гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Комплекс №172 "Проблеми зайвої ваги"

Повернутися

Діагностичний напрямок

Оцінка стану щитоподібної залози

Загальна характеристика

Дослідження дозволяє виявити порушення функції щитоподібної залози, репродуктивної системи, наднирників, вуглеводного обміну, як причини ожиріння та супутніх метаболічних змін. Дефіцит вітаміну Д погіршує стан, коли людина здорова та обтяжує перебіг недугу, коли людина хворіє, а передозування препаратів вітаміну Д призводить до утворення камінців у багатьох органах.

Показання для призначення

Диференційна діагностика ендокринних причин ожиріння.

Маркер

Маркер ендокринних причин ожиріння та супутніх метаболічних змін.

Клінічна значущість

Скринінг ендокринних причин ожиріння та супутніх метаболічних змін.


Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 3 доби Виключити ангіографію з контрастом Флуоресцеїн. Припинити прийом препаратів біотину, полівітамінів, біодомішок для волосся, нігтів, шкіри. За 8 годин Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням. Погодити з лікарем проведення натщесерце і / або після навантаження глюкозою, їжею.Важливо:В залежності від діагностичних задач оптимальний час доби для взяття БМ визначається лікарем. Для жінок в залежності від діагностичних задач оптимальні дні менструального циклу визначаються лікарем.

слина (кортизол)

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 1 добу Не вживати алкоголь. Не вживати солодку (препарати та рослину) За 60 хвилин не палити. виключити фізичні навантаження та стреси. Не вживати тютюн (не жувати). За 30 хвилин Не вживати їжу та напої. Виключити чистку зубів щіткою або ниткою. Видалити помаду, бальзам для губ. Виключити обстеження при загостренні захворювань порожнини рота. Погодити з лікарем прийом глюкокортикоїдів, естрогенів, опіатів, пероральних контрацептивів.Важливо:Біоматеріал приймається тільки в спеціальному контейнері. Увага! – використовуйте контейнер тільки Sarstedt Cortisol-Salivette з кришкою синього кольору. Контейнери Sarstedt Salivette мають кришку іншого кольору, призначені для інших досліджень, в роботу не приймаються. Дотримуйтесь правил збору слини – не втрачайте внутрішній контейнер, після просочування тампону слиною, поверніть тампон у внутрішній контейнер не торкаючись його руками (малюнок в інструкції) та помістіть внутрішній контейнер у зовнішній. Без внутрішнього контейнеру біоматеріал не приймається.Примітки:у вкладенні. Слина збирається в спеціальний контейнер (час забору вказує лікар) - Sarstedt Cortisol-Salivette. Виконайте наступні дії, щоб зібрати слину. 1) Зніміть верхню кришку контейнера. 2) Не торкаючись тампону пальцями, нахиліть контейнер таким чином, щоб тампон опинився у роті. 3) Для достатнього просочування слиною, м’яко пожуйте тампон не менше 2 хвилин (!тампон повинен бути рясно просочений слиною, запобігайте розжовуванню тампона). 3) Не торкаючись тампону, поверніть його назад в контейнер. 4) Закрийте контейнер, переконайтеся, що кришка прилягає щільно. 5) Помістіть контейнер в холодильник (зберігання зразку при 2-8 °С). 6) Протягом 2 діб доставте контейнер зі слиною в лабораторію згідно графіка взяття біоматеріалу у відділенні ДІЛА.

instr_kortizol_u_slyni.pdf

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Біоматеріал для дослідження: Цільна ВК/ЕДТА HBA1C. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Система з ЕДТА без розподільного геля, 4,0 мл. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифуговану пробірку зберігати в холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

Біоматеріал для дослідження: Плазма ВК/Na-F. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з фторидом натрію, 2,0 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: зберігати у холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год. Коментар: при доставці до лабораторії довше, ніж 20 годин, відібрати плазму у 2 епендорфи.

слина (кортизол)

Біоматеріал для дослідження: Слина (Кортизол). Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Контейнер Sarstedt Cortisol-Salivette (з синьою кришкою). Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 48 год. Коментар: вказати час збору слини.

Інтерпретація:

  • Комплекс дозволяє провести базовий скринінг порушення функції щитоподібної залози, репродуктивної системи, наднирників, вуглеводного обміну, як причини ожиріння, супутніх метаболічних змін, оцінити вітамін-Д статус. Нормальний результат лабораторного обстеження не виключає наявності прихованої патології ендокринної системи. При відхиленні будь-якого з показників від нормальних значень потрібне подальше обстеження.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому