гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Як підготуватися до Великого посту з користю для організму

27.02.2024
Фото - Як підготуватися до Великого посту з користю для організму

 

Великий піст - це насамперед про духовне очищення. Але й на фізичному рівні також відбуваються певні зміни. Постування передбачає обмеження вживання їжі тваринного походження та додавання до раціону більшої кількості рослинної їжі та клітковини, що в разі дотримання рекомендацій лікарів, сприятливо відображається на самопочутті.

Переваги посту

Піст сприяє:

  • обмеженню прийому жирної їжі;
  • дотриманню режиму харчування (у деяких традиціях);
  • зниженню калорійності їжі.
     

Така дієта допомагає зниженню рівня холестерину та цукру в крові, нормалізації роботи кишківника, підтримці здорової мікрофлори травного тракту і поліпшує стан в разі закрепів. Відмова від жирної їжі захищає від серцево-судинних захворювань (гіпертонії, інфаркту, інсульту).

Піст, що проводиться під наглядом лікаря, виявляється дуже ефективним у разі лікування атеросклерозу, гіпертонії, гастриту, жовчного міхура та підшлункової залози, а також під час алергічних і ревматичних захворювань.

І хоча зв'язок між відсутністю їжі і поліпшенням настрою ще не повністю вивчений, піст допомагає поліпшити настрій, концентрацію і швидкість мислення.

Недоліки посту

Лікарі попереджають - піст не для всіх. Вам доведеться протягом тривалого часу виключити вживання м'яса, риби і молочних продуктів. Організм перестане отримувати в достатній кількості вітаміни В12 і D3, омега кислоти, кальцій, залізо. Це може викликати низку неприємних порушень:

  • білкове недоїдання;
  • В12-дефіцитну або залізодефіцитну анемію;
  • розлади травної системи;
  • порушення менструального циклу;
  • загострення хронічних захворювань.
     

Варто відмовитися від посту дітям та вагітним жінкам, мамам-годувальницям, людям літнього віку та тим, хто має тяжкі хронічні захворювання: цукровий діабет, серцеві захворювання, виразкову хвороба в стадії загострення, жовчнокам'яну хворобу, ниркову недостатнісь, онкологічні захворювання.

Як підготуватися до посту та контролювати своє здоров’я

Перед тим як розпочати піст, важливо врахувати медичні показники. Адже кожна людина має свій власний рівень фізичного здоров'я та потребує індивідуального підходу. Тож пропонуємо почати піст, у першу чергу, з відповідальності та турботи про власне здоров’я. Клініка дієтології Самойленко та медична лабораторія ДІЛА розробили спеціальний пакет лабораторних досліджень – комплекс №456 «PRE-Diet» (ПРЕ-дієта).

До складу комплексу входить визначення основних показників, які важливо враховувати при такому тривалому обмеженні їжі:

  1. Загальний розгорнутий аналіз крові (31 показник: автоматичний геманалізатор) - це базовий аналіз для перевірки загального стану організму.
  2. Загальний білок - відіграє головну роль в підтримці в'язкості крові, формуванні об'єму в судинах. Білок є будівельним матеріалом для наших кісток, мʼязів, звʼязок, суглобів, шкіри.
  3. Показники обміну ліпідів (Холестерин ліпопротеїдів низької щільності (бета-ліпопротеїди), Холестерин ліпопротеїдів високої щільності (альфа-ліпопротеїди)) - включає показники, необхідні для синтезу мембран клітин, гормонів (зокрема, статевих та кортизолу), вітаміну Д, роботи імунної, репродуктивної та нервової систем.
  4. Ціанокобаламін (Вітамін В12) - бере участь в кровотворенні, регулює жировий та вуглеводний обмін.
  5. Аланінамінотрансфераза (АЛТ) – фермент, який показує роботу печінки.
  6. Креатинін – продукт розщеплення білків, вказує на правильне функціонування нирок.
  7. Глюкоза у венозній крові натще – основний показник вуглеводного обміну.
  8. Тиреотропний гормон (ТТГ) - контролює ріст, поділ і кровопостачання клітин щитоподібної залози, підтримує в організмі сталий рівень тиреоїдних гормонів, що регулюють процеси енергетичного обміну.

Коли і кому проходити обстеження

Чекап рекомендовано проходити усім, хто планує дотримуватись посту - 1 раз перед початком посту і повторно приблизно через 3-4 тижні. Такий підхід допоможе не загнати себе в пастку дефіцитів та не нашкодити організму.

Де можна пройти обстеження

Дослідження доступне в усіх відділеннях ДІЛА (офлайн). Для проходження обстеження потрібно звернутися у найближче відділення ДІЛА і повідомити медсестрі на касі, що ви хочете здати комплекс №456 «PRE-Diet» (ПРЕ-дієта).

А щоб харчування під час посту було різноманітним та збалансованим, лікарі-дієтологи клініки Самойленко підготували меню пісних страв на 14 днів. Дотримуючись цього раціону, ви зможете позбавитись зайвої ваги, не завдаючи при цьому шкоди власному здоров’ю. При покупці збірки раціонів, ви маєте можливість отримати безкоштовне заключення від лікарів клініки Самойленко за результатами ваших досліджень комплексу №456 «PRE-Diet». Детально про збірку рецептів.

Великий піст – дійсно важлива подія для вірянина, і, якщо було ухвалено рішення постувати, бажаємо вам робити це розумно та використовуючи сучасні підходи.

Комплекс № 456 «PRE-Diet»

Рекомендовано дорослим у віці 18+

Вартість 1645 грн. (на даний комплекс знижки не розповсюджуються).

Замовити Комплекс можна у будь-якому відділенні ДІЛА тільки (офлайн).

Термін виконання досліджень: м. Київ – 14 год., інші міста – 36 год.

Біоматеріал для дослідження: кров з вени.

Лабораторні дослідження рекомендовано пройти за 3 дні до консультації. Обов’язково дотримуйтесь правил підготовки перед взяттям біоматеріалу.

Правила підготовки

Кров з вени

  • За 3 доби - виключити ангіографію з контрастом Флуоресцеїн; припинити прийом препаратів біотину, полівітамінів, біодомішок для волосся, нігтів, шкіри.
  • За 24 години - не вживати алкоголь; виключити фізичні навантаження та стреси.
  • За 8 годин - витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду.
  • За 1 годину - не палити.

Погодити з лікарем доцільність дослідження на тлі використовуваних лікарських препаратів. 

Як записатись в клініку дієтології Самойленко дізнайтесь тут.

Клініка дієтології в соціальних мережах: FacebookInstagram.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому