гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Очі — дзеркало душі та тіла! Подбайте про своє здоровʼя з ДІЛА!

02.04.2024
Фото - Очі — дзеркало душі та тіла! Подбайте про своє здоровʼя з ДІЛА!

 

Наше тіло може сказати про стан здоровʼя значно більше, аніж здається на перший погляд! Звичайні симптоми, такі як втома, запаморочення чи навіть погіршення зору можуть сигналізувати про проблеми, які тільки-тільки зʼявляються у нашому організмі. Вони наче натякають, що необхідно потурбуватись про своє здоровʼя!

З початком війни наш організм став переповненим стресом та нервовим напруженням, що негативно впливає і на судини. Стрес активує вивільнення гормонів, які збільшують серцевий ритм та підвищують кров'яний тиск, що може призвести до появи проблем серця, тромбозу та інших захворювань судин.

Кажуть, що очі – це дзеркало душі. Проте завдяки їх обстеженню можна дізнатись і про стан всього організму. Якщо ви відчуваєте, що ваш зір суттєво погіршився, то проблема може бути не в очах, а саме в судинній системі.

Стан судин очного дна, навіщо обстежувати?

Очне дно – це задня частина очного яблука, яка складається з сітківки, судин та нервів. Воно містить багато важливої інформації про стан судин і нервової системи.

Проведення обстеження очного дна дозволяє виявити різноманітні захворювання, пов'язані зі змінами в судинах. Наприклад, атеросклероз – це захворювання, при якому в судинах відкладаються холестеринові бляшки, що може призвести до утворення тромбів та порушення кровообігу. При дослідженні судин очного дна лікар може виявити ознаки атеросклерозу, такі як жовті або білі відкладення на стінках судин.

Крім того, огляд судин очного дна може допомогти виявити гіпертонію – високий кров'яний тиск, що може призвести до ураження судин та органів. Зміни в судинах, які можна побачити під час огляду, також можуть свідчити про інші захворювання, такі як діабетична ретинопатія.

Соціальна ініціатива ДІЛА – рання діагностика захворювань

Одним із ключових методів оцінки здоров'я судин є дослідження ряду ранніх біохімічних маркерів і обстеження судин очного дна. 

Медична лабораторія ДІЛА в рамках соціальної ініціативи — ранньої діагностики захворювань, 19 та 20 березня провела перевірку стану судин очного дна серед офісних працівників. Спільно з партнерами CheckЕye було проведено скринінгове обстеження очного дна на сучасній фундус-камері з використанням штучного інтелекту, завдяки якому обстежуваний за кілька хвилин отримував високоякісне фото судин очного дна та кваліфіковане заключення. Також проводилася консультація ендокринолога з призначенням біохімічного скринінгу судинної патології.

Обстеження проводила ендокринолог, лікар вищої категорії, консультант медичної лабораторії ДІЛА Богдана Юріївна Мурашова. Серед обстежених виявили людей з судинною патологією на очному дні або тих, що мають один з факторів ризику таких, як:

  • ожиріння чи надлишкова маса тіла
  • різка зміна маси тіла (набір чи схуднення) – понад 5 кг за останній 1 рік
  • прямі родичі (батьки, діти, брати, сестри) з цукровим діабетом
  • гестаційний діабет (діабет вагітних)
  • синдром полікістозних яєчників
  • епізоди підвищення артеріального тиску понад 130/90 мм. рт. ст
  • вік понад 35 років
     

З 89 людей, які взяли участь у скринінгу, в кожного третього були виявлені групи ризику або хвороби серця та судин: артеріальна гіпертензія чи метаболічний синдром. А також у 25% людей було виявлено ретинопатію – захворювання сітківки ока, яке призводить до погіршення зору і свідчить про загальне ураження судин організму. Тому дуже важливо регулярно обстежуватись при наявності спадковості і супутніх захворювань.

Регулярна перевірка показників – запорука здорового життя

На жаль, досить часто ми звертаємось за медичною допомогою лише тоді, як початкові симптоми хвороб переросли в ті, що приносять справжній дискомфорт. Регулярні медичні обстеження дають можливість вчасно звертати увагу на будь-які зміни у показниках здоровʼя, попереджуючи розвиток серйозних захворювань.

Важливо розуміти, що всі візуальні методи обстежень виявляють захворювання лише тоді, коли воно вже наявне. Лабораторна ж діагностика дає можливість виявити зміни в показниках, які сигналізують про проблему заздалегідь, коли захворювання ще можна уникнути або відтермінувати.

Регулярна перевірка судинної системи може запобігти серйозним захворюванням та ускладненням. Тож не відкладайте турботу про своє здоровʼя на потім, подбайте про нього вже зараз з ДІЛА!

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому