гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Свербіж шкіри - про що говорить ваше тіло

14.05.2019
Фото - Свербіж шкіри - про що говорить ваше тіло
 
Саме слово «свербіж» вже викликає реакцію в тілі. Руки потягнулися почесати якусь частину тіла або ви просто засовалися на стільці зараз? Це природна відповідь на сигнали, які посилає наш мозок. На шкірі по всьому нашому тілу розташовані нервові закінчення. Саме вони через спинний мозок передають в наш мозок інформацію про наявність подразника, на який необхідно відреагувати.
 
Наприклад, звичайною реакцією, коли на нас сіла муха погрітися або комар, який має намір попити нашої крові, буде відразу ж зігнати комаху і почухати або потерти ділянку шкіри, де воно розташовувалося. Так працюють наші нейронні зв'язки. Але що стосується сверблячки - відчуття, яке виникає в тілі і змушує чесатися - вважається, що специфічних рецепторів, сприймаючих її, не існує. Наша нервова система кодує різні поєднання збудження рецепторів шкіри як відчуття свербіння. Тому варто визнати, що до кінця це явище поки не вивчено.
 

Який буває свербіж

Якщо повернутися до прикладу з комахами, то в разі, якщо комар все-таки встиг попити нашої крові, то якийсь час місце укусу на тілі може хотітися розчесати. Цей тип свербіння називають локалізованим. Він викликаний в основному укусами або повзанням комах по тілу. Але також до цього типу належить анальний свербіж (свербіж в задньому проході), свербіж вульви (свербіж у піхві) і свербіж шкіри голови, який вказує на різні захворювання. Найчастіше має нападоподібний характер.
 
Генералізований свербіж також може бути симптомом або наслідком деяких захворювань і станів. Сверблячка шкіри може мати різну ступінь інтенсивності, і створювати серйозний дискомфорт людині. Цей тип свербіння може мати постійний характер. У таких випадках необхідно звернутися до лікаря-дерматолога.
 

Чи варто відразу записуватися на прийом до дерматолога?

Панікувати, звичайно, не варто. Але, безсумнівно, слід прислухатися до свого тіла і звертатися до лікаря у випадках, якщо свербіж шкіри:
  • турбує більше 14 днів;
  • викликає дискомфорт і безсоння;
  • виникає по всьому тілу або локалізується на окремих ділянках;
  • доповнюється іншими симптомами, такими як: різке зниження ваги, втрата сил, зміна характеру калу і сечі, і інші.

Цих умов буде достатньо, щоб звернутися до дерматолога і отримати своєчасну консультацію, при необхідності направлення на лабораторне обстеження, і подальше лікування за результатами діагностики.
 

Причини свербіжу

Давайте ж розберемося в причинах, які можуть викликати свербіж шкіри, і розглянемо їх докладніше.
 

Захворювання внутрішніх органів і систем

         1. Хвороби печінки і жовчовивідних шляхів

Нерідко свербіж шкіри супроводжує такі захворювання печінки і жовчовивідних шляхів, як холестаз - в 80-100 відсотках випадків, при жовчнокам'яній хворобі, рідше при синдромі Жильбера. Також від сверблячки страждає близько 10-ти відсотків хворих на цироз печінки в зв'язку з накопиченням в крові токсичних жовчних кислот, 20-ти - на хронічний гепатит, до 3-х відсотків - онкологією підшлункової залози.
 
Лікар може призначити Програма 114 "Печінкові проби", Бактеріологічний посів + антибіотикограмою жовчі, Синдром Жильбера, негемолітична гіпербілірубінемія сімейна / токсичність, Програма 164 "Перевірся на гепатити А, В і С", біохімії Фібромакса і Фібротеста для оцінки фіброзу печінки. При аутоімунних ураженнях - Антитіла до мітохондрій (АМА) - скринінг, Антитіла до розчинного печінкового антигену (anti-SLA) - якісн., Антитіла до мікросом печінки і нирок, ANTI-LKM - скринінг, Антитіла до мітохондрій (АМА-М2).
 

         2. Захворювання нирок

Хворі з діагнозом «уремія» (ниркова недостатність), особливо на останній стадії розвитку хвороби і ті, хто отримують підтримуючий гемодіаліз, відчувають свербіж шкіри в 77-ми відсотках випадків. Призначаючи діаліз, лікар допомагає максимально зменшити його інтенсивність аж до зникнення.
 

         3. Захворювання щитоподібної залози

Під час проходження курсу лікування препаратами дифузного токсичного зобу у пацієнтів може з'являтися свербіж шкіри.
 

         4. Цукровий діабет

Причиною свербіжу в області статевих органів є кандидоз, прогресуючий на тлі підвищеного рівня глюкози в крові. Сверблячка шкіри голови може проявлятися при діабетичній нейропатії.
 

         5. Гематологічні захворювання

Близько 50-ти відсотків людей з діагнозом «справжня поліцитемія» турбує свербіж шкіри, який ще активніше проявляється при взаємодії з гарячою водою. У 30-ти відсотків хворих на лімфогранулематоз свербіж починається в районі нижніх кінцівок і по мірі розвитку хвороби поширюється по всій поверхні тіла. Також може проявлятися при залізодефіцитній анемії, мастоцитозі, парапротеїнеміях, лімфолейкозі. Нерідко при гематологічних захворюваннях шкіри є першим сигналом недуги.
 

         6. ВІЛ

Люди з ВІЛ нерідко страждають від свербіжу, але в 92-ох відсотках випадків він спровокований супутніми інфекціями в зв'язку з пригніченим імунітетом.
 

         7. Аутоімунні захворювання нервової системи

У разі розсіяного склерозу свербіж шкіри може мати характер раптових нападів. Після перенесеного церебрального крововиливу виникає з іншого боку від пошкодженої ділянки мозку. Іноді за свербіж приймають прояви парестезії - розлада чутливості, при якому можуть виникати печіння, відчуття повзання комах по шкірі і т.п. Парестезії супроводжують багато нервових захворювань.
 
 

Захворювання шкіри

         1. Псоріаз

У разі швидкого розвитку захворювання свербіж турбує хворого на уражених псоріазом ділянках тіла, супроводжуючи сильним лущенням шкіри. Причинами виникнення можуть бути стрес, різного роду емоційні потрясіння, порушення в роботі ендокринної системи. Хвороба характеризується червоними дуже сухими плямами на шкірі, які згодом зливаються в одну, утворюючи бляшки. При розчісуванні уражених ділянок утворюються рани, які довго не загоюються.

         2. Екзема

Сверблячка не завжди супроводжує перебіг хвороби. Екземою в 20-30% випадків страждають люди, підвладні алергічним реакціям на продукти або ліки, але бувають і інші причини виникнення. Себорейну екзему викликають дріжджоподібні гриби, і проявляється вона на ділянках тіла з високою активністю сальних залоз, супроводжуючись сверблячкою.
 
Атопічна екзема, що супроводжується свербінням шкіри, найчастіше починається в ранньому віці і з'являється внаслідок алергічної реакції. Також може статися рецидив і в більш зрілому віці. У дітей в основному проявляється почервонінням на щоках, а у дорослих - на ліктях, колінах і зап'ястях.
 
Контактна екзема відрізняється тим, що вона більш локальна - плями на тілі розташовуються на місці контакту з алергеном,  де і виникає свербіж.
 
Екзема має вигляд плями, на місці якої з'являються бульбашки, що згодом розкриваються і перетворюються на кірочки.
 

Паразити, бактерії, віруси

         1. Гельмінтоз

Гельмінтоз викликаний паразитичними черв'яками гельмінтами. Заразитися можна, якщо не дотримуватися правил гігієни - не мити руки перед їжею або овочі і фрукти перед вживанням, пити водопровідну воду і т.д. Хворих на гельмінтоз може сильно турбувати свербіж заднього проходу.
 

         2. Короста

Коростяний кліщ може принести з собою чимало проблем. Характерними особливостями корости є висип і свербіж по всьому тілу. При розчісуванні можуть виникнути вторинні гнійники внаслідок інфікування таким чином.

         3. Демодекоз

Причиною свербіжу при цьому захворюванні є кліщі-залозниці, що вражають волосяні фолікули і сальні залози хворого.
 
Лікар може призначити Демодекоз, Demodex folliculorum і Demodex brevis.

         4. Педикульоз

Захворювання викликане такими паразитами як головна, платтяна і лобкова воші. На місці укусів паразитів на тілі виникає свербіж шкіри. При розчісуванні уражених ділянок також можуть виникати гнійники в зв'язку з інфікуванням.

         5. Пулікоз

Пулікоз викликаний укусами людської блохи. На ураженій ділянці шкіри виникає висип, а саме місце укусу паразитом опухає. Крім дискомфорту, який доставляє свербіж, людська блоха може також переносити багато збудників небезпечних хвороб.

         6. Стрептодермія

Стрептококове імпетиго - один з різновидів поверхневої стрептодермії - викликане стафілококами і стрептококами. Бактерії проникають в шкірний покрив за наявності навіть незначних пошкоджень епідермісу. Внаслідок зараження на поверхні тіла з'являється висип і свербіж шкіри.

         7. Фолікуліт

Найчастіше фолікуліт - запалення волосяного фолікула - з'являється з вини змішаної стрепто-стафілококової інфекції або ж через ігнорування правил особистої гігієни, сильної пітливості, тертя шкіри об одяг. У зоні уражених фолікулів виникає свербіж.
 

         8. Герпес

Зараження вірусом проявляється висипанням на шкірі та слизовій. Має кілька типів, що викликають різні захворювання, включаючи простий, генітальний герпес, вітряну віспу, оперізуючий лишай та інші. Більшість з перерахованих вище недуг супроводжують свербіж шкіри, печіння і доставляють сильний дискомфорт хворому,  також може мати місце при постгерпетичній невралгії.
 
 

Алергія і кропив'янка

Однією з найбільш частих причин кропив'янки є реакція при впливі алергену. В якості алергену можуть бути як лікарські речовини, харчові продукти, алергени комах, так і вплив таких чинників, як низькі і високі температури і ін.
 
При припущенні алергії, як причини прояву кропив'янки, лікар може використовувати дослідження для виявлення сенсибілізації до лікарських препаратів; харчових продуктів, наприклад, таких, як специфічні Ig E до ягід, цитрусових, яєць, риби і ін.
 
Лікар може призначити відповідні дослідження з діагностики харчової алергії і діагностики алергії на ліки.
 

Сухість шкіри

Через жорстку воду в поєднанні зі звичайним милом, недостатньою регідрацією організму шкіра стає суха, лущиться, в зв'язку з чим може з'явитися свербіж. В даному випадку, щоб позбутися сверблячки, необхідно регулярно зволожувати шкіру і пити більше рідини.
 
Проблема сухої шкіри також поширена і серед людей похилого віку, коли сальні і потові залози вже не так активно працюють. У цьому випадку маємо справу з сенільним або старечим свербіжем.
 

Дефіцит вітамінів і мінералів

Шкіру необхідно підживлювати не тільки водою і косметичними засобами, а й корисними вітамінами і мінералами. При авітамінозі шкіра сохне, через що може виникнути сверблячка. Компенсувавши брак вітамінів групи А, В, С, D, заліза і цинку можна не тільки позбутися від проблеми лущення і свербіння, але і від вугрів.
 
 

Психогенний свербіж

У зв'язку з такими станами як стрес, емоційні потрясіння, перевтома, депресія на нервовому грунті може виникнути свербіж шкіри. Також до такої форми сверблячки можна віднести те, що після прочитання статті захочеться почухатися.
 

Вагітність

З різних причин багато вагітних стикаються з проблемою свербіжу мало не з перших тижнів. У деяких випадках це може бути пов'язано з гормонами, в деяких - з розтягуванням шкіри або алергенами.
 

Відновлення шкіри

Загоєння шкіри після косметичних процедур, опіків дійсно може супроводжуватися сверблячкою через посилення кровообігу на ділянці тіла.
 

Клімактеричний період

Період перебудови організму жінки під час клімаксу зачіпає гормони, які можуть вплинути на появу свербіжу, в основному в інтимних зонах.
 

Висновки

Як видно, свербіж шкіри може викликати безліч причин: віруси, паразити, алергії, супутні хвороби і т.д. Для того, щоб виявити причину, потрібна консультація дерматолога.
 
Ну а для профілактики і для того, щоб не зіткнутися з цією проблемою, можна виділити кілька нескладних правил:
  • Хоча б раз на рік проходити повне обстеження організму.
  • Своєчасно лікувати шкірні захворювання, інфекційні, грибкові, печінки, нирок і т.д.
  • У разі алергії уникати контакту з подразником.
  • Дотримуватися правил особистої гігієни.
  • Уникати стресів, намагатися висипатися і радіти кожному дню.
  • Дотримуватись здорового і збалансованого харчування і пити багато води.
  • Регулярно зволожувати шкіру.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому