме це лежить в основі трьох частих і важких проявів цукрового діабету:

Ретинопатія – ураження сітківки ока, що проявляється нечіткістю зору (часто змінюється в залежності від рівня цукру в крові), появою мушок та блискавок, різкою втратою зору. Діабетична ретинопатія стала причиною повної невиліковної сліпоти у 4-х мільйонів мешканців нашої планети

Нефропатія – ураження ниркових клубочків незапального характеру, що призводить до хронічної ниркової недостатності, яка згодом потребує гемодіалізу.

Полінейропатія – ураження периферичних нервів, що зазвичай проявляється зниженням чутливості та появою стріляючих, поколюючих, смикаючих болів, переважно в ногах, що посилюються у спокої, в нічні години.

З ураженням мікросудин пов'язано також погане загоєння ран. Навіть при невеликих пошкодженнях шкіри можуть утворюватися глибокі виразки, що легко інфікуються, особливо на ногах.

Ураження великих судин включають атеросклероз, який може призводити до:

  • ризику розвитку стенокардії та інфаркту міокарда вище в 2-3 рази;
  • транзиторних ішемічних атак та інсультів;
  • ураження периферичних артерій, що призводять до розвитку синдрому діабетичної стопи – трофічних виразок, до яких приєднується інфекція, і це призводить до ампутацій.
     

Ще одним важким ускладненням є порушення імунітету, зумовлене прямими впливами гіперглікемії на клітини імунної системи. Пацієнти з цукровим діабетом особливо сприйнятливі до бактеріальних та грибкових інфекцій.

 

Діагностика цукрового діабету

Для того, щоб вчасно розпізнати наявність цукрового діабету та уникнути незворотних ускладнень, вкрай важливою є вчасна діагностика. 

Для діагностики цукрового діабету використовуються наступні дослідження:

Згідно з рекомендаціями фахівців Американської діабетологічної асоціації 2023 року регулярне обстеження на цукровий діабет показане: 

  • усім людям старше 35 років незалежно від наявності чи відсутності факторів ризику; 
  • усім дорослим будь-якого віку з надмірною вагою або ожирінням, які мають один або кілька факторів ризику; 
  • тим, хто має близьких родичів з діабетом; 
  • при наступних захворюваннях:
    артеріальна гіпертензія (>140/90 мм. рт. ст.);
    холестерин  ЛПВС <0,9 ммоль/л та/або тригліцериди > 2,85 ммоль/л;
    СПКЯ у жінок;
    Аcanthosis nigricans;
    усім жінкам на етапі планування вагітності; 
    вагітним до 15-го тижня, якщо не було тестування на етапі планування вагітності.

     
Пацієнти з виявленим цукровим діабетом чи предіабетом потребують не тільки призначення адекватної терапії, а і ретельного обстеження з метою раннього виявлення ускладнень.


Фахівці Американської діабетологічної асоціації рекомендують усім пацієнтам з вперше виявленим цукровим діабетом типу 2 негайно проходити огляд офтальмолога. Наразі, виявити зміни на очному дні характерні для діабетичної ретинопатії може як фахівець-офтальмолог так і прилад зі штучним інтелектом – фундус камера, за допомогою якої виконуються високоякісні фото очного дна. Програма штучного інтелекту оцінює дані знімки та робить висновки. Обстеження займає 5 хвилин.

Для ранньої діагностики ураження судин доцільними є наступні дослідження:

 

Дієта при цукровому діабеті

Правильне харчування при цукровому діабеті покликане забезпечити організм максимальною кількістю поживних речовин, одночасно допомагаючи стежити за кількістю надходження вуглеводів, білків і жирів. Проте, єдиної універсальної дієти не існує, в кожному випадку вам повинен надати рекомендації ваш лікар з урахуванням потреб організму та супутніх патологій. Окрім дотримання режиму харчування слід контролювати масу тіла та фактори ризику серцево-судинних захворювань, такі як високий кров’яний артеріальний тиск (гіпертонія, гіпертензія) і високий рівень жирів (холестерину) у крові.

Американська діабетична асоціація пропонує простий метод планування харчування, який має назву «Здорова тарілка». Виглядає вона так:

  1. Наповніть половину тарілки некрохмалистими овочами – шпинатом, морквою, помідорами.
  2. Заповніть чверть вашої тарілки білковою їжею, наприклад тунцем, нежирною свининою або куркою.
  3. Заповніть останню чверть цільнозерновим продуктом (наприклад, коричневим рисом) або крохмалистим овочем (наприклад, зелений горошок).
  4. Додайте в денне меню «хороші» жири – горіхи або авокадо (у невеликих кількостях, бо усі жири дуже калорійні).
  5. Додайте в денне меню одну порцію фруктів або молочних продуктів. А до кожного прийому їжі – порцію води або несолодкого чаю чи кави.

Пам’ятайте, що діабет – це не вирок, а особливий спосіб життя і відповідальність за ваше здоров’я несете лише ви самі. Лікар може вас навчити слідкувати за станом вашого організму, повідомити про ризики та регулярні обстеження, надати рекомендації і допомогти тримати всі показники під контролем. Проте виконувати усі ці рекомендації вам потрібно самостійно та відповідально.

Сподіваємось, що отримана інформація стане вам в нагоді і ви тепер знатимете, на що звернути увагу, щоб не пропустити розвиток цукрового діабету.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому