гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Холестерин: друг чи ворог?

10.12.2020
Фото - Холестерин: друг чи ворог?
 
Високий рівень холестерину підвищує ризики розвитку атеросклерозу, серцевого нападу, ішемічної хвороби серця, інсульту та інших захворювань. Однак цей ліпід є найважливішим компонентом жирового обміну і структурною частиною гормонів, вітамінів, жовчних кислот. Тому його нестача, як і надлишок, свідчить про серйозні порушення. Холестерин може стати «невидимим ворогом», який поступово руйнує здоров'я. Але тільки в разі, якщо не контролювати його рівень. Програма 112 «Ліпідний комплекс» від медичної лабораторії ДІЛА містить дослідження рівня холестерину для поглибленої діагностики ризиків розвитку серцево-судинних захворювань, атеросклерозу, інфаркту міокарда та інших патологій. Визначення рівня цього ліпіду входить до складу скринінгової Програми 113 «Ліпідний комплекс розширений», а також біохімічних комплексних і окремих досліджень.

Основні показники ліпідного обміну

Холестерин – це органічна жироподібна речовина з групи стеринів (стеролів). Близько 75% цього ліпіду виробляється клітинами печінки, інші 25% – надходять в організм з їжею. Холестерин дуже важливий для життєдіяльності людини, адже він бере участь в синтезі естрогену і тестостерону, виробленні жовчі, саме він робить клітини мембран міцними і пружними.
Тригліцериди – це жири, які є основним джерелом енергії для організму. Велика частина тригліцеридів міститься в жировій тканині, проте частина з них знаходиться в крові, забезпечуючи м'язи енергією. Після їжі рівень тригліцеридів підвищується, так як організм перетворює енергію, яка зараз не потрібна, в жир. Тригліцериди всмоктуються в кишечнику і, транспортуючись з кров’ю, відкладаються в жировій тканині про запас. Між прийомами їжі вони спалюються, вивільняючи енергію для організму.
Так як тригліцериди нерозчинні у воді, вони переносяться в крові у вигляді комплексу з білком, який називається ліпопротеїдом. Є кілька типів ліпопротеїнів, що розрізняються пропорціями компонентів, які входять до їх складу:
  • ліпопротеїни дуже низької щільності (ЛПДНЩ),
  • ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ),
  • ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ).
ЛПВЩ – так званий «хороший холестерин». Ліпопротеїни високої щільності складаються в основному з білкової частини і містять трохи холестерину. Їх основна функція – переносити надлишки холестерину назад в печінку, звідки вони виділяються у вигляді жовчних кислот. Тому холестерин ЛПВЩ (ХС ЛПВЩ) також називають «хорошим холестерином». До складу ЛПВЩ входить близько 30% загального холестеролу (холестерину) крові. 
Високі значення ЛПВЩ зменшують ризик розвитку бляшок в судинах, так як сприяють видаленню надлишкового холестерину з організму. Зниження ЛПВЩ навіть при нормальному рівні загального холестерину і його фракцій призводить до прогресування атеросклерозу.
ЛПНЩ і ЛПДНЩ – «поганий холестерин», проте це не означає, що він настільки поганий і небезпечний для людини. Ліпопротеїни низької щільності, наприклад, відповідають за нейтралізацію токсинів. Однак, якщо у людини є спадкова схильність до підвищення холестерину або вона вживає занадто багато жирної їжі, то рівень холестерину в крові може підвищуватися настільки, що його надлишки не будуть повністю виводитися ліпопротеїнами високої щільності. Він починає відкладатися на стінках судин у вигляді бляшок, які можуть обмежувати рух крові по судині, а також робити судини більш жорсткими (атеросклероз), що значно підвищує ризик захворювань серця (ішемічної хвороби, інфаркту) і інсульту.

Які ризики несе підвищений холестерин

Рівень ліпідів в крові – важливий показник жирового обміну. Комплексна Програма 112 «Ліпідний комплекс» має велике діагностичне значення у визначенні ризиків розвитку склерозу судин та ішемічної хвороби серця. Також показаннями до проведення скринінгу є деякі ендокринні порушення, захворювання печінки і щитовидної залози, зайва вага, цукровий діабет. Скринінг призначають для контролю ефективності лікування статинами та іншими гіполіпідемічними засобами. І, нарешті, навіть здоровим людям потрібно періодично проходити таке обстеження для своєчасного виявлення змін рівня холестерину, корекції раціону і способу життя. Щоб отримати повну картину стану свого здоров'я, потрібно досліджувати кров не тільки на рівень загального холестерину, але і на вміст його фракцій. Співвідношення ЛПНЩ, ЛПВЩ і ЛПДНЩ розкаже про ваше здоров'я набагато більше, ніж рівень холестерину окремо.
До складу Програми 113 «Ліпідний комплекс розширений» входить дослідження рівня аполіпопротеїнів – білкових компонентів ліпопротеїнів, які розглядаються як показники для проведення оцінки ризику ішемічної хвороби серця і дозволяють оцінити тяжкість пошкоджень серцево-судинної системи.
Щоб запобігти відкладенню холестеринових бляшок, рекомендується включати в свій раціон продукти, багаті на антиоксиданти – ці речовини перешкоджають окисленню. Найбільш відомим антиоксидантом є вітамін С, який у великих кількостях міститься в овочах і фруктах. Також сильну антиокислювальну дію має токоферол (вітамін Е).

Чому важливо контролювати рівень холестерину

Холестерин може стати причиною серйозних захворювань, тому його рівень потрібно контролювати постійно. Особливо важливо стежити за рівнем холестерину людям, що входять до групи ризику:
  • генетично схильним до захворювань серця і судин;
  • у яких була діагностована ішемічна хвороба серця;
  • пережили інсульт;
  • страждають від зайвої ваги;
  • із захворюваннями периферичних кровоносних судин, хронічними запальними хворобами - ревматоїдний артрит, псоріаз;
  • хворим на діабет або гіпертонію.
Також в групі ризику люди зі шкідливими звичками (зловживання алкоголем, куріння) і які ведуть малорухливий спосіб життя.
Тому, навіть якщо ви почуваєте себе добре, потрібно періодично контролювати рівень холестерину. Дорослим старше 20 років рекомендується проходити обстеження не рідше одного разу в 5 років (зазвичай воно входить до переліку стандартного набору тестів при профілактичних оглядах).

Особливості обстеження

Дослідження крові на холестерин входить до складу різних комплексних програм ДІЛА, в тому числі:
Також пропонуються окремі дослідження: «Холестерин», «ЛПВЩ», «ЛПНЩ». Дослідження потребує підготовки, тому краще запланувати його завчасно.
Як підготуватися? Сучасні технології лабораторної діагностики дозволяють досягати виключно точних результатів. Однак для мінімізації можливих помилок, пацієнту і самому слід дотримуватися певних правил. На результати можуть вплинути деякі продукти і напої, алкоголь, лікарські засоби, навіть стреси. Стандартна підготовка включає: період голодування 8 годин (якщо інше не визначено лікарем). Можна пити воду. Біоматеріал приймається відповідно до графіка взяття біоматеріалу в ДІЛА.
Результати. Показники повинні знаходитися в межах референсних значень.
У здорових людей норми концентрації холестерину в крові знаходяться в діапазоні:
  • загальний холестерин 3,1-5,5 ммоль/л;
  • тригліцериди - від 0,15 до 1,83 ммоль/л;
  • ліпопротеїди високої щільності – не менш 1 ммоль/л.
Референсні значення для жінок і чоловіків трохи розрізняються. У будь-якому випадку перевищення концентрації холестерину позначки в 5,3 ммоль/л свідчить про необхідність більш ретельно і поглиблено досліджувати ліпідний профіль.
Підвищений холестерин. Якщо скринінг показав перевищення допустимих значень, це може свідчити про захворювання іншого роду, які слід виключити перед призначенням лікування:
  • холестаз (застій жовчі, який може бути викликаний захворюванням печінки (гепатит, цироз) або камінням в жовчному міхурі);
  • хронічне запалення нирок, що приводить до нефротичного синдрому;
  • хронічну ниркову недостатність;
  • зниження функції щитовидної залози (гіпотиреоз);
  • декомпенсований цукровий діабет;
  • алкоголізм;
  • ожиріння;
  • рак простати або підшлункової залози.
Нерідко підвищений рівень холестерину спостерігається у пацієнтів, які ведуть нездоровий спосіб життя – зловживають алкоголем або страждають від зайвої ваги, захоплюються занадто жирною їжею. У них показник холестерину може досягати верхньої межі норми і навіть перевищувати її.
Знижений холестерин часто є ознакою:
  • важкого захворювання печінки;
  • онкологічних захворювань кісткового мозку;
  • підвищеної функції щитовидної залози (гіпертиреоз);
  • порушення всмоктування в кишечнику;
  • фоліево- або B12-дефіцитної анемії;
  • поширених опіків;
  • туберкульозу;
  • гострих захворювань, гострих інфекцій;
  • хронічної обструктивної хвороби легень.
Що може впливати на результат?
Концентрація холестерину час від часу може змінюватися, це нормально. Одиничне вимірювання не завжди відображає звичайний рівень, тому іноді може знадобитися перездати кров через 1-3 місяці.
 
Підвищують рівень загального холестерину:
  • вагітність (тест на холестерин слід здавати щонайменше через 6 тижнів після пологів);
  • тривале голодування;
  • здача крові в положенні стоячи;
  • анаболічні стероїди, андрогени, кортикостероїди;
  • куріння;
  • вживання продуктів, які містять тваринні жири.
Знижують рівень загального холестерину:
  • здача крові в положенні лежачи;
  • деякі ліки: алопуринол, клофібрат, колхіцин, протигрибкові препарати, статини, холестирамін, еритроміцин, естрогени;
  • інтенсивне фізичне навантаження;
  • дієта з високим вмістом поліненасичених жирних кислот.
Аналіз на холестерин необхідно здавати, коли людина відносно здорова. Після гострого захворювання, інфаркту, хірургічної операції перед виміром холестерину слід почекати як мінімум 6 тижнів.
Незалежно від того, які результати дослідження, не можна самостійно намагатися знизити або збільшити холестерин. В основі механізму порушення ліпідного обміну лежать абсолютно конкретні причини - захворювання, які потребують лікування.
Відхилення будь-якого показника від референсних значень вимагає консультації лікаря.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому