гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Лабораторна діагностика в I триместрі вагітності

19.07.2021
Фото - Лабораторна діагностика в I триместрі вагітності

Під час вагітності в жіночому організмі відбуваються численні фізіологічні зміни. Вони необхідні для того, щоб задовольнити потреби зростаючого плода і організму матері, який до них пристосовується. Більшість цих змін починається незабаром після зачаття і триває до самого народження малюка. Фізіологічна адаптація супроводжується зміною лабораторних маркерів. Лабораторні дослідження, які жінка регулярно проходить протягом вагітності, необхідні для збереження її здоров'я та народження здорової дитини. В ідеалі потрібно проконсультуватися з лікарем і пройти діагностику за півроку до зачаття. Але навіть якщо в період підготовки ніяких обстежень не було, під час вагітності вони вкрай необхідні.

У ДІЛА доступний повний спектр лабораторних досліджень: Програма 188 «Хочу стати мамою», Програма 184 «Обстеження вагітної при постановці на облік», Пренатальний скринінг I триместру та ряд інших. Розподіл вагітності на триместри обумовлений особливостями змін, що відбуваються в кожен період. Перший триместр включає в себе відрізок з 1-го по 13-й тиждень. Оскільки початком вагітності вважається 1-й день останньої менструації, а яйцеклітина дозріває лише до 14-16 дня циклу, в I триместр входить і двотижневий період, коли зачаття ще не відбулося. Перебіг I триместру багато в чому визначає результат вагітності в цілому, оскільки саме зараз закладаються всі органи і системи дитини. Це визначає необхідність почати медичне спостереження максимально рано і дотримуватися всіх лікарських рекомендацій в цей період.

Які зміни відбуваються в жіночому організмі?

Фізіологічні зміни, що відбуваються в організмі жінки, необхідні для забезпечення адекватного перебігу гестаційного періоду, розвитку і росту плода, підготовки до народження дитини і грудного вигодовування. З одного боку, ці процеси пов'язані з підвищеними навантаженнями на органи і системи, з іншого – різні патологічні стани можуть розвиватися під час вагітності навіть в разі їх прихованого перебігу. Мати доставляє плоду всі потрібні поживні речовини та виводить продукти обміну, що і зумовлює навантаження. Ступінь цих навантажень може змінюватися протягом вагітності і збільшується з кожним місяцем. Значна перебудова життєдіяльності жіночого організму супроводжується змінами в системах крові, гемостазу, гормональному статусі, імунітеті, також зміни відбуваються і на біохімічному рівні.

Лабораторні показники вагітної і невагітної жінки дуже відрізняються один від одного, тому дуже важливо визначити їх «норму». Знання цих показників необхідно для оптимізації спостереження, ефективної профілактики та своєчасного лікування різних ускладнень.

  • Серцево-судинна система. Зміни в її роботі відбуваються одними з перших: глибока перебудова починається вже на ранніх термінах. На тлі вагітності відбувається фізіологічне розширення судин і затримка рідини в організмі. В результаті підвищується частота серцевих скорочень, збільшується серцевий викид, зростає венозний тиск. Артеріальний тиск, в I-II триместрі, навпаки, знижується.
  • Водний баланс. Знижений артеріальний тиск активує ренін-ангіотензин-альдостеронову систему, що проявляється збільшенням секреції антидіуретичного гормону. Організм починає затримувати воду і натрій, зростають ризики формування набряків.
  • Гематологічні зміни. У період вагітності змінюються процеси кровотворення – збільшується кількість плазми (на 15% вже в I триместрі), зростає кількість еритроцитів і загальний об'єм циркулюючої крові. В результаті знижується рівень гемоглобіну і гематокриту. Концентрація лейкоцитів підвищується в середньому на 20%, що супроводжується змінами в лейкоцитарній формулі. Збільшення обсягу крові призводить до підвищення ШОЕ – швидкості осідання еритроцитів.
  • Гемостаз. Протягом всього періоду вагітності організм жінки готується до майбутніх крововтрат, що супроводжується змінами в системі гемостазу. Зміни в системі згортання крові спричиняють фізіологічний стан гіперкоагуляції – підвищеної схильності до утворення тромбів: до III триместру коагуляційна активність вдвічі перевищує норму. Збільшується концентрація факторів згортання і рівня фібриногену.
  • Вуглеводний обмін. Вагітність – діабетогенний стан, оскільки вона пов'язана з розвитком інсулінорезистентності. Збільшення концентрації естрогену і прогестерону на ранніх термінах призводить до гіпертрофії клітин підшлункової залози, які виробляють інсулін. Інсулінорезистентність починає проявлятися до II триместру, досягаючи піку до III. Рівень глюкози натще часто знижується.
  • Білковий обмін. Протягом всього терміну вагітності жінці потрібно більше білка, що пов'язано з переважанням процесів катаболізму над анаболізмом. Розвивається фізіологічне зниження рівня альбуміну в крові, підвищення a-2 і b-1 глобулінової фракції. В результаті спостерігається позитивний баланс азоту, знижується концентрація сечовини і креатиніну.
  • Ліпідний обмін. Загальні ефекти зміни ліпідного обміну в періоди вагітності проявляються накопиченням запасів жиру. Посилення вироблення статевих стероїдних гормонів призводить до гіперхолестеринемії. Регіонарне відкладення жиру в молочних залозах і підшкірно-жирової клітковини пов'язано з посиленням переходу вуглеводів в жири під дією інсуліну.
  • Мінеральний обмін. У період вагітності потреба організму жінки в залізі зростає в 2-3 рази. Воно необхідне як для синтезу гемоглобіну, так і для вироблення певних ферментів. До того ж, збільшується потреба в фолієвій кислоті і вітаміні В12. У III триместрі спостерігається пік попиту на кальцій
     

Дбати про здоров'я дитини слід починати з моменту планування вагітності. Своєчасне проходження лабораторних обстежень майбутньої мами при плануванні вагітності і протягом всього цього періоду – важливий фактор народження здорового малюка. Однак для кожного триместру характерні різні зміни в організмі, тому дуже важливо виявляти найменші відхилення показників від норми і своєчасно їх коригувати.

Обстеження в I триместрі

I триместр дуже насичений за кількістю лабораторних досліджень, що пов'язано із необхідністю отримати максимально повну інформацію про стан здоров'я жінки і плоду, що розвивається.

Загальний розгорнутий аналіз крові - обов'язковий первинний тест, який дозволяє отримати вичерпну інформацію про стан здоров'я матері. За відсутності патологічних змін це дослідження можна виконати одноразово, в середині або ближче до кінця I триместру. Він дозволяє виявити такі зміни:

  • Показники «червоної крові» - гемоглобіну, еритроцитів, гематокриту. При нормальній вагітності вони залишаються в межах норми, також допускається їх незначне зниження, оскільки обсяг плазми збільшується. Виражене зниження гемоглобіну та еритроцитів може вказувати на наявність прихованої крововтрати або справжню анемію, спричинену дефіцитом заліза, фолієвої кислоти і/або вітаміну В12.
  • Лейкоцитарна формула відображає кількість білих кров'яних клітин (лейкоцитів) і співвідношення основних їх видів. У I триместрі значних зрушень не спостерігається, проте помітне збільшення кількості лейкоцитів може вказувати на інфекційний процес, а зростання числа еозинофільних лейкоцитів – на ранній токсикоз.
  • Тромбоцити – клітини крові, які беруть участь в її згортанні. Збільшення їх концентрації може вказувати на наявність варикозного розширення вен і на ризики розвитку тромботичних ускладнень.
  • Швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ). Незначне підвищення ШОЕ може спостерігатися вже в I триместрі.
     

Загальний аналіз сечі. Це основне дослідження для оцінки роботи нирок. Воно включає вивчення наступних параметрів:

  • Колір сечі. У нормі він солом'яно-жовтий. Фарбування в червоно-коричневий може свідчити про наявність еритроцитів і в I триместрі може бути пов'язано з кровотечею при імплантації ембріона, а також із запальними процесами нирок або сечового міхура.
  • Прозорість. Помутніння сечі може вказувати на наявність інфекційних процесів.
  • Кислотність (pH). Підвищена кислотність може бути ознакою зневоднення організму, яке часто виникає за токсикозу на I триместрі.
  • Питома вага сечі – показник ефективності функціонування нирок. Його зниження, особливо за наявності білка, може вказувати на розвиток ниркової недостатності.
  • Білок в нормі відсутній. Його наявність в першому триместрі найчастіше пов'язана з циститом вагітних, однак може свідчити і про порушення функції нирок.
  • Глюкоза в сечі в нормі зазвичай відсутня. Може виявлятися при цукровому діабеті.
     

Дослідження осаду сечі (Аналіз сечі за Нечипоренком) включає визначення клітин крові і епітелію в сечі, а також виявлення циліндрів. Дозволяє діагностувати патології нирок і сечовивідних шляхів у вагітних.

Визначення групи крові і резус-фактора. Виконується одноразово при постановленні на облік. Це дуже важливе дослідження, оскільки навіть в I триместрі можуть виникати ускладнення, які вимагають переливання крові. Важливе визначення жінок з негативним резус-фактором і ризиком резус-конфліктної вагітності.

Вивчення системи згортання крові (коагулограма). Є не менш важливим дослідженням, ніж визначення групи і резус-фактора. При вагітності активується згортання крові (процес гіперкоагуляції), тому ризики формування внутрішньосудинних тромбів і пов'язаних з цим ускладнень у вагітних жінок підвищуються. У I триместрі коагулограмма виконується при постановці на облік. У стандарт входять активований частковий (парціальний) тромбопластиновий час (АЧТЧ, АПТЧ), протромбіновий час (ПЧ) і протромбіновий індекс (ПТІ).

Біохімічне дослідження крові. Програма 151 «Біохімія крові» від ДІЛА включає визначення основних показників білкового, вуглеводного, мінерального і жирового обміну, які дозволяють оцінити роботу печінки і нирок, а також загальний стан жінки:

  • Глюкоза. Її рівень в крові вагітних зазвичай нижче норми, що обумовлено посиленою витратою поживних компонентів, особливо в I триместрі вагітності. Нормальні або завищені показники цукру є насторожуючими щодо прихованих форм цукрового діабету та загрози розвитку діабету вагітних.
  • Білірубін загальний. Цей пігмент утворюється в печінці і підвищується за порушення її функції. У першому триместрі рівень білірубіну змінюється рідко.
  • Трансамінази (АЛТ, АСТ) – ферменти, які містяться практично у всіх тканинах організму. Збільшення їх концентрації може спостерігатися при токсикозі вагітних, що супроводжується порушенням функції печінки, а також при гепатитах.
  • Білок і білкові фракції в крові можуть бути знижені при важкому токсикозі I триместру, який супроводжується недостатністю харчування.
  • Сечовина і креатинін – показники роботи нирок. При недостатності їх функцій обидва показники можуть підвищуватися.
     

Важливим є визначення рівня сироваткового заліза – базового маркера залізодефіцитної анемії. Зниження його рівня може відбуватися вже в середині I триместру. Також, важливо визначити концентрацію натрію і хлору, фосфору, лужної фосфатази, холестерину.

Дослідження крові на інфекції. Деякі інфекційні захворювання матері дуже небезпечні для плода, оскільки можуть призвести до розвитку вроджених аномалій або до народження дитини вже з хронічною інфекцією. Дослідження крові на гепатити, сифіліс, ВІЛ, цитомегаловірусну інфекцію, віруси герпесу і краснухи, токсоплазмоз, ідеально виконати при плануванні вагітності. Якщо обстеження не проводилося, вкрай необхідно провести його при постановці на облік.

Діагностика генетичних аномалій плоду. Пренатальний скринінг I триместру від ДІЛА включає наступні показники:

  • РАРР-А – асоційований з вагітністю сироватковий протеїн А. Низький рівень РАРР-А на 8-12 тижні вагітності є одним з маркерів синдрому Дауна.
  • Хоріонічний гонадотропін. Це гормон, що виробляється оточуючими зростаючий ембріон клітинами, які утворюють плаценту. На ранніх термінах концентрація ХГЧ в крові вагітної жінки підвищується, цей гормон виводиться з сечею. Якщо його вміст у крові не збільшується, це може свідчити про вагітність, загрозу викидня і наявність вад розвитку плоду.
     

Гормони щитоподібної залози. Вони беруть участь практично у всіх обмінних процесах, і їх синтез під час вагітності збільшується. Для оцінки базових функцій щитовидної залози при постановці на облік зазвичай призначають Програму 123 «Перевір здоров'я щитовидної залози-розширена оцінка» або дослідження окремих показників, що входять до її складу. Низький рівень гормонів щитовидної залози (гіпотиреоз) збільшує ризик викидня. Гіпертиреоїдні стани (надмірна кількість гормонів) можуть спостерігатися за важких форм раннього токсикозу і при патологіях формування плодового яйця.

Скринінг раку шийки матки (ПАП-тест методом рідинної цитології) необхідний вагітній, якщо дослідження не було проведено напередодні вагітності або в разі аномального результату. Якщо є скарги або лікуючий лікар запідозрить наявність запального процесу – необхідно провести мікроскопію урогенітального мазка для своєчасного попередження небажаних наслідків для плода. Забір матеріалу повинен робити ваш лікуючий лікар.

Після підтвердження факту вагітності жінці необхідно пройти комплекс лабораторних обстежень, результати яких дозволять лікареві оцінити стан її здоров'я і виробити індивідуальну тактику ведення. Скринінгові програми і окремі дослідження від ДІЛА допоможуть лікареві оцінити роботу внутрішніх органів, які відчувають підвищені навантаження, своєчасно визначити порушення згортання крові і загрози резус-конфлікту, діагностувати анемію, інфекційне ураження організму, виявити можливі генетичні аномалії.

Терміни, кратність і об'єм лабораторних досліджень найкраще визначить ваш лікуючий лікар.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому