Укр
icon
icon
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для пацієнтів
0 800 217 887
Консультація лікаря для пацієнтів
0 800 219 696
Гаряча лінія для лікарів
0 800 752 180
Гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ
Повернутися

Лептин

Змінити місто
Дослідження недоступне. Для оформлення змініть місто.

Діагностичний напрямок

Метаболічний синдром, ожиріння

Загальна характеристика

Гормон, який продукується жировою тканиною (а також плацентою, слизовою дна шлунку, скелетними м'язами, епітелієм молочних залоз). Лептинемія зростає зі збільшенням огрядності і знижується при зменшенні кількості жирової тканини. У нормі підвищення рівня лептину пригнічує апетит (пригнічує секрецію в гіпоталамусі нейропептіда Y, який бере участь у формуванні почуття голоду, і стимулює активність симпатичної нервової системи). Пригнічує секрецію інсуліну, викликає інсулінорезистентність скелетних м'язів і жирової тканини, посилює термогенез.
Надлишок лептину створює високу ймовірність тромбозу. Генні мутації, що призводять до дефіциту лептину або дефекту рецепторів лептину, призводять до масивного ожиріння (яке піддається лікуванню із застосуванням екзогенного лептину).Грає роль фізіологічного сигналу про достатність енергетичних ресурсів організму для виконання репродуктивної функції і впливає на стероїдогенез в яєчниках. У період пубертату відбувається підвищення концентрації в крові лептину. Зміни рівня лептину пов'язують з механізмами розвитку аменореї, обумовленої anorexia nervosa, bulimia nervosa, а також надмірними фізичними навантаженнями у жінок-атлетів. У цих ситуаціях рівень лептину знижений. Дефіцит лептину призводить до гіпопітуїтаризму, який включає гонадотропін-, СТГ- і тиреоїдний дефіцит.

Показання для призначення

1. Діагностика патогенезу ожиріння.
2. Виявлення факторів ризику серцево-судинних захворювань.
3. Прогнозування ризику розвитку цукрового діабету.
4. Дослідницькі цілі -для вивчення патофізіологічних розладів харчової поведінки, деяких форм цукрового діабету, безпліддя і затримки статевого дозрівання.

Маркер

Маркер регуляції енергообміну та маси тіла

Клінічна значущість

1. Діагностика патогенезу ожиріння.
2. Виявлення факторів ризику серцево-судинних захворювань.
3. Прогнозування ризику розвитку цукрового діабету.

Склад показників:

Лептин

Метод: Твердофазний імуноферментний аналіз
Діапазон вимірювань: 0.7 - 100
Одиниця виміру: Нанограм на мілілітр

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 130Р
2.05 - 5.63

                                                                    
0 - 130Р
3.63 - 11.09

                                                                    

Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 4 години Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Інтерференція:

  • Інсулін, нікотин
  • Тестостерон, кофеїн (пригнічує синтез, але підсилює дію лептину)

Інтерпретація:

  • Ожиріння, інсуліннезалежний цукровий діабет, посилене харчування, дефект рецепторів до лептину
  • Голодування, зниження маси тіла, ожиріння, пов'язане з генетичним дефіцитом лептину
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому