гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Як підготувати дитину до відвідування медичної лабораторії

28.01.2020
Фото - Як підготувати дитину до відвідування медичної лабораторії
 
 
Шановні батьки, завжди актуальною лишається тема підготовки дітей до відвідування лабораторії. В цій статті ми дамо відповіді на важливі запитання: які особливості підготовки дитини до проведення лабораторних досліджень, як допомогти дитині легше перенести процедуру взяття крові, які дослідження можна робити по капілярній крові та до якого віку, як зробити так, щоб відвідування лабораторії з дитиною стало приємним для всіх учасників процесу.
 
Факт, що здача крові для лабораторного дослідження і для дитини і для батьків є досить складним психологічно стресовим процесом.
 
Майже всі діти так чи інакше бояться медичних процедур, особливо процедур, які містять уколи. Дітям важко пояснити необхідність терпіти не завжди приємну, а подекуди і болісну процедуру. Примус дитини заспокоїтися не завжди є дієвим засобом боротьби з дитячими страхами, бо дитині ще важко опанувати свої емоції та страхи. Тому з найменшого віку є необхідність в серйозному поясненні важливості і необхідності проведення процедури та механізму самої маніпуляції. І не стільки важливе розуміння дитиною вашого пояснення, скільки важливе розуміння «правильності та необхідності» процесу маніпуляції.
 
Медична лабораторія ДІЛА докладає максимум зусиль для того, щоб процедура взяття крові для дослідження була якнайменш травматичною для всіх учасників цього процесу, і особливо це стосується дітей.
 
Медичні сестри та адміністратори Лабораторії оточують дітей теплом та турботою, створюють затишну та довірливу атмосферу між дитиною та оточуючими, запропонують іграшку, розмальовку та смачне печиво з чаєм після процедури. Для взяття крові у дітей ми використовуємо найтонші голки та одноразові атравматичні дитячі ланцети, які мінімізують больові відчуття під час проколу, але в той самий час максимально правильно збирають кров для точності та достовірності результату дослідження і мінімізують відбракування біоматеріалу, коли немає можливості дослідити взяту кров. Також медичні сестри, що працюють з найменшими відвідувачами Лабораторії, мають найвищу кваліфікацію та досвід роботи з дітьми. Кожен маленький відвідувач Лабораторії після процедури отримує грамоту за сміливість та мужність під час проведення процедури.
 
Але надзвичайно важливим залишається процес підготовки дитини ще до походу безпосередньо до Лабораторії.
 
Спробую стисло та доступно розповісти про основні принципи підготовки дитини до взяття крові для досліджень.
 
1.

Перше і головне правило, як в житті так і у вихованні дитини та підготовки її до процедури взяття крові:

Не обманюйте дитину

Тобто, не потрібно казати дитині неправду, наприклад, «це зовсім не боляче» чи «ми йдемо не в лабораторію, а до іграшкового магазину». Але це є неправдою, - дитина має знати, що взяття крові є не завжди приємною та безболісною процедурою. Бо після такого обману батькам потім важко буде вимагати від дитини не обманювати вас, бо ця вимога не матиме змісту після обману батьками.
 
Можна повідомити дитині, що медична сестра візьме з пальця чи вени кров та що ця процедура може бути дещо болісною та неприємною, але попри все мама, тато чи інша близька людина, завжди поряд та готові підтримати в будь який момент.
2.

Дотримуйтесь загальних рекомендацій по підготовці до досліджень. 

Для здавання сечі: перед збором сечі обов'язково провести туалет зовнішніх статевих органів. Збирається в чисту суху ємність вся порція першої ранкової сечі та фіксується її об’єм, потім відбирається з неї необхідний об`єм (якщо інше не визначене лікарем чи спеціальним дослідженням).
 
Для здавання досліджень по крові: період голодування 8 годин. Можна, і навіть потрібно, пити воду (якщо інше не визначене лікарем чи спеціальним дослідженням). Детальніше за телефонами: 0 800 217 887 – всеукраїнський номер; (044) 364 49 91 – для міста Києва.
3.

Загартовуйте дитину

Загартована дитина з легкістю переносить стрес – для загартованої дитини процедура взяття крові є «рутинною» процедурою певного тимчасового дискомфорту заради здоров’я. Сприйняття загартованою дитиною процедури уколу та взяття крові є іншою аніж, у незагартованих дітей, як і інших стресових ситуацій в житті дитини в тому числі.
4.

Не потрібно готувати дитину задовго до процедури взяття крові

Немає необхідності вводити дитину в стрес щодо взяття крові задовго до самої процедури, щоб не формувати тривалий страх процедури та переживання щодо неї, достатньо повідомити за два-три дні до процедури та за цей час максимально підготувати дитину до неї. Як саме:
5.

Грайтеся в лікарів

В період підготовки до звернення до Лабораторії частіше грайте в лікарів, діти люблять допомагати та лікувати інших, грати роль лікаря, навіть з дворічною дитиною вже можна грати «в лікарню», робити уколи та лікувати улюблені іграшки та ляльки, при цьому необхідно пояснювати важливість та необхідність уколів в діагностиці «захворювань» та їх лікуванні.
6.

Пізнавайте

Дивіться та показуйте позитивні мультиплікаційні фільми та кінофільми, читайте вголос та давайте дитині читати книжки про лікарів та лікування, хоробрих та сміливих пацієнтів-дітей.
 
Окрім зменшення стресу перед процедурами та відвідуванням лікарів, це загалом формує уяву дитини про життя, про необхідність допомоги ближнім та важливість професії медичного працівника.
7.

Під час процедури будьте поруч з дитиною

Під час самої процедури ви можете тримати дитину на колінах, підтримувати та притримувати її. Бажано показати, що розумієте та поділяєте її біль, але це необхідно, і скоро це закінчиться, і ви зможете чудово провести подальший час деінде, а за бажанням дитини - піти додому після процедури. Дітей старшого віку варто не супроводжувати під час процедури, бо це може викликати певний сором у дитини, варто лише запитати, чи дитина має бажання на присутність та підтримку батьків під час процедури.
8.

Зберігайте спокій та впевненість за будь-яких обставин

Дитина відчуває настрій та стан батьків та веде себе відповідно до поведінки батьків чи іншого авторитету, тому не показуйте дитині своїх зайвих хвилювань та переживань, які можуть передатися дитині та зашкодити нормальному проведенню процедури.
9.

Власний приклад

Можете також замовити дослідження по крові в Лабораторії для себе, чим показати дитині, що процедура взяття крові безпечна та комфортна. Дитина може бути присутня під час взяття біоматеріалу у вас та спостерігати за процесом.
10.

Заохотьте чимось дитину після процедури здачі крові.

Після можливих неприємних емоцій після процедури заохотьте дитину якимось подарунком чи «смаколиком». Він не обов’язково має бути коштовним, але обов’язково тим, що любить ваша дитина. Нова маленька іграшка до колекції – найкращий вибір.
11.

Хваліть дитину за сміливість

Після процедури обов’язково похваліть свою дитину, також можна пишатися та розповідати про сміливість та стійкість дитини під час процедури іншим членам родини та друзям при дитині.

 

Дотримуючись цих правил, ви зможете закріпити позитивне ставлення дитини до проведення маніпуляції взяття крові на майбутнє та самі зможете уникнути зайвих переживань.
 
Найбільш показовими та стабільними є показники, які досліджуються з ранкової сечі та крові (якщо інше не визначено лікарем), натщесерце, тому рекомендуємо здавати дослідження в ранкові години. Щоб виключити чинники, які можуть вплинути на результат досліджень: фізичне напруження, втому після фізичного навантаження чи ігор, емоційного збудження, перед процедурою рекомендую дати дитині заспокоїтися та відпочити протягом 10-15 хвилин перед проведенням взяття крові у відділенні, шляхом перегляду мультиплікаційних фільмів, розмальовуванням розмальовок чи спокійною розмовою з супроводжуючою особою. В разі, якщо дитина приймає якісь медичні препарати чи біодобавки чи інші речовини, слід про це сповістити адміністратора відділення, про особливі вимоги до дослідження від лікаря, що призначив дослідження, також просимо сповіщати перед взяттям біоматеріалу для дослідження.
 
 
 

Підготовка до взяття біоматеріалу для дослідження по сечі у дітей «Загальний аналіз сечі» –  нічим не відрізняється від підготовки у дорослих: БМ приймається протягом робочого дня відділення ДЦ.
 
Перед збором сечі обов'язково провести туалет зовнішніх статевих органів.
 
Пацієнт (при потребі у дітей – за допомогою дорослих) збирає всю порцію першої ранкової сечі в чисту суху ємність, потім відбирає з неї необхідний об`єм у вакуумну пробірку Vacuette зі стабілізатором клітинного осаду Stabilur (згідно Інструкції та придбану завчасно у відділенні ДІЛА) за допомогою спеціального тримача для перенесення сечі, який входить в комплект. Доставити до найближчого відділення ДЦ протягом 2 годин без консерванту, протягом 72 години в пробірці з консервантом.
 
Для взяття біоматеріалу для досліджень по крові, такі як «Загальний розгорнутий аналіз крові» - детальніше про дослідження тут - інші гематологічні, біохімічні дослідження крові – пріоритетним матеріалом є венозна кров і також нічим не відрізняється від підготовки у дорослих: Стандартні умови: Період голодування 8 годин (якщо інше не визначено лікарем). Можна пити воду.
 
Біоматеріал приймається згідно з графіком взяття біоматеріалу у відділенні ДІЛА.
 
 

Дослідження, які мають особливості взяття у дітей:

 

  • Кортизол по слині – у дітей рекомендується збирати слину даним способом  з 5-річного віку (для запобігання проковтування тампону). Але за необхідності та наполяганням батьків та підписанням необхідної документації – допускається взяття даного виду біоматеріалу.
  • Глікований гемоглобін HbA1с по крові – у дітей проводиться з 6 місячного віку.
  • Загальний аналіз крові (з ШОЕ) – основним матеріалом для проведення дослідження є венозна кров. Допускається забір капілярної крові у дітей віком до трьох років. У всіх інших випадках при заборі капілярної крові на загальний аналіз необхідно інформовану згоду пацієнта (для дітей - згоду особи, яка супроводжує дитину) про проведення даного дослідження з капілярної крові.
 
Важливо: Забір капілярної крові не проводиться в регіонах.
 
 

Дослідження, для виконання яких допускається взяття капілярної крові у новонароджених та немовлят (до року) в спеціальні капілярні міні-пробірки - мікровети:

 

Обмеження щодо капілярного забору:
 
Важливо! 1. Взяття капілярної крові для досліджень можливе лише у відділеннях по м. Київ.

Важливо! 2. Якщо кількість тестів у замовленні передбачає взяття більше 1 мл крові (2 мікровети), проводиться забір венозної крові.
 

Перелік досліджень, які можуть виконуватись за дослідженням капілярної крові:

 
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому