гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Діагностика непереносимості лактози

Повернутися

Діагностичний напрямок

Ентеропатії

Загальна характеристика

Непереносимість лактози -молочного цукру- виникає внаслідок недостатності ферменту лактази слизової оболонки тонкої кишки. Лактаза зазвичай присутня у дітей, з віком (частіше у віці 3-10 років) фермент перестає вироблятися. Зниження активності лактази може передаватися у спадок при вродженій, або сімейній лактазній недостатності, але також може бути пов'язана з генетично зумовленим зниженням активності ферменту лактази. Дослідження дозволяє виявляти одну з найбільш поширених причин розвитку непереносимості лактози.

Показання для призначення

1. При наявності симптомів непереносимості лактози (здутті кишківника, кишкових розладах, нудоті та ін.) після вживання молочних продуктів 2. Диференційна діагностика непереносимості лактози та інших захворювань шлунково-кишкового тракту у дорослих. 3. Оцінка ймовірності непереносимості лактози (рекомендована з 1,5 -річного віку).

Маркер

Маркер поліморфізму гена, що визначає активність ферменту лактази

Клінічна значущість

Дозволяє виявити непереносимість лактози, передбачити розвиток лактозної непереносимості у дітей після 1,5 років; диференціювати первинну і вторинну непереносимість лактози, провести дифдіагностику діарейного синдрому.

Склад показників:

Виявлено генотип:

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 120Р
GRCh38
T/T - нормальний генотип
Т/С - гетерозигота
С/С - гомозигота

ЗАКЛЮЧЕННЯ:

Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 4 години Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням.

зішкріб із внутрішньої поверхні щоки

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 24 години Припинити прийом місцевих антибактеріальних та антисептичних препаратів. За 30 хвилин не палити. Не чистити зуби зубною пастою, не жувати жувальну гумку. Не вживати їжу та напої.Примітки:Перед взяттям матеріалу пацієнт повинен прополоскати ротову порожнину чистою водою.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Цільна ВК/ЕДТА ПЛР. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Система з ЕДТА без розподільного геля, 2,0 мл. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

зішкріб із внутрішньої поверхні щоки

Біоматеріал для дослідження: Буккальний зішкребок. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Епендорф з транспортним середовищем. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 72 год.

Інтерференція:

  • С/С-13910, асоційований зі зниженням продукції лактази; C/T-13910, асоційований з помірним збереженням продукції лактази T/T-13910 асоційований з тривалим збереженням продукції лактази

Інтерпретація:

  • С / С-13910, асоційований зі зниженням продукції лактази; C / T-13910, асоційований з помірним збереженням продукції лактази; T / T-13910 асоційований з тривалим збереженням продукції лактази
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому