Укр
icon
icon
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для пацієнтів
0 800 217 887
Консультація лікаря для пацієнтів
0 800 219 696
Гаряча лінія для лікарів
0 800 752 180
Гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Запалення яєчників: причини, симптоми, діагностика, дієта

30.01.2024
Фото - Запалення яєчників: причини, симптоми, діагностика, дієта
  1. Функції яєчників та їх важливість для репродуктивного здоров'я
  2. Причини запалення яєчників
  3. Симптоми запалення яєчників
  4. Діагностика запалення яєчників
  5. Дієта при запаленні яєчників
  6. Висновки
 

Функції яєчників та їх важливість для репродуктивного здоров'я

Яєчники - це парні статеві залози, розташовані в області малого таза і відповідальні за репродуктивну функцію. Саме в них дозрівають яйцеклітини. Окрім цього, яєчники виробляють статеві гормони, такі як естрогени, андрогени, прогестини, і регулюють менструальний цикл жінки. В цій статті ми поговоримо про захворювання, діагностику та лікування придатків у жінок.

Цікавий факт. Репродуктивне здоров'я жінки починає формуватися в утробі матері. Максимальна кількість статевих клітин у яєчнику зародка жіночої статі становить близько 1 млн., і така велика кількість формується вже на 10 тижні внутрішньоутробного періоду.

Однією з відмінностей жіночої репродуктивної системи, в порівнянні з чоловічою, є те, що протягом усього життя у жінок не формуються нові яйцеклітини, а витрачаються існуючі. Тому після народження в організмі жінки залишається близько 400 000 статевих клітин і щомісяця витрачається не менше 20 з них, незалежно від способу життя, наявності або відсутності вагітностей та прийому контрацептивів. Після настання клімаксу вироблення статевих гормонів яєчниками різко знижується.

Ці факти наголошують на важливості збереження придатків здоровими, своєчасній діагностиці захворювань статевих органів та лікуванні. 

 

Причини запалення яєчників

Хоча під час звернення до лікаря багато пацієнтів називають причиною запалення яєчників застуду або переохолодження, цей фактор є лише провокуючим. Переохолодження може сприяти зниженню місцевого або загального імунітету, що й сприятиме активізації умовно-патогенної мікрофлори та виникненню запалення.

Також до основних причин запальних процесів придатків відносять інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), перенесені гінекологічні захворювання тощо, а також недотримання гігієни.

Збудниками запалення придатків у переважній кількості випадків є кишкова паличка, але також ними можуть виявитися стрептококи та стафілококи, мікобактерії туберкульозу та інші бактерії, що потрапляють у маткові труби та яєчники з кровотоком, лімфою або висхідним шляхом з піхви.

У цих випадках провокуючими факторами можуть виявитися:

  • секс без бар'єрного контрацептиву та під час місячних;
  • наявність хронічного ІПСШ у випадкового або постійного партнера при ослабленому імунітеті жінки;
  • невдало встановлена внутрішньоматкова спіраль (ВМС);
  • застій крові в області малого тазу, пов'язаний з нерегулярною статевою близькістю та малорухомим способом життя;
  • недотримання процедур гігієни;
  • післяпологові ускладнення та операції на репродуктивних органах;
  • виснажливі дієти, авітаміноз та ряд інших факторів.
     

Але, фактично, вагітні жінки не так сильно схильні до запалення яєчників завдяки загустінню шийкового слизу, внаслідок чого він набуває додаткових захисних бактерицидних функцій.

 

Симптоми запалення яєчників

У більшості жінок запалення яєчників починається з гострої стадії і супроводжується інтенсивними болями внизу живота. Рідше симптоми мають згладжену форму у вигляді постійного тягнучого болю, який посилюється під час місячних, овуляції або сексу.

Тривалий період таких болів свідчить про можливість переходу захворювання на хронічну форму.

Тому, при прояві перших симптомів запалення яєчників необхідно негайно звернутися за консультацією до гінеколога, щоб виявити причину захворювання на ранній стадії і уникнути можливих ускладнень.

Характерними симптомами запалення придатків є:

  • різкий або тягнучий біль унизу живота та в ділянці попереку;
  • озноб та підвищення температури до 38-39 °С;
  • нудота та блювання під час гострої стадії;
  • утруднене та хворобливе сечовипускання;
  • порушення менструального циклу та кров'янисті виділення у його середині;
  • зниження лібідо та біль під час статевого акту;
  • рясні виділення з піхви.
 

Діагностика запалення яєчників

Діагностика запальних захворювань яєчників починається зі звернення до гінеколога та опитування, за допомогою якого лікар вивчає хворобу в анамнезі, задаючи питання у тому числі про інтимний бік життя пацієнта.

Гінекологічний огляд проводиться щодо виявлення набряклості, почервоніння, зміни структури та запаху виділень, й інших ознак, які можуть дати інформацію про характер запалення.

Комплекс діагностики, що призначається лікарем, зазвичай включає всебічну оцінку стану здоров’я жінки. Лабораторні дослідження можна виконати в ДІЛА, швидко та якісно:

Для уточнення діагнозу можуть додатково застосовуватись інші методи, включаючи гістероскопію, кольпоскопію, лапароскопію та ін.

 

Дієта при запаленні яєчників

Дієта при запаленні яєчників призначається лікарем з урахуванням характеру захворювання, індивідуальних потреб та вікових факторів. Однак, в цілому необхідно враховувати, що харчування має сприяти зміцненню імунітету, поліпшенню обміну речовин та недопущенню застою в кишечнику.

Слід обмежити вживання солодких кондитерських виробів, солі та вуглеводів. Калорійність їжі, що рекомендується, становить не більше 2300 ккал на добу.

У період гострого перебігу захворювання необхідно приділяти підвищену увагу відновленню корисної мікрофлори кишечника та піхви, вживаючи кисломолочні продукти з біфідо- та лактобактеріями. Це насамперед кефір, ряжанка, йогурти.

Добавкою до них стануть 1,5-2 літру напоїв у вигляді неміцного зеленого чаю, несолодких узварів, із вмістом сухофруктів та шипшини або негазована очищена вода.

Сприяють відновленню організму свіжі соки (фреші), зроблені з гарбуза, моркви, яблук, цитрусових, гранатів, натуральний томатний, смородиновий та інші, особливо ті, що багаті вітаміном С.

Регулярній роботі кишечника та недопущенню застою калу сприяє включення до раціону великої кількості клітковини, що міститься у відварених та тушкованих овочах, таких як білокачанна та цвітна капуста, буряк, морква, картопля, броколі, кабачки, баклажани та інші продукти.

Із продуктів з високим вмістом білка перевага надається нежирним видам м'яса та риби, таким як яловичина, індичка, кролик, хек, путасу та ін.

Продукти, корисні при запалених придатках:

  • овочі з великим вмістом клітковини (капуста, морква, буряк, картопля);
  • каші із цільних злаків (пшениця, овес, нешліфований рис);
  • темний хліб з висівками;
  • пророщені злаки;
  • горіхи;
  • сухофрукти;
  • кисломолочні продукти;
  • не підсолоджені додатково узвари, фруктові та овочеві фреші;
  • цитрусові.
     

Продукти, вживання яких є небажаним під час запалення яєчників:

  • алкоголь;
  • кондитерські вироби;
  • кава, какао, шоколад;
  • кухонна сіль у великій кількості;
  • соління, соуси та маринади, особливо заводські;
  • підсилювачі смаку, барвники, ароматизатори, емульгатори та інші хімічні добавки, які впливають на структуру яйцеклітин.
 

Висновки

В багатьох випадках запалення яєчників схоже за своїми симптомами з інфекційними захворюваннями сечостатевої системи, тому за перших ознак необхідно своєчасно звертатися до лікаря за консультацією, не допускаючи розвитку ускладнень і переходу процесу в хронічну стадію.

Для профілактики захворювань необхідно щорічно проходити огляд у гінеколога і дотримуватися правил гігієни, бути вибірковими в статевих контактах, намагатися вести активний спосіб життя, прагнути відмовитися від шкідливих звичок та дотримуватися правил здорового харчування.

Хоча в більшості випадків лікування запалень придатків проходить у домашніх умовах, слід пам'ятати, що самолікування в будь якому разі є неприпустимим. Ліки, фізіотерапевтичні процедури та дієта призначається лікарем після лабораторних досліджень та діагностики.

Редакторська група
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому