гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Що робити, якщо у вас безсоння?

14.03.2024
Фото - Що робити, якщо у вас безсоння?
  1. Хвороба комп’ютерної ери - тотальне безсоння
  2. Порушення сну і хронічне безсоння
  3. Причини безсоння у жінок
  4. Причини безсоння у чоловіків
  5. Як подолати періодичне безсоння?
  6. Діагностика ендокринних причин безсоння
 

Хвороба комп’ютерної ери - тотальне безсоння

Звичайна людина у нормальному стані засинає за 5-10 хвилин і знаходиться в «обіймах Морфея» в середньому 8 годин на добу, тобто третину свого життя. Отже нічний сон є вкрай важливим для життєдіяльності будь якої людини. Але в епоху надвисоких швидкостей, комп’ютерних технологій і масового використання гаджетів безсоння вже не є чимось екстраординарним.

Від недостатньої якості сну і проблем із засинанням, яке латиною називають «інсомнія», страждають дуже різні люди. А війна, яка зараз відбувається в Україні, і постійне очікування повітряних тривог перетворюють ці розлади на хронічні.     

На жаль, більшість людей недостатньо серйозно ставиться до таких порушень. Хоча, як правило, тривале безсоння призводить не лише до втрати працездатності, уваги та концентрації, які потрібні на багатьох відповідальних посадах, а й до соматичних захворювань у тому числі серцево-судинних, таких як артеріальна гіпертензія, або шлунково-кишкових розладів на кшталт синдрому подразненого кишківника.

 

Порушення сну і хронічне безсоння

Взагалі, порушення сну може бути наслідком впливу внутрішніх, зовнішніх або комбінації кількох факторів: 

  • зовнішні фактори: зміна місця проживання, часового поясу, шум/температура/вологість повітря;
  • ліки або інші речовини: стимулятори (кофеїн), певні препарати (ципрофлоксацин, глюкокортикоїди, передозування тироксину) та інші;
  • психологічні розлади: тривога, депресія, стрес;
  • медичні стани: кашель, задишка (легенева, серцева недостатність), шлуново-стравоходний рефлюкс, менопауза, закладеність носа, нічні позиви до сечовипускання, біль, порушення роботи ендокринної системи.
     

Але в будь якому разі ми маємо справу з підвищеною активність головного мозку та невчасним викидом у кров певних гормонів, таких як кортизол, а медичною проблемою безсоння вважають, якщо людина не може заснути більш ніж годину, просинається кілька разів за ніч і рано-вранці, і так триває 3-4 рази на тиждень більш ніж місяць поспіль. 

Внаслідок безсоння людина не встигає поповнити свої сили, прокидається ослабленою і дратівливою, потребує додаткового денного сну. Через три місяці подібний стан вже вважають хронічним безсонням, яке здатне погіршити імунітет і роботу центральної нервової системи, а також активізувати існуючі хронічні захворювання. 

 

Причини безсоння у жінок

Безсоння більше розповсюджене у жінок, ніж у чоловіків. Вважається, що прекрасна половина людства більш емоційна. Через те жінкам важче заснути. До того ж, вони частіше просинаються, тому що природньо реагують на звуки високої частоти, які нагадують плач дитини. 

Більшість представниць жіночої статі стикається з розладами сну підчас вагітності. Деякі вже на 6-7 тижні вагітності. Як правило, старт інсомніям дають тривожні думки про те, як буде проходити розвиток майбутнього малюка, який супроводжується зростаючим животиком, але глибші причини довгого засинання або поверхневого, уривчастого сну – гормональні зміни організму, які супроводжуються нудотою, печією, частими відвідинами туалету.

За статистикою, безсоння супроводжує вагітність приблизно 80% жінок. Найбільше симптоми проявляються у першому та третьому триместрах. На завершальному періоді вагітності труднощів для нормального сну додає збільшення ваги плоду, через яке жінці важко знайти зручне положення для засинання. Думки про майбутні пологи також посилюються.

Щоб зменшити дискомфорт підчас останнього терміну вагітності психологи радять зайнятися нормалізацією сну вже на першому або другому триместрах. Для цього треба розробити ритуал засинання. Кожний день перед відпочинком робити одні й ті ж самі справи. На ніч можна прийняти теплу ванну і почитати приємну книгу. Така гігієна сну допомагає нормалізувати гормональний фон. 

Зазвичай, зменшити власні проблеми зі сном також допомагає регулярна медитація, вживання ввечері їжі, яка виключає печію, а також відсутність у ліжку комп’ютерних гаджетів та тривожних новин. Але якщо не працювати над нормалізацією сну і гормонального стану, то з великою долею ймовірності поганий сон буде очікувати на жінку під час майже всієї вагітності.  

Інші причини безсоння у жінок:

  • тривалі переживання та стрес, пов’язані з сімейними відносинами, матеріальним станом, конфліктами на роботі тощо;
  • природня підвищена емоційність, коли навіть гарні події в житті впливають на якість сна;
  • напружена робота по дому або інтенсивні фізичні вправи ввечері;
  • ліки, які впливають на нервову систему;
  • алкоголь, кофеїн, тютюнопаління;
  • гормональні зміни підчас вагітності, клімаксу, порушення менструального циклу;
  • негативна інформація і тривожні новини;
  • соматичні захворювання, в тому числі пов’язані з порушенням дихання (бронхіальна астма), шлунково-кишкового тракту, функції щитовидної залози (гіпотиреоз і гіпертиреоз), неврологічні захворювання і больові травми. 
 

Причини безсоння у чоловіків

Чоловіки рідше за жінок страждають від безсоння, але в останні роки поганий сон дошкуляє їм все частіше. Головна причина інсомнії серед чоловіків – прискорений ритм життя, ненормований робочий день і надмірні навантаження, пов’язані з інтелектуальними видами праці.

Активізувати безсоння можуть побутові труднощі і сімейні свари, проблеми з керівництвом, безробіття або необхідність зміни роботи. Життєві проблеми багато хто з чоловіків пробує гасити алкоголем, переїданням на ніч, вживанням психоактивних речовин, таких як міцний чай, кава або енергетики.

Окремими групами, яким загрожує хронічне безсоння є учасники бойових дій, з діагностованим посттравматичним стресовим розладом (ПТСР): після війни кількість таких людей буде налічуватися десятками тисяч, а також підлітки, які годинами проводять за комп’ютерними іграми, які збуджують і також впливають на здатність нормально засинати.

Погіршують здатність нормально засинати і якість сну також:

  • гормональні порушення (дисбаланс гормонів щитовидної залози або статевих гормонів);
  • аденома простати і необхідність сечовипускання у нічний час;
  • звичка на ніч дивитися телевізор або новини у гаджетах;
  • активні спортивні тренування ввечері;
  • синдром апное;
  • хвороба Альцгеймера, хвороба Паркінсона та інші неврологічні захворювання.
     

Хоча деякі причини хронічного безсоння у чоловіків і жінок – однакові, особливостями чоловічої інсомнії є схильність «сильної статі» приховувати свої проблеми від оточуючих і звертатися за медичною допомогою лише у крайніх випадках. 

Через це безсоння може нанести більшу шкоду організму у вигляді соматичних захворювань (серцево-судинних, артеріальної гіпертензії, гастриту та ін.) або негативно вплинути на соціальний стан через погіршення пам’яті, уваги, неможливості виконувати звичну роботу якісно і вчасно.

В деяких випадках хронічне безсоння є небезпечним не лише для людини, яка на неї страждає, але й для оточуючих, коли, скажімо, мова йде про управління транспортним засобом або промисловим обладнанням. 

 

Як подолати періодичне безсоння?

В простіших випадках впоратися з безсонням вдається без медикаментозного впливу і втручання лікаря. Для цього потрібно грамотно організувати гігієну сна: 

лягати спати і прокидатися в один фі той же час;
виключити дратівливі зовнішні фактори, такі як зайве світло і звуки у спальні;
підібрати зручні спальні приладдя, насамперед, матрац, подушку і ковдру;
не вживати на ніч алкоголь і кофеїн;
не переїдати на ніч;
не палити;
не дивитися перед сном гостросюжетні кінострічки;
розробіть для себе щоденний ритуал, який може включати релаксацію, медитацію або читання приємної книги з метою заспокоїти тіло та розум.


Якщо заходи особистої «сонної» гігієни виявилися невдалими, це може бути свідченням більш глибшого розладу, який пов’язаний з гормональною сферою або супутнім хронічним захворюванням.

 

Діагностика ендокринних причин безсоння

Для правильного встановлення причини безсоння і ефективного лікування потрібно його діагностувати. Мережа лабораторій ДІЛА пропонує людям з порушенням сну комплекс №220 "Ендокринні причини безсоння", який дозволяє з’ясувати роль гормонів у виникненні інсомнії.

Комплекс №220 включає дослідження рівня чотирьох гормонів, які дозволяють провести оцінку порушень роботи ендокринної системи як причини порушень сну.

Дослідження, які входять до складу комплексу:

  • Тиреотропний гормон (ТТГ);
  • Соматомедин С (ІФР-1);
  • Мелатонін у слині;
  • Кортизол (у слині) вільний.
     

Тиреотропний гормон допоможе виявити порушення функції щитоподібної залози: зниження цієї функції (гіпотиреоз) може бути причиною надмірної сонливості, а надлишок гормонів (тиреотоксикоз) може викликати безсоння.

Соматомедін С у дорослих при зниженні рівня (може виникнути внаслідок травм, інсульту, пухлин голови) призводить до неефективності сну та постійного відчуття невиспаності, незалежно від тривалості сну.

Мелатонін у слині, зібраний вночі (близько 3.00) дозволить виявити дефіцит мелатоніну (гормону сну) та прийняти рішення щодо призначення препарату гормона мелатонін.

Кортизол у слині вільний, зібраний ввечері близько 23.00, допоможе виявити порушення циркадних ритмів.

Результати досліджень гормонального рівня дозволять призначити правильне та ефективне лікування в залежності від виявленої ендокринної причини. Бувайте здорові і пам’ятайте, що своєчасна діагностика й лікування безсоння покращить ваше життя і дозволить зменшити ризики появи більш складних захворювань.  

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому