Укр
icon
icon
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для пацієнтів
0 800 217 887
Консультація лікаря для пацієнтів
0 800 219 696
Гаряча лінія для лікарів
0 800 752 180
Гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Харчова алергія: коли їжа стає ворогом

Створено: 27.03.2025
Фото - Харчова алергія: коли їжа стає ворогом

 

Шматочок печива з арахісом — і з’явилася алергічна висипка у дитини? Смажена яєчня на сніданок – і зʼявляється свербіж? Харчова алергія — це не просто дискомфорт, а серйозна реакція імунної системи, яка може призвести до набряку Квінке, висипу, порушення дихання, а в складних випадках — до анафілактичного шоку.

​​​​

Звідки береться харчова алергія і чому вона частіше зустрічається у дітей? 

Алергічна реакція на їжу виникає, коли організм помилково сприймає певні продукти як загрозу та запускає імунну відповідь. Харчова алергія за МКХ-10 класифікується під кодом T78.1 – «Інші прояви патологічної реакції на їжу, не класифіковані в інших рубриках», що охоплює алергічні реакції на різні продукти харчування.

Важливо! Деякі види алергії у дітей можуть зникати з віком, а харчова алергія у немовлят найчастіше проявляється на молочний білок, яйця, глютен та горіхи.


Основні причини розвитку алергії:

  • спадковість — якщо один із батьків має алергію, ризик для дитини зростає
  • дисбактеріоз: через порушення мікрофлори може впливати на імунну відповідь організму.
  • хімічні добавки в їжі: консерванти, барвники та підсилювачі смак, які можуть провокувати алергічні реакції.
  • хронічні захворювання, інфекції чи стрес, що можуть підвищувати чутливість до алергенів.

 

У дітей алергія часто проявляється червоними плямами на шкірі, свербежем, висипкою на обличчі або тілі, а також проблемами з травленням.

Також важливо зауважити, що деякі алергени, наприклад цитрусові, шоколад та інші гістамінолібератори можуть викликати псевдоалергічні реакції — почервоніння, висип, набряк чи свербіж. На відміну від справжньої алергії, ці симптоми виникають без участі імунної системи, оскільки продукти провокують вивільнення гістаміну в організмі.

Як розпізнати?


 

Велика вісімка харчових алергенів та інші підступні алергени 

Близько 90% випадків харчової алергії спричиняють вісім основних алергенів:

  • молоко: алергія на білок коровʼячого молока у немовлят зустрічається найчастіше;
  • алергія на яйця: особливо небезпечна алергія на білок
  • алергія на горіхи (волоський горіх, мигдаль, кеш’ю, фундук, алергія на фісташки): викликають важкі реакції, навіть анафілаксію
  • риба: алергія на червону рибу (лосось, тунець) або білу рибу може викликати висип, набряки та навіть спазм дихальних шляхів
  • алергія на морепродукти (алергія на креветки, мідії, устриці, кальмари): один із найсильніших алергенів у дорослих
  • алергія на пшеницю та алергія на глютен: можуть викликати як харчову алергію, так і глютенову непереносимість
  • соя: алергія на сою найчастіше проявляється у дітей
  • бобові (алергія на арахіс, сочевиця, нут): поширені алергени серед дітей та дорослих.

 

Як розпізнати харчову алергію: симптоми у дітей та дорослих? 

Симптоми можуть з’явитися через кілька хвилин або навіть через кілька годин після вживання алергену.

Найпоширеніші симптоми харчової алергії:

  • шкірні прояви, такі як кропив’янка при харчовій алергії, висип при харчовій алергії, почервоніння шкіри, свербіж.
  • проблеми з травленням, наприклад біль у животі, нудота, діарея, здуття.
  • респіраторні симптоми,  а саме набряк гортані, кашель, задишка, нежить.
  • серйозні реакції, такі як анафілактичний шок – небезпечний стан, що потребує негайної допомоги.

 

Як виглядає харчова алергія у дітей?
Харчова алергія у дітей найчастіше проявляється у вигляді висипу, почервоніння, свербежу (особливо на обличчі, животі, руках) або проблемами з травленням (нудота, коліки, діарея). При харчовій алергії у немовлят можливий атопічний дерматит – сухі, лущені ділянки шкіри. Важкі реакції можуть викликати набряк губ, язика чи горла, що ускладнює дихання. Симптоми з’являються через кілька хвилин або годин після вживання алергену. 

Важливо! Пітниця (шкірне подразнення, яке виникає через перегрів і надмірне потовиділення) і харчова алергія можуть виглядати схоже, адже обидві викликають висипку у дитини, проте алергія часто супроводжується свербежем, набряком або шлунково-кишковими розладами.

 

Обрати дослідження


 

Знайте своїх ворогів: чому важливо виявити алерген вчасно? 

Харчова алергія може викликати не лише дискомфорт, а й серйозні ускладнення. Регулярний контакт із алергеном підвищує ризик хронічних запалень, шлунково-кишкових розладів, бронхіальної астми та навіть анафілактичного шоку – небезпечного для життя стану. У дітей алергія може впливати на фізичний розвиток і загальний імунітет.

Чим швидше ви визначите, які продукти викликають реакцію, тим простіше буде уникнути небезпечних наслідків. 

Перший крок до здоров’я — консультація лікаря та лабораторна діагностика. Це дозволить точно визначити, які продукти небезпечні для вас або вашої дитини.

 

Як взяти харчову алергію під контроль? Найкращі методи діагностики 

Єдиний спосіб ефективно контролювати харчову алергію — це точно знати, які продукти викликають реакцію. Самостійне виключення їжі без тестування може бути небезпечним і не дати бажаних результатів.

Лабораторні тести на алергени – найбільш надійний та безпечний метод діагностики. Вони значно точніші за прік-тести, оскільки не залежать від стану шкіри та прийому антигістамінів. Лабораторні дослідження виявляють навіть приховані алергії, визначають рівень специфічних антитіл у крові й підходять для дітей та людей з чутливою шкірою.

Дослідження крові допомагає визначити рівень специфічних антитіл (IgE) до потенційних алергенів:

Додати в кошик

  • алергопанель «Педіатрична» – спеціально розроблена для дітей, дозволяє виявити підвищену чутливість до інгаляційних та харчових алергенів, що найчастіше викликають реакції у малюків.

Додати в кошик

  • дослідження ALEX2 – сучасне дослідження, що визначає чутливість до 295 алергенів одночасно, включаючи такі групи харчових алергенів як: бобові, злаки, спеції, фрукти та овочі, горіхи, насіння, мʼясо та молочні продукти, яйця, морепродукти.

Додати в кошик

Знайдіть свій алерген – і живіть на повну!
Ваше здоров’я у ваших руках!


Сервіси 

Окрім того, для вашої зручності в лабораторії ДІЛА ми створили спеціальні сервіси.
 
«Дозамовлення досліджень» – це сервіс, завдяки якому вам не потрібно повторно йти у відділення на здачу біоматеріалу, якщо виникає така потреба. Ми зберігаємо його, і, при необхідності, можемо використати для додаткового дослідження.
 
«Виклик медичної сестри» – це зручний сервіс, створений нами для того, щоб ви могли піклуватись про себе чи своїх близьких будь-де і будь-коли. Ви самі обираєте максимально комфортні час та місце, а ми направляємо до вас спеціалістів для забору крові.
 
«Швидке замовлення» – зручний сервіс, що дає можливість замовити дослідження для себе або рідних максимально швидко та зручно без авторизації. Швидкий доступ, зручна оплата, автоматична синхронізація з особистим кабінетом роблять цю послугу однією з улюблених для наших клієнтів.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому
Додано до кошика