гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Вітамін D у запитаннях та відповідях

09.11.2021
Фото - Вітамін D у запитаннях та відповідях

 

Що означає термін «вітамін D»?

Коли мова йде про вітамін D, на увазі мається не один окремий вітамін, а сукупність біологічно активних речовин в формах D3 (холекальциферол ) та D2 (ергокальциферол). Маркерами рівня вітаміну D в організмі людини є 2 основних:

  • 25-гідроксикальциферол – широко застосовується саме для діагностики D-дефіцита та контролю лікування
  • 1,25-дигідроксихолекальциферол – застосовується вибірково - при певних патологічних станах (хронічна хвороба нирок; спадкова патологія нирок з втратою фосфатів тощо).
     

Вітамін D регулює імунні реакції і впливає на ріст волосся, а з його дефіцитом пов'язують рахіт, схильність до депресій, слабкість м'язів і навіть синдром полікістозних яєчників. Однак надлишок не менш небезпечний. У зв'язку із цим важливим є контроль рівня вітаміну D в крові, своєчасна діагностика його нестачі або надлишку.

Дослідження Вітамін D (25-гідроксікальціферол) від ДІЛА визначає рівень 25 (OH) D-гідроксихолекальциферола і вважається найкращим індикатором вітаміну D в організмі. В ДІЛА методика визначення 25-гідроксикальциферолу біотиннезалежна та відповідає еталонам, визначеним міжнародними стандартами. Точне, достовірне визначення рівня Вітаміну D в ДІЛА – запорука досягнення рекомендованого рівня вітаміна D, запобігання недостатності препарату або перевищення дози та інтоксикації препаратами вітаміну D.

Дослідження проводять для діагностики нестачі або надлишку вітаміну в організмі, виявлення причин порушення обміну кальцію і захворювань кісток, а також для контролю ефективності лікування препаратами вітаміну Д і корекції доз.

Чому вітамін D важливий для організму людини?

Вітамін D:

  • Регулює кальцієво-фосфорний обмін, і таким чином відіграє значну роль у функціонуванні тканин та органів, багатих цими мінералами, тобто в кістковій системі та зубах. Нестача вітаміну D у дітей призводить до деформації кісток, порушення мінералізації та зменшення кісткової маси (рахіт). У дорослих та підлітків дефіцит вітаміну D може призвести до остеомаляції та остеопорозу. У всіх вікових групах виражений  дефіцит вітаміну D пов’язаний із болями в кістках, переломами кісток. Занедбані стадії харчового рахіту та остеомаляції можуть бути небезпечними для життя станами, що характеризуються (внаслідок низького рівня кальцію) нападами судом, сильними болями в кістках та значною м’язовою слабкістю, пошкодженням серцевого м'язу, а також порушеннями психічного та фізичного розвитку
     

Вітамін D:

  • приймає участь у реалізації ефектів статевих гормонів
  • бере участь у регуляції кількох сотень генів в геномі людини
  • виявляє сильну імуномодулюючу дію
  • приймає участь в регуляції артеріального тиску
  • дефіцит вітаміну D зменшує секрецію інсуліну
     

Таким чином, зниження рівня вітаміну D призводить до порушення роботи майже всіх органів та систем.

Що трапляється за надлишку?

Надмірне споживання має такі ж негативні наслідки, як і нестача. Надлишок токсичний, може привести до нудоти і блювоти, затримок зростання і розвитку, пошкодження нирок, порушення роботи імунної системи. Гіпервітаміноз розвивається поступово і тільки в разі прийому вітаміну Д в дозах, які значно перевищують фізіологічні потреби. Наслідком надмірного вмісту кальциферолів часто стають порушення кальцієвого обміну:

  • гіперкальцемія - збільшений вміст кальцію в крові;
  • гіперкальціурія - підвищена концентрація кальцію в сечі.
     

Ці стани проявляються свербінням шкіри, сонливістю, загальмованістю реакції і слабкістю м'язів. На тлі проблем із шлунково-кишковим трактом при гіперкальціємії може розвинутися виразка.

Які фактори викликають зниження рівня вітаміну D?

  • 80-100% потреб у вітаміні D забезпечується за рахунок синтезу в шкірі під дією ультрафіолетового випромінювання. Таким чином, при недостатньому перебування людини під сонячними променями навіть різноманітне і збалансоване харчування не покриває повну потребу у вітаміні D. Тому прийом препаратів відіграє вирішальну роль в підтримці рівня вітаміну D.
  • Лише до 20% від необхідної кількості вітаміну забезпечується внаслідок споживання продуктів харчування. Вітамін міститься у харчових продуктах тваринного походження (риба, яєчний жовток, сир, молоко) домінуючою формою вітаміну D є холекальциферол (вітамін D3), а у продуктах рослинного походження та у грибах – ергокальциферол (вітамін D2).
     

Дефіцит вітаміну D є серйозною проблемою світової охорони здоров'я, яка зачіпає близько мільярда людей. Брак може бути пов'язаний як з недостатньою кількістю сонячного світла і відсутністю кальциферолів в продуктах харчування, так і з прискореним розпадом вітаміну внаслідок прийому деяких ліків або на тлі певних порушень шлунково-кишкового тракту. Вітамінодефіцітні стани можуть спостерігатися в будь-якому віці, в тому числі у немовлят *.

*В Україні дефіцит вітаміну D виявлено у 82% населення, недостатність – у 14%, нормальний рівень - 4%.

Дефіцит вітаміну D – поширена проблема, навіщо робити аналіз, якщо можна просто приймати препарат профілактично?

Біодомішки, препарати вітаміну D, препарати кальцію з вітаміном D, полівітамінні препарати вміщують від декількох сотень до декількох десятків тисяч одиниць вітаміну. З іншого боку клінічні прояви інтоксикації вітаміном неспецифічні (включають втому, слабкість, апатію, спрагу, рясне сечовиділення, закрепи) і лише в розвиненій стадії виникає сплутаність свідомості, блювання, закрепи, порушення електрокардіограми та інші, що потребує термінового лікування (насичення розчинами, використання гормонів-глюкокортикоїдів, протисудомних та інших препаратів за показаннями).

Таким чином, не тільки недостатність але й надлишок вітаміну D призводить до значних проблем зі здоров'ям, однак встановити ці стани лише за симптомами неможливо. Лабораторне дослідження крові на вміст вітаміну D у кожного конкретного пацієнта дозволить вірно підібрати дозу препарату.

Як визначити індивідуальну дозу препарата вітаміну D?

Симптоми можуть виникати або бути відсутніми, при рівнях 25 (OH) D 0-50 нмоль/л, що пов'язано із індивідуальною чутливістю до стану дефіциту вітаміну D, тривалістю дефіциту вітаміну D, а також зі статусом мінерального обміну, включаючи споживання кальцію.

Метою вживання препаратів вітаміну D є досягнення рекомендованих та безпечних його рівнів у крові:

  • для населення в цілому - 75–125 нмоль/л
  • для вагітних (для здоров'я як жінки, так і дитини) 75-100 нмоль/л
     

Деякі пацієнти потребують менших доз препарату через підвищену чутливість до вітаміну D (основні ознаки: підвищений рівень кальцію у крові, у сечі, камінці в нирках). У 1 випадку на 33 000 народжень  виявляється генетична схильність до підвищеного рівня кальцію у крові. Таким особам слід контролювати параметри кальцій-фосфорного метаболізму  комплексно: рівні 25 (OH) D та 1,25 (OH)2 D, кальцій в сечі, паратгормон.

Пацієнти з ожирінням, навпаки, потребують більшої дози вітаміну D в порівнянні з дозуванням, рекомендованим для однолітків із нормальною масою тіла.

Не рекомендується застосування препаратів за схемою «1 велика доза 1 раз на тиждень/1 раз на місяць» - кальциферол має надходити щодня.

Під час прийому препаратів вітаміну D слід забезпечити відповідне споживання кальцію з продуктами харчування: 240 мг кальцію містять молоко - 1 середня склянка, або 1 стакану кефіру, 2 невеликих трикутника плавленого сиру, 2 скибочки сиру, 100 г сардин, 100 г мигдалю, 130 г лісових горіхів, 260 г шпинату, 350 г капусти. Якщо адекватне споживання кальцію з їжею неможливе, рекомендується додатковий прийом препаратів кальцію, бажано в розділених дозах, які слід приймати під час їди за призначенням лікаря.

Отже, схема прийому препарату вітаміну D повинна бути індивідуальною залежно від віку, маси тіла, термінів перебування людини під дією сонячних променів, захворювань, супутньої терапії, результатів контролю рівнів вітаміну D на фоні лікування.

З огляду на те, що основна частка вітаміну надходить з сонячним світлом, компенсувати потреби організму лише з їжі вдається не завжди. Для засвоєння кальциферолів потрібні жири та інші вітаміни, тому рекомендується їх спільне застосування. Для заповнення запасу вітамінів і мінералів призначають вітамінно-мінеральні комплекси, але тільки після лабораторного дослідження.

Кому потрібно визначати рівень вітаміну D?

Основні джерела вітаміну D – ультрафіолетові промені і продукти харчування (переважно жирна риба). Його вироблення в шкірі визначається цілою низкою чинників – пігментацією, площею відкритих сонцю ділянок, географічною широтою, тривалістю світлового дня і порою року. Важливий навіть кут падіння сонячних променів. Так, в деяких регіонах з вересня по квітень ультрафіолетові промені падають під таким кутом, що вітамін Д практично не виробляється. В таких умовах особливо важливо отримувати вітамін з раціону або додаткових джерел, але потрібно точно знати дозування.

У медичних керівництвах вказано групи осіб, яким, незалежно від наявності або відсутності симптомів, показано визначення рівня вітаміну D.

Особи, які перебувають під дією факторів, що впливають на синтез вітаміну D у шкірі

  • проживають в регіонах вище 35° північної широти (синтез вітаміну D в шкірі не є ефективним у період з жовтня по березень), в тому числі – Україна;
  • недостатньо перебувають під дією сонячних променів для досягнення визначеної кількості вітаміну D (підвищена хмарність, інтенсивна пігментація шкіри, похилий вік, надмірне використання сонцезахисної косметики);
  • мають наявні інші причини, що заважають перебуванню під дією сонячних променів (тривале знаходження у приміщенні, хронічні захворювання, що унеможливлюють активний відпочинок, побоювання щодо раку шкіри або її старіння).
     

Пацієнти, які мають патологічні стани, що збільшують ризик дефіциту вітаміну D

  • розлади ендокринної системи (порушення функції ендокринних залоз) та порушення обміну речовин (жирового, вуглеводного, кальцієво-фосфорного, ожиріння тощо);
  • серцево-судинні захворювання – артеріальна гіпертензія та ішемічна хвороба серця;
  • алергія – астма, атопічний дерматит;
  • захворювання печінки, нирок, захворювання кишечника, які порушують всмоктування речовин у ньому;
  • вагітні та годуючі жінки;
  • аутоімунні захворювання (наприклад, ревматоїдний артрит, аутоімунний тиреоїдит, діабет 1 типу);
  • порушення розвитку (низькорослість, гігантизм, виражений дефіцит ваги);
  • пацієнти, які отримують тривале лікування (препарати гормонів наднирників-глюкокортикоїди, кетоконазол, препарати проти ВІЛ, протиепілептичні засоби);
  • порушення опорно-рухового аппарату – наприклад, рахіт, остеопороз, болі в кістках, деформації кісток, рецидивуючі переломи;
  • захворювання нервової системи – параліч, тривале знерухомлення (іммобілізація), аутизм, розсіяний склероз, епілепсія, м'язова дистрофія;
  • затримка психічного та розумового розвитку;
  • захворювання кишечника, які порушують всмоктування речовин у ньому;
  • літні особи після падінь та переломів.
     

Враховуючи вищезазначені рекомендації медичних керівництв та статистичні дані щодо розповсюдженості низького рівня вітаміну D у населення України, обстеження та лікування щодо дефіциту  вітаміну D потребує практично кожен.

Як підготуватися до обстеження? Біоматеріалом для дослідження служить кров з вени. Її здають натщесерце, через 8 годин голодування.

Лікування D-дефіциту просте та доступне. Ефективне поповнення нестачі вітаміну D дозволяє покращити роботу багатьох органів та систем організму, якість життя в цілому. Тож, не зволікайте, звертайтесь до ендокринолога вчасно.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому