Непереносимістю лактози називається недостатня здатність організму (або її повна відсутність) до засвоєння молочного цукру. Лактоза відноситься до складних вуглеводів групи дисахаридів. Під впливом ферменту лактази (не плутати з лактозою: лактоза – це молочний цукор, лактаза – фермент, який його розщеплює) лактоза розщеплюється у тонкому кишечнику на прості цукри – глюкозу та галактозу.
При непереносимості лактози (також званою гіполактазією або лактазною недостатністю) молочний цукор у неперетравленому вигляді досягає товстої кишки, де зброджується, перетворюючись на жирні кислоти, вуглекислий газ, метан і водень. Ці гази провокують біль, спазми, здуття живота та діарею. У людей різного віку та різних етнічних груп лактоза перетравлюється по-різному.
Найбільш активно лактаза виробляється у дітей віком до 5 років, що пов'язано з періодом грудного вигодовування, а потім ця здатність знижується. У дорослих здатність до засвоєння лактози зазвичай пов'язана з етнічним походженням.
Якщо ваші предки протягом багатьох поколінь вживали молочні продукти, то і у вас, швидше за все, ця якість залишилася. У США непереносимість лактози зафіксована у 90% жителів азіатського походження та у 80% афроамериканців та нащадків індіанців. У той час як серед вихідців з Європи, особливо північної, лактазна недостатність трапляється значно рідше.
Гіполактазію іноді плутають із алергією на молочні продукти. Але це різні речі. Під останнім слід розуміти алергію на молочні білки (казеїн, альфа-лактальбумін та бета-лактоглобулін), яка спостерігається приблизно у 2% дітей віком до 4 років, і ще рідше – у дорослих.
Лактоза – це молочний цукор, що складається з моносахаридів глюкози та галактози, які є джерелами енергії та будівельними матеріалами для клітин організму. Лактаза – це травний фермент, під впливом якого лактоза розщеплюється на глюкозу та галактозу.
Ознаки лактазної недостатності можуть виявлятися через кілька хвилин після вживання молочних або лактозомістких продуктів, але їх поява може розтягнутися і на кілька годин, залежно від раціону та ступеня непереносимості лактози. Основні симптоми, як правило, пов'язані з розладом травної системи, але можуть мати загальний характер і відбиватися на настрої та емоціях.
Основні симптоми непереносимості лактози:
Виявити непереносимість лактози у немовлят можна, якщо ті плачуть і виявляють роздратованість після годування. У них спостерігається здуття живота та діарея. Якщо це відбувається неодноразово, слід звернутися до лікаря, щоб з'ясувати причину такої реакції на молоко або молочні суміші.
Розрізняють первинну непереносимість лактози, що виявляється в міру дорослішання організму, вторинну – що виникла через захворювання шлунково-кишкового тракту або перенесених операцій, а також вроджену. Остання форма спостерігається у новонароджених і проявляється у нездатності перетравлювати грудне молоко чи суміші.
Найбільш поширеними причинами вторинної непереносимості лактози є:
Аналіз на непереносимість лактози призначає гастроентеролог залежно від віку пацієнта та типу лактазної недостатності.
Патологію можна виявити за допомогою дихального тесту, що проводиться у два етапи. Спочатку дослідження фіксує рівень вмісту водню у видиху пацієнта, а потім той самий рівень – після вживання рідини з лактозою. Оскільки при непереносимості лактози її розщеплюють бактерії з виділенням водню, патологія дається взнаки появою в аналізі цього газу.
Дослідження крові на глюкозу також двоетапне. Спочатку у пацієнта беруть венозну кров натщесерце, а потім повторюють дослідження після вживання молока або рідини, що містить лактозу. При нормальному розщепленні молочного цукру рівень глюкози у крові швидко підвищується. При лактазній недостатності він залишається на тому ж рівні або збільшується дуже незначно.
Мережа медичних лабораторій ДІЛА пропонує дослідження «Діагностика непереносимості лактози» за допомогою аналізу венозної крові та зішкребу з внутрішньої поверхні щоки.
Дане дослідження проводиться за наявності симптомів непереносимості лактози (здуття кишківника, розладах випорожнень, нудоті та ін.) після вживання молочних продуктів. Для диференціальної діагностики лактозної непереносимості та інших захворювань шлунково-кишкового тракту у дорослих, а також з метою оцінки ймовірності непереносимості лактози з віку 1,5 року.
У немовлят непереносимість лактози перевіряють за допомогою фізико-хімічного та мікроскопічного аналізу калу. При лактазній недостатності у біоматеріалі присутній неперетравлений молочний цукор.
Генетичний тест застосовують за первинної непереносимості лактози. Відповідальним за вироблення ферменту - лактаза є ген LCT. Патологія виникає при помилках у його роботі. Виділяють три основні варіанти поєднання генів, що відображають здатність до розщеплення лактози.
Молоко є важливим джерелом вітаміну D та кальцію для організму, а їх недолік може стати причиною деградації кісткових тканин. Тому непереносимість лактози не можна залишати поза увагою.
У випадках первинного типу патології молочні продукти замінюють тими, що не містять лактозу, підтримуючи організм додатковими вітамінами та мікроелементами. При вторинній недостатності лактази необхідно вилікувати основне захворювання кишківника. Пацієнтам, за потребою, виписують ферменти, що містять лактазу або бета-галактозидазу, пробіотики та вітаміни.
Як профілактика часткової лактазної недостатності рекомендують зменшувати щоденну дозу молока та молочних продуктів. Але найефективнішим способом є безлактозна дієта.
Людям, які страждають на непереносимість лактози, необхідно враховувати, що в даний час лактозу можуть містити не тільки традиційні молочні продукти, такі як молоко, йогурти, сири і т. д, але й:
Тому вивчення вмісту подібних продуктів щодо лактози має стати необхідним елементом споживчої поведінки. Тим більше, що в торгових мережах зараз представлена достатня кількість безлактозних молочних продуктів, а також тих, що природньо не містять молочного цукру - м'ясо, риба, морепродукти, горіхи, овочі та фрукти.
Прекрасними замінниками звичайного молока і молоковмісних продуктів у вашому раціоні можуть стати безлактозне молоко або його мигдальні та соєві аналоги, тофу, горіховий сир, вівсяний, кокосовий йогурт та інші продукти. Але за останніми даними, нутриціологи радять навіть за наявності непереносимості лактози вживати щонайменше півстакана молока на день, тому що саме в молоці кальцій є у найбільш доступній формі, яка легко засвоюється організмом.
Загалом практика, показує, що люди, які мають непереносимість лактози можуть легко наситити свій стіл необхідними продуктами. Тим більше, що кількість людей, які не перетравлюють молочний цукор налічує близько половини населення земної кулі.
Питання та відповіді
Чим шкідлива лактоза?
Якщо організм людини не здатний розщепити лактозу на прості цукри, такі як глюкоза і галактоза, то вона розкладається в кишківнику на жирні кислоти з виділенням вуглекислого газу, водню та метану, які викликають порушення роботи кишківника, здуття та діарею.
Чи є лактоза у грудному молоці?
Лактоза присутня у молоці всіх ссавців. Людина – не виняток.
Чи є лактоза в кисломолочних продуктах?
У різних видах кисломолочних продуктів міститься 3-6% лактози, якщо на етикетці не зазначено, що саме цей напій не містить молочного цукру.