гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Серцеві захворювання влітку. Ліпідний профіль

20.08.2021
Фото - Серцеві захворювання влітку. Ліпідний профіль

 

Щозими ми з нетерпінням чекаємо літа. Але як тільки воно настає, ми одразу ж згадуємо, що ця пора року не лише буяє фарбами, радує довгими днями, відпустками і канікулами. Влітку буває спекотно, а іноді і дуже спекотно. Ми живемо в умовах різко континентального клімату, але чомусь -35 ми переносимо набагато легше, ніж +35. Особливо важко тим, хто страждає від серцево-судинних захворювань, але навіть у здорових людей в цей період можуть виникати проблеми з головним «насосом» нашого організму.

Вплив екстремальних температур може бути не просто небезпечним, а смертельно небезпечним, особливо для літніх людей і людей з хронічними захворюваннями. У науковій літературі останніх десятиліть спостерігається безліч свідчень зростання смертності від серцево-судинних захворювань саме в періоди спеки. Підвищені ризики у літніх людей і кардіологічних пацієнтів пов'язані з безліччю причин. Адаптація до спекотної погоди забезпечується більш інтенсивною роботою з боку серця і судин. І це підвищення навантаження може бути небезпечним для людей із серцевою недостатністю або важкими формами ішемічної хвороби серця. За наявності кардіологічних захворювань підвищується чутливість пацієнтів до зневоднення і втрати електролітів з потом. До того ж, прийом деяких лікарських препаратів, часто використовуваних в кардіології, таких як бета-блокатори і діуретики, може порушувати нормальні механізми температурної регуляції. Ну і нарешті, у людей старшого віку може притуплятися почуття спраги - вони перестають відчувати, що хочуть пити.

Симптомів гострих станів безліч - це сильний біль в області серця, запаморочення, нудота, але клінічна картина багато в чому залежить від самого захворювання. При виявленні будь-яких ознак збою в роботі серцево-судинної системи слід негайно звернутися до лікаря. Набагато складніше з хронічними захворюваннями, які в більшості випадків мають безсимптомний перебіг. Найчастіше зміни в лабораторних маркерах виявляються набагато раніше перших клінічних проявів. Тому дуже важливо регулярно перевіряти своє здоров'я, щоб не упустити розвиток захворювань, в тому числі смертельно небезпечних.

Крім комплексного пакету Програма 112 «Ліпідний комплекс» і Програми 113 «Ліпідний комплекс розширений», в портфелі ДІЛА доступні і інші дослідження - наприклад, дослідження електролітного складу і згортання крові (коауголограма), які дозволять лікарю зробити життєво важливі призначення. Для отримання більш повної інформації про роботу серцево-судинної системи лікар також може призначити інструментальні обстеження - ЕКГ і УЗД серця.

Що відбувається з організмом під час спеки?

Контролювати своє здоров'я необхідно постійно, але в періоди сильної спеки слід особливо уважно прислухатися до свого організму. Адже спека створює додаткове навантаження на серцево-судинну систему:

  • Збільшується ЧСС (число серцевих скорочень).
  • Підвищується артеріальний тиск, що спричиняє ризик гіпертонічних кризів та порушень серцевого ритму.
  • Влітку частіше трапляються інсульти і інфаркти, а також підвищується ризик тромбозів.
     

Пацієнтам з діагностованими серцево-судинними порушеннями слід суворо дотримуватися рекомендацій лікаря.

Спека - причина інтенсивного потовиділення, а це безпосередньо впливає на склад крові. Кров - неоднорідне середовище, і якщо дуже сильно спростити, то вона складається з рідкої частини (плазми) і формених елементів (еритроцитів, тромбоцитів, лейкоцитів). Втрата рідини небезпечна порушенням фізіологічного співвідношення між форменими елементами і плазмою, а це порушує стан системи згортання крові і може призвести до утворення тромбів. До того ж інтенсивне потовиділення впливає і на електролітний склад крові - організм починає втрачати іони калію і магнію, що призводить до серйозних порушень серцевого ритму. Судоми м'язів - один з перших ознак зневоднення.

Особливу небезпеку спека являє для пацієнтів, які вже перенесли операції на серці, а саме:

  • стентування коронарних артерій;
  • аортокоронарне шунтування;
  • протезування серцевих клапанів.
     

Тому пацієнтам, яким призначений прийом дезагрегантів - аспірину (ацетилсаліцилової кислоти), клопідогрелю (плавікс, зілт і аналоги) у жодному разі не можна пропускати їх прийом. Лікар може порекомендувати додатковий прийом препаратів, що містять калій і магній. Тим, хто приймає непрямі антикоагулянти, слід пам'ятати, що вживання влітку в їжу великої кількості зелені, в якій міститься вітамін К, знижує ефективність цих ліків. Вживання великої кількості зелені протипоказано і тим, хто страждає від варикозної хвороби і тромбофлебіту - збільшуються ризики утворення тромбів.

Як розпізнати серйозні проблеми з серцем?

Ознаки серцевого нападу - гострий біль за грудиною, порушення частоти серцебиття, підвищення тиску, сильна задишка і запаморочення, пітливість, іноді навіть втрата свідомості. Однак існує цілий ряд ознак патології серця, які проявляються ще за кілька місяців або навіть років до гострого нападу:

  • Біль у серці. Він може відчуватися не тільки безпосередньо в грудній клітці, але й у верхній частині живота і навіть шиї, «віддавати» в плечі, руки, щелепу, спину. Біль може виникати різко або регулярно повторюватися кожен день протягом декількох тижнів. його часто плутають із зубним і м'язовим болем, міжреберною невралгією, защемленням нерва і навіть печією. Пекуча або тиснуча біль в грудях, що не проходить після прийому нітрогліцерину, може свідчити про розвиток інфаркту міокарда, який часто називають «серцевим нападом».
  • Брак повітря. Навіть незначна задишка може бути приводом для неспокою - це прояв, який супроводжує захворювання серця в 90% випадків. Причому задишка може з'являтися і без фізичних навантажень, навіть в положенні лежачи. За кілька днів до нападу людина може бути змушена спати сидячи. Раптова задишка, відчуття нестачі повітря може бути проявом тромбоемболії легеневої артерії (ТЕЛА).
  • Підвищена стомлюваність. Втома може бути викликана надмірним навантаженням і стресами, однак ці симптоми є супутником і серцевої недостатності. Якщо людина дійсно страждає від порушення роботи серця, з часом вона починає відчувати себе все більш втомленою і розбитою.
  • Набряки. Якщо серце працює не в повну силу, нирки не встигають виводити всю рідину, в результаті чого виникають набряки. Їх можна легко помітити по взуттю і кільцям на пальцях.
  • Пришвидшене серцебиття. Якщо воно триває довго і виникає часто, можна говорити про серйозні порушення роботи серця.
  • Хропіння і порушення дихання уві сні. Це підвищує ризики розвитку серцевого нападу.
  • Раптові запаморочення або втрата рівноваги. При захворюваннях серця ці порушення можуть вказувати на наявність патології судин та серцеву недостатність. До того ж порушення мови, дезорієнтація або втрата свідомості, асиметрія обличчя нерідко спостерігаються при гострому порушенні мозкового кровообігу (ГПМК, інсульті).
     

При захворюваннях серця часто виникають парадонтити і гінгівіти. Запалення і кровоточивість ясен можуть вказувати на погіршення кровопостачання, в результаті чого в першу чергу страждають дрібні артерії. Ще одна неспецифічна ознака - сексуальні проблеми. Більш ніж у 60% чоловіків з діагностованою ішемічною хворобою, спостерігаються проблеми з ерекцією. Це пов'язано з погіршенням кровопостачання через патологію судин.

Існують і інші ознаки загострення захворювань серця, їх досить багато. Найбільш часті і специфічні з них:

  • Головний біль нерідко є супутником артеріальної гіпертензії - підвищення тиску.
  • Відчуття перебоїв у роботі серця, почастішання або уповільнення серцебиття вкажуть на порушення ритму серця.
     

Гострі болі в руці або нозі, що супроводжуються побілінням кінцівки, можуть бути ознакою артеріального тромбозу. Особливо часто це спостерігається у пацієнтів з діагностованою хронічною фібриляцією передсердь або, як її називали раніше, «миготливою аритмією». Це найбільш поширене порушення серцевого ритму.

Що таке ліпідний профіль і чому він важливий?

Підвищений рівень холестерину збільшує ризик розвитку атеросклерозу, серцевого нападу, ішемічної хвороби серця, інсульту й інших порушень. Однак цей ліпід також виступає найважливішим компонентом жирового обміну і структурною частиною багатьох гормонів, вітамінів, жовчних кислот. Тому його дефіцит, як і надлишок - ознака серйозних порушень. Холестерин може стати «невидимим ворогом», який поступово руйнує здоров'я, але тільки в разі, якщо не контролювати його рівень. Програма 112 «Ліпідний комплекс» від ДІЛА включає визначення рівня холестерину для поглибленої діагностики ризиків розвитку серцево-судинних порушень, атеросклерозу, інфаркту міокарда та інших патологій. Визначення концентрації цього ліпіду входить до складу скринінгової Програми 113 «Ліпідний комплекс розширений», а також біохімічних комплексних і окремих досліджень – СП 169 «Біохімія крові-розширена», СП 174 «Перевір серце», СП 151 «Біохімія крові» та інші. Також доступні окремі дослідження: «Холестерин», «ЛПВЩ», «ЛПНЩ».

Показники ліпідного профілю:

  • Загальний холестерин - загальний рівень холестерину в крові. Цей ліпід входить до складу клітинних мембран і необхідний для нормальної роботи всіх систем організму, але його надлишок пов'язують з розвитком атеросклерозу і серцево-судинних порушень.
  • ЛПВЩ - ліпопротеїни високої щільності («хороший холестерин»). Висока концентрація ЛПВЩ знижує ризики розвитку атеросклерозу і серцево-судинних порушень. Ліпопротеїни високої щільності допомагають виводити частину холестерину з крові, повертаючи його в печінку, тому слід прагнути до того, щоб їх рівень був якомога вище. Особливо це стосується пацієнтів, які вже страждають від серцево-судинних хвороб. У цьому допоможуть збалансована дієта і регулярні фізичні навантаження, підібрані разом з доктором.
  • ЛПНЩ і ЛПДНЩ - ліпопротеїни низької і дуже низької щільності («поганий холестерин»). Саме цей тип вважається шкідливим: доведено зв'язок між високим рівнем ЛПНЩ і розвитком серцево-судинних порушень. Головною метою лікування порушень ліпідного обміну є саме зниження рівнів ЛПНЩ і ЛПДНЩ. Однак це не означає, що ліпопротеїни низької і дуже низької щільності настільки погані і небезпечні для людини. ЛПНЩ, наприклад, відповідають за нейтралізацію токсинів. Але за наявності спадкової схильності до підвищення холестерину або вживанні жирної їжі у великих кількостях, рівень холестерину в крові може зростати, оскільки його надлишки не будуть повністю виводитися ЛПВЩ. В результаті «поганий холестерин» відкладається на стінках судин у вигляді бляшок, які можуть обмежувати рух крові, а також робити судини більш жорсткими (атеросклероз), що істотно підвищує ризики захворювань серця (ішемічної хвороби, інфаркту) і інсульту.
  • Тригліцериди - частинки жиру, концентрація яких підвищується при неконтрольованому діабеті та ожирінні: пацієнти з цими станами також важко переносять спеку. Високий рівень тригліцеридів означає більш високі ризики розвитку серцево-судинних захворювань.
     

Тому, навіть якщо ви відчуваєте себе добре, потрібно періодично контролювати рівень холестерину. Дорослим старше 20 років рекомендується проходити обстеження не рідше одного разу в 5 років (зазвичай він входить до переліку стандартного набору тестів при профілактичних оглядах), а старше 40 років – щорічно.

Як поводитися в спеку?

Щоб уникнути загострень наявних проблем і запобігти розвитку нових порушень роботи серцево-судинної системи, потрібно дотримуватися правил профілактики:

  • Подбайте про те, щоб зменшити вплив спеки на організм. Найефективнішим рішенням є перебування в приміщеннях з кондиціонуванням повітря. Якщо вдома такого обладнання немає і його установка в найближчому майбутньому не планується, слід подумати, де можна знайти тимчасовий притулок.
  • По можливості не виходьте на вулицю в найспекотніші години - після полудня. Всі справи краще вирішити до 10 ранку або після 18 години вечора, коли набагато прохолодніше. На кухні постарайтеся не включати плиту надовго.
  • Важливий момент - протистояння зневодненню. Якщо простіше, не забувайте багато пити, причому більше, ніж зазвичай. Пийте, не чекаючи почуття спраги, носіть воду завжди з собою, в особливо спекотні дні є сенс пити вночі. Уникайте прийому кави та алкогольних напоїв, вони значно посилюють зневоднення. Ці питні рекомендації відносяться до всіх людей, включаючи кардіологічних пацієнтів. Якщо раніше вам говорили про необхідність обмежити споживання рідини (наприклад, при серцевій недостатності), варто уточнити у лікаря, скільки рідини потрібно пити в спеку.
  • Їсти треба невеликими порціями і віддавати перевагу холодним стравам з великим вмістом рідини - це салати, фрукти, холодні супи, свіжі соки.
  • Вибирайте вільний одяг світлих тонів, а виходячи на вулицю, не забувайте про засоби захисту від сонця.
  • Частіше приймайте прохолодний душ або ванну, басейн - теж відмінний варіант.
  • Помірна фізична активність - запорука підтримки здоров'я серцево-судинної системи. Проте, спека - не найкращий час для дуже інтенсивних тренувань, особливо на «свіжому» повітрі. Але якщо ви все ж збираєтеся виконати звичний для себе комплекс вправ, не забувайте пити більше ніж зазвичай.
  • Незважаючи на те, що прийом деяких препаратів впливає на терморегуляцію організму, не припиняйте їх приймати, не порадившись з лікарем.
     

Літнім людям не рекомендується користуватися громадським транспортом, особливо якщо в ньому жарко і задушливо.

Ще один важливий момент. Якщо відбувається різка зміна температури - з сильної спеки людина потрапляє в холод, наприклад, пірнає в крижану воду, може розвинутися холодова фібриляція шлуночків. Це смертельне порушення ритму серця. Свій «внесок» в цю проблему часто вносять українські служби ЖКГ, які відключають гарячу воду на кілька днів.

Коли температура піднімається вище +28° C і тримається довго, навіть у здорової людини можуть виникнути проблеми: збільшення частоти пульсу, поява задишки і відчуття нестачі повітря, запаморочення, здавленість в грудях. А у людей, які страждають від хронічних захворювань серцево-судинної системи, хвороби можуть загострюватися. У зоні ризику люди з ішемічною хворобою серця, вродженими вадами, порушенням серцевого ритму і провідності, артеріальною гіпертензією. Щоб уникнути загострень, необхідно не тільки дотримуватися правильного режиму дня і харчування, але і регулярно перевіряти своє здоров'я. У портфелі ДІЛА доступні всі необхідні лабораторні дослідження для виявлення порушень в роботі серця і судин.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому