гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Гіпоалергенні улюбленці: міфи і факти

30.11.2020
Фото - Гіпоалергенні улюбленці: міфи і факти

 

Люди з важкою алергією на домашніх тварин часто переживають через те, що не можуть завести улюбленця. Існує безліч історій про деякі породи кішок або собак, які нібито краще підходять для тих, хто страждає від алергії, тому в цій статті ми розглянемо факти, які поклали край основу міфів

Домашній улюбленець - не просто примха, це - джерело ласки, тепла і величезної кількості позитивних емоцій. Домашні тварини, як правило, є рівноправними «членами» сім'ї.

Тварини дуже сприятливо впливають на розвиток дітей. Безліч досліджень підтверджують наступні факти:

  • діти, у яких була собака протягом перших років життя, мали більш високу імунну відповідь;
  • діти з домашнім улюбленцем-компаньйоном мають більш високу самооцінку;
  • життя з домашнім улюбленцем і взаємодія з ним підсилюють співчуття і розвивають емоційний інтелект;
  • наявність в будинку пухнастого друга допомагає прищепити дітям почуття відповідальності.

Отже, що робити, якщо у вас алергія, але ви хочете завести домашню тварину? Руйнуємо міфи, щоб ви могли зробити правильний вибір у своїй ситуації.

Міф №1: «Деякі породи собак не викликають алергії, завдяки своїй гіпоалергенності»

Факт: гіпоалергенних порід собак (і кішок) не існує. Є породи, які линяють менше і деякі люди вважають, що менша кількість линьок викликає менше реакції. Але насправді в світі немає порід тварин, до яких не може розвинутися алергія.

 

Міф №2: «Кішки без шерсті, такі, як сфінкси, наприклад, не викликають алергії»

Факт: На жаль, кішки без шерсті не є гіпоалергенними. Немає жодних наукових даних, які б підтверджували ідею того, що алергенність тварини залежить від породи. Так що з довгою шерстю або без неї - ваша кішка може бути причиною алергії.

 

Міф № 3: «Алергію викликає шерсть вихованця»

Факт: хоча линька тварини дійсно сприяє загостренню алергії, шерсть все таки не є її причиною. Алергія на домашніх тварин зазвичай викликана лупою - відмерлими сухими пластівцями шкіри вашого улюбленця, які кріпляться до хутра, тому створюється враження, що це шерсть викликає реакцію. Також алергію можуть викликати білки, що містяться в сальних і слинних залозах і сечі.

 

Міф №4 «Оскільки пуделі не линяють, вони не викличуть алергічних проявів у людей з алергією на собак»

Факт: Всі собаки линяють і пуделі (або інші «гіпоалергенні породи») не виняток. Так, вони дійсно линяють значно менше, ніж, скажімо, маламут, але все ж вони продукують лупу, яка викликає симптоми алергії. Ні довжина хутра, ні линька й інші подібні фактори не впливають на кількість лупи у домашньої тварини.

 

Міф № 5: «Домашні птахи не викликають алергію, тому що у них немає хутра»

Факт: як і пухнасті улюбленці, всі птахи можуть викликати алергію! І реакції бувають досить важкі. Джерелом алергії на домашніх птахів є їхня лупа, яка виділяється всюди, де б вони не знаходилися. Але особливо багато її в тих місцях, де птахи чистять своє пір'я (клітки, гнізда). Також може розвиватися алергія на частки пташиного посліду.

 

Що ж робити, при підозрі на алергію у себе або у дитини на домашніх тварин?

Для початку потрібно зрозуміти алергія це чи ні, так як такі симптоми, як кашель, закладеність носа, почервоніння очей і т.ін., можуть спостерігатися і при інших станах.

Щоб в цьому досконально розібратися, достатньо пройти в лабораторії ДІЛА дослідження Скринінг інгаляційної алергії «Phadiatop» (рекомендується для дорослих) або «Phadiatop Infant» для дітей до 4-х років. Позитивний результат скринінгу буде вказувати на алергічне походження симптомів і необхідність подальшого обстеження, яке допоможе встановити причину алергії.

Домашні улюбленці в багатьох сім'ях розглядаються як повноцінні члени сім'ї і питання про їх видалення сприймається вкрай негативно. Тому дуже важливо розуміти чи дійсно улюблена тваринка є джерелом алергії.

З цією метою експерти ДІЛА рекомендують дослідження на наявність алергії:

Схильні до алергії? Тоді ще до того, як заводити тварину, перевірте себе на чутливість до неї за допомогою перерахованих вище досліджень.

Навіть, якщо у вашої дитини спостерігається алергія на якусь тварину, не потрібно чекати, коли вона її «переросте». Також, як і дорослому не потрібно терпіти неприємні симптоми, адже алергію можна вилікувати. Найточніші дослідження, які допоможуть вашому алергологу правильно підібрати препарат для лікування алергії ви можете пройти в ДІЛА:

Переваги діагностики алергії в ДІЛА:

  1. Достовірні результати дослідження завдяки використанню методу ImmunoCAP - «золотого стандарту» алергодіагностики в світі.
  2. Встановлення точної причини алергії завдяки наявності в ДІЛА широкого спектру найбільш значущих алергенів і алергокомпонентів.
  3. Для пацієнтів, що мають підвищену чутливість не тільки до тварин, але і до інших алергенів ДІЛА надає можливість повної діагностики алергії за допомогою всього лиш одного дослідження - Алергочіп ISAC (112 алергокомпонентів) або Мультикомпонентна алергодіагностика ALEX2 (117 екстрактів і 178 молекул), які у дітей проводяться по капілярній крові (з пальця).
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому