гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Вагітність по триместрах: 2 і 3 триместр

05.10.2021
Фото - Вагітність по триместрах: 2 і 3 триместр

 

Ось і позаду перший триместр разом з його тривогами, ранковою нудотою, постійною сонливістю та іншими проблемами. Якщо рахувати по тижнях, II триместр починається з 13-го тижня і вважається найбільш легким і спокійним. Майбутня мама і психологічно, і фізично вже адаптувалася до свого статусу, але до материнства, схоже, ще не близько. Однак і обстежень теж чекає чимало.

У ДІЛА доступний повний спектр лабораторних досліджень: Програма 185 «Обстеження вагітної на 22-24 тижні вагітності», пренатальний скринінг II триместру, пренатальний неінвазивний скринінг (NIPT, базовий), а також ряд інших скринінгових програм і монодосліджень. Всі вони спрямовані на визначення загального стану здоров'я, роботи основних систем і органів вагітної жінки в другому і третьому триместрі вагітності. Регулярне спостереження дозволить на ранніх стадіях виявити різні ускладнення, які можуть виникнути, і надати необхідне лікування. Таким чином, підвищуються шанси на нормальну вагітність і народження здорової дитини.

Обстеження II триместру

Другий (II) триместр вагітності включає в себе період між 13 і 26 тижнями. Саме в цей часовий відрізок, ближче до 16-го тижня, вже остаточно закладаються, але продовжують розвиватися всі органи і системи плоду, формується плацента, а після 23-го тижня плід вже вважається повністю життєздатним і сформованим. Клінічна лабораторна діагностика ряду біохімічних показників цього періоду відображає не тільки стан здоров'я вагітної жінки і особливості роботи основних органів і систем, а й дає можливість виявити захворювання і можливі ускладнення.

Так, Програма 185 «Обстеження вагітної на 22-24 тижні вагітності» включає наступні дослідження:

  • Загальний розгорнутий аналіз крові. Спрямований на базову оцінку загального стану здоров'я: системи кровотворення, наявності запальних, інфекційних (включаючи вірусні), онкологічних захворювань, а також алергічних процесів в організмі.
  • Загальний аналіз сечі. Дозволяє оцінити стан сечовивідних шляхів і деяких позаниркових захворювань, виявити наявність гестозу.
  • Глюкозотолерантний тест, який дає можливість оцінити порушення вуглеводного обміну (включаючи приховані форми).
  • ВІЛ 1/1о/2 для виявлення ВІЛ-інфекції.
     

Загальний розгорнутий аналіз крові з лейкоцитарною формулою і ШОЕ (швидкість осідання еритроцитів) та загальний аналіз сечі бажано виконувати 1 раз на місяць.

Клінічний аналіз крові дає можливість досліджувати якісний і кількісний склад крові за ключовими показниками: еритроцитам і їх специфічним показникам, лейкоцитам і їх різновидам в абсолютному і відсотковому співвідношенні, тромбоцитам. Виявлення відхилень у цих маркерах може вказувати на наявність патологічних процесів в організмі вагітної жінки. Зниження рівня еритроцитів і гемоглобіну в еритроцитах є ознакою анемії вагітних. Це може призвести до плацентарної недостатності – основної причини, через яку відбувається невиношування, народження маловагих дітей і загибель плода.

Зміни в лейкоцитарній формулі можуть вказувати на широкий спектр змін в організмі вагітних жінок на 2-му триместрі. Вони можуть виступати лабораторними ознаками не діагностованих раніше запальних і інфекційних процесів, що вимагають ширшого дообстеження – як інструментального, так і лабораторного. Вміст тромбоцитів за фізіологічніої вагітності може незначно знижуватися, але істотні зміни в даному показнику, включаючи тромбоцитопенію, потребують особливого спостереження, оскільки можуть бути непрямими ознаками порушення згортання крові, а також ДВЗ-синдрому (синдром дисемінованого внутрішньосудинного згортання), які є важкими ускладненнями вагітності.

Зміна швидкості осідання еритроцитів (ШОЕ), може спостерігатися за гострих і хронічних запальних патологіях, інфекційних захворюваннях, а також онкологічних і аутоімунних процесах. При цьому у вагітних в нормі швидкість осідання еритроцитів незначно зростає.

Загальний аналіз сечі дозволяє оцінити загальні властивості сечі, її фізико-хімічні властивості, наявність продуктів обміну речовин, виявити кількісний і якісний склад певних органічних сполук. Це дослідження відображає функціональний стан нирок, сечовивідних шляхів, дозволяє оцінювати загальні метаболічні процеси, припускати наявність інфекційних і запальних процесів. Виявлення глюкози і кетонових тіл в сечі може вказувати на розвиток порушення толерантності до вуглеводів, цукровий діабет, «діабет вагітних». Якщо в сечі виявляється білок, це може бути свідченням початку патології нирок у вагітних, а також ознакою розвитку важкого ускладнення під час вагітності – прееклампсії на терміні понад 20 тижнів.

Глюкозотолерантний тест дозволяє виявити гестаційний діабет («діабет вагітних»). Якщо виявляється це відхилення, жінці необхідно контролювати рівень цукру в протягом всієї вагітності і після пологів. Дуже важливо своєчасно виявити гестаційний діабет, щоб запобігти ряду небажаних наслідків, включаючи народження великого плоду і загрозу дородових ускладнень.

Дослідження на ВІЛ. Щоб знизити ризики зараження плода, важливо своєчасно виявити вірус імунодефіциту людини у вагітної жінки. Виявлення ВІЛ-інфекції є показанням до проведення профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини, а не до переривання вагітності. Без проведення профілактичних заходів ризики передачі ВІЛ-інфекції від матері плоду складають 20-40%, застосування ж спеціальних профілактичних заходів знижує ймовірність передачі інфекції до 1-2%. Більшість випадків зараження відбувається при проходженні плода через природні родові шляхи. До того ж існує висока ймовірність інфікування під час грудного вигодовування.

Ми описали можливості однієї тільки Програми 185 «Обстеження вагітної на 22-24 тижні вагітності», але існує ще ряд інших важливих досліджень.

Пренатальний скринінг II триместру – «потрійний тест», що включає визначення загальної одиниці бета-ХГЧ, АФП і некон'югованого (вільного) естріолу. Він проводиться з метою біохімічного скринінгу вагітної жінки для оцінки ризиків деяких хромосомних аномалій плода:

  • Синдром Дауна. Порушення супроводжується характерними особливостями зовнішності, розумовою відсталістю, вадами внутрішніх органів, низькорослі.
  • Синдром Едвардса. Більшість дітей з цим синдромом вмирають у віці до 3 місяців, лише 5-10% доживає до року. У тих, що залишилися в живих, спостерігається глибока розумова відсталість.
  • Синдром Патау. Супроводжується тяжкими вродженими вадами розвитку.
     

Також, пренатальний скринінг II триместру дає можливість оцінити ризик вад розвитку нервової трубки плода.

Дослідження виконується між 14 і 21 тижнями, оптимально від 16 до 18 тижня вагітності. Синдроми Дауна, Едвардса і Патау – найбільш поширені хромосомні порушення. Можливість виявлення даних порушень на ранніх термінах дозволяє своєчасно оцінити генетичне здоров'я плоду.

Альтернативою біохімічному пренатальному скринінгу виступає дослідження NIPT. Воно більш точне, ніж біохімічне, а на його результати не впливають ні перебіг вагітності, ні прийняті препарати, ні соматичні захворювання жінки. Відмінність від біохімічного скринінгу полягає в тому, що NIPT є прямим методом, який дозволяє досліджувати ДНК плоду, в той час як біохімія – непряма методика. У біохімічного скринінгу точність становить 70-80%, а у НІПТ – більш 99,9%.

Ще одним важливим лабораторним маркером на 2-му триместрі є тиреотропний гормон (ТТГ). Цей гормон виробляється гіпофізом і відповідає за регулювання синтезу гормонів щитовидної залози тироксину і трийодтироніну по «системі зворотного зв'язку», що дозволяє підтримувати стабільну концентрацію цих гормонів в крові. Незважаючи на те, що системи тиреоїдних гормонів вагітної і плода не залежать одне від одного, від нормального функціонування тиреоїдної системи жінки залежить її здоров'я і, відповідно, перебіг всієї вагітності. Під час вагітності рівні ТТГ в крові часто залишаються стабільними. ТТГ важливий для нормального розвитку плода, зокрема для нормального формування центральної нервової системи. При йододефіцитних станах можливий розвиток компенсаторної гіперплазії щитовидної залози плода.

У другому і третьому триместрі вагітності важливо оцінити ризик одного з найбільш серйозних ускладнень вагітності – прееклампсії. Плацентарний фактор росту (PLGF), маркер прееклампсії володіє ангіогенними властивостями, необхідний для нормального розвитку судинної системи плаценти. У нормі концентрація PlGF поступово збільшується до 30 тижнів вагітності. У разі прееклампсії спостерігається зниження PLGF. Своєчасне виявлення підвищеного ризику дозволяє спрогнозувати оптимальну тактику ведення вагітності та пологів.

Які дослідження потрібно проходити на III триместрі

Третій триместр вагітності включає в себе період між 27 і 40 тижнями. Цей період характеризується активним зростанням плода, вдосконаленням систем органів, зокрема дихальної системи, розвитком органів почуттів, дозріванням нервової системи. Клінічна лабораторна діагностика III триместру спрямована на оцінку роботи основних органів і систем, зокрема печінки, нирок, системи згортання крові, ендокринної системи вагітної жінки, а також на контроль інфікування під час вагітності.

Для перевірки стану здоров'я на 3-му триместрі в ДІЛА доступні комплексні дослідження Програма 186 «Обстеження вагітної на 28 -29 тижні вагітності» і Програма 187 «Обстеження вагітної на 32-35 тижні вагітності», а також окремі програми.

Ризики кровотеч. У III триместрі вагітності важливо контролювати стан системи згортання крові і фібринолізу. Для оцінки зовнішнього шляху коагуляції застосовується тест на протромбіновий час. Результатами тесту служать протромбіновий час по Квіку і міжнародне нормалізоване відношення. Ці показники дають можливість оцінити стан печінки, основні шляхи згортання крові і функціональний стан її базових компонентів. Визначення цих маркерів має високу діагностичну цінність для прогнозування тромбозів під час вагітності, діагностики ДВС-синдрому - небезпечного ускладнення, що супроводжується масивною крововтратою.

У нормі рівні протромбіну і фібриногену в III-му триместрі вагітності незначно підвищуються, але суттєве збільшення цих показників вимагає пильного спостереження і призначення необхідного лікування. Концентрація D-димера також зростає при фізіологічному перебігу вагітності, особливо на 35-40 тижнях, однак різке підвищення концентрації цього білка може свідчити про велику кількість тромбів в крові, що часто пов'язано з венозною тромбоемболією або ДВС-синдромом.

Інфекції. У III триместрі вагітності також рекомендується повторно провести обстеження на:

Оскільки інкубаційний період деяких інфекційних захворювань сильно варіюється, негативні результати досліджень, виконаних на початку вагітності, можуть змінитися до 3-го триместру або також залишитися негативними. Це необхідно, щоб запобігти зараженню плода під час пологів, призначити необхідне лікування або планове проведення кесаревого розтину.

Обстеження на стрептокок групи В на сьогоднішній день є обов'язковим дослідженням, вкрай необхідним в терміні 36+0-37+6 тижнів вагітності.

Існує група інфекцій, які дуже небезпечні для вагітних – це  TORCH-інфекції. Їх особливість полягає в тому, що при первинному інфікуванні (якщо жінка до цього ними ще не перехворіла) під час вагітності вони можуть згубно впливати на всі системи і органи плоду, особливо на його центральну нервову систему. Зараження інфекціями TORCH-групи збільшує ймовірність викидня, мертвонародження та вроджених вад розвитку малюка, аж до інвалідності. Програма 134 «Розширений скринінг TORCH-інфекцій» від ДІЛА дозволяє оцінити імунний статус (наявність імунної пам'яті) до збудників, які входять в групу TORCH-комплексу. Скринінг допоможе адекватно оцінити ризики розвитку внутрішньоутробних інфекцій, отримати рекомендації щодо подальшого ведення вагітності та зміни способу життя для зниження ймовірності первинного інфікування в цей відповідальний період.

Біохімічні показники (аланінамінотрансфераза, аспартатамінотрансфераза, білірубін загальний і фракція прямого білірубіну, білок загальний в сироватці), що входять до складу Програми 151 «Біохімія крові», дозволяють оцінити функціональний стан печінки. Істотне підвищення вмісту трансаміназ в крові може вказувати на наявність ураження печінки, гепатиту, розвиток прееклампсії. Зниження рівня загального білка в сироватці крові поряд з втратою білка із сечею і при підвищенні артеріального тиску також може бути ознакою початку розвитку прееклампсії. Щоб виключити гестаційний діабет і розвиток ускладнень, зокрема діабетичної нефропатії, важливо визначати рівень глюкози в плазмі крові. Оцінити функціональний стан нирок допоможе визначення концентрації сечовини і креатиніну, а також оцінка швидкості клубочкової фільтрації. Важливо, що у вагітних жінок кількість креатиніну знижена майже наполовину через збільшення об'єму крові, підвищення кровотоку в нирках і, отже, зростаючого ступеня фільтрації. Також підвищення ниркової фільтрації призводить до зниження кількості сечовини у вагітних.

Під час II і III триместрів вагітності жінці необхідно так само ретельно контролювати стан свого здоров'я і проходити лабораторну діагностику. Скринінгові програми і окремі дослідження від ДІЛА допоможуть лікареві оцінити роботу внутрішніх органів, своєчасно визначити порушення згортання крові жінки, діагностувати небезпечні інфекції, виявити можливі генетичні аномалії плода, а також вчасно виявити ризик прееклампсії.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому