гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
F
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

ПЛР дослідження у ДІЛА виявляють Омікрон та його приховані версії

22.12.2021
Фото - ПЛР дослідження у ДІЛА виявляють Омікрон та його приховані версії

 

Ви можете бути спокійні: від нас штам Омікрон не вислизне, навіть якщо це «стелс»-варіант.

Медики побоюються, що нова мутація Омікрону може не лише обманювати імунну систему людини та заражати навіть тих, хто вже перехворів на COVID-19. Вчені стверджують про відкриття прихованої версії Омікрону, яку не можна відрізнити від інших варіантів, використовуючи звичайні тести ПЛР. Це сталося після того, як кількість випадків первісного варіанта Омікрона, виявленого у Великій Британії, зросла зі 101 до 437 за один день, а в Шотландії оголосили локдаун.

У нового штаму є два варіанти: BA.1/B.1.1.529.1 та BA.2/B.1.1.529.2. Другий дуже складно виявляється (якщо взагалі виявляється) більшістю використовуваних ПЛР-тестів. За це він і отримав назву Омікрон-«стелс» за аналогією з технологією зниження помітності бойових машин у різних спектрах виявлення. Складність визначення відкриває величезний потенціал для надшвидкого розповсюдження.

Інфекція, що швидко поширюється, в перші дні може бути схожа зі звичайним ГРВІ:

  • сухий кашель;
  • нежить;
  • підвищена стомлюваність.
     

Найбільш характерні грізні прояви на кшталт задишки та пневмонії виникають пізніше. Типові для Дельти симптоми ураження шлунково-кишкового тракту у нового штаму виникають рідше. Згідно з останніми даними, зникнення нюху теж досить рідкісне. У таких умовах, будучи не виявленим, штам може дуже швидко поширюватися. Тому точне виявлення всіх варіантів допоможе зупинити пандемію як на національному, так і на світовому рівні.

Чим небезпечний Омікрон

У ВООЗ новий штам коронавірусу B.1.1.529 назвали «Омікрон» і одразу віднесли його до категорії варіантів, що викликають занепокоєння. Дослідники побоюються, що він може становити ще більшу загрозу, ніж усі відомі нам мутації. Приводом для занепокоєння насамперед є темпи поширення вірусу.

  • Вакцинація. Через більшу кількість мутацій, зокрема в гені S, він більш стійкий до раніше розроблених вакцин, але спричиняє менш важкий перебіг.
  • Мутації. Омікрон значно перевершує поки що домінуючу Дельту за кількістю мутацій. Їх уже понад 50 (проти 18 у Дельти) а багато з них підвищують його заразність. Жоден із попередніх варіантів ще так інтенсивно не мутував.
  • Чи відомо про випадки інфікування в Україні? 18 грудня міністр охорони здоров'я України повідомив про перший випадок зараження новим штамом COVID-19 Омікрон. Інфікована людина повернулася з Об'єднаних Арабських Еміратів, де мала контакт із хворими на COVID-19.
     

На початку грудня в Європейському центрі профілактики та контролю захворювань (ECDC) повідомили, що Омікрон може стати причиною більш як половини всіх випадків інфікування COVID-19 на території Європи в найближчі 3 місяці.

Що відомо про «стелс»-варіант?

«Стелс»-штам має багато загальних мутацій зі стандартним Омікроном, але в ньому відсутні певні генетичні зміни, які дозволяють використовувати звичайні ПЛР-тести для виявлення можливих випадків. Поки що рано говорити про те, чи буде нова форма Омікрону поширюватися так само швидко, як і стандартний варіант. Але достовірно відомо одне: «прихована» версія генетично відрізняється і тому може поводитися по-іншому та складніше ідентифікується.

«Стелс»-варіант був вперше виявлений серед геномів вірусу Sars-Cov-2, представлених з Південної Африки, Австралії та Канади, але, можливо, він вже набув більш широкого поширення. Відкриття нової форми Омікрону спонукало дослідників розділити лінію B.1.1.529 на стандартний Омікрон, відомий як BA.1, та більш новий варіант, відомий як BA.2. Ці форми сильно розрізняються генетично і можуть поводитися по-різному. Вчені аналізують весь геном вірусу, але ПЛР-тести, що використовуються у Великій Британії та багатьох інших країнах, іноді можуть дати хибнонегативні результати. І ось чому.

Особливості нового штаму обумовлені великою кількістю мутацій. У тому числі мутаціями в цільовій зоні роботи тест-систем, що ускладнює можливість виявлення вірусу методом ПЛР. Назва «невидимий» – це відлуння часів виявлення Альфа-штаму, на який масово стали звертати увагу через велику кількість помилково-негативних результатів. Через наявність мутацій в гені «S» (шипі), дослідження які націлені на цю мету, його не виявляють.

Потрібен точний результат? Вам у ДІЛА!

За таких умов «правильний» ПЛР – єдиний засіб точної діагностики. ДІЛА використовує ПЛР-тести щонайменше із двома цільовими зонами, які відсутні у переліку «мутованих». ПЛР-дослідження ДІЛА визначають коронавірус за цільовими висококонсервативними та високоспецифічними генами: E, N, ORF1ab, RdRp, а переважна більшість мутацій, властивих штаму Омікрон (B.1.1.529), локалізовані в гені S. Тобто, звичайний ПЦР в ДІЛА сприймає штам Омікрон як позитивний результат SARS CoV-2.

При виконанні дослідження «Коронавірус (SARS-Cov-2), COVID-19, РНК RT-ПЛР-якісний, мутації» в ДІЛА виявляють збіги мутацій, які поєднуються лише у цьому штамі. Для BA.1 характерна одна комбінація мутацій, а BA.2 – інша. Сьогодні достатньо лише визначати штам Омікрон (B.1.1.529), що можна зробити за допомогою цього дослідження.

Переваги тесту «Коронавірус (SARS-Cov-2), COVID-19, РНК RT-ПЛР-якісний, мутації»:

  • виявляє генетичний матеріал коронавірусу в біоматеріалі від 500 копій/мл;
  • дає висновок про виявлену мутацію із зазначенням штаму коронавірусу;
  • визначає відносне вірусне навантаження, яке вказує на заразність пацієнта;
  • переклад на англійську мову абсолютно безкоштовний;
  • результати відповідають усім вимогам для перетину кордону
     

Також нагадуємо, що звичайний ПЛР та терміновий ПЛР FTD™ також виявляють Омікрон, але без надання висновку про ідентифікацію штаму. Звертаючись до ДІЛА, ви можете бути спокійні за своє здоров'я та здоров'я своїх близьких.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому