гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Висип на тілі. Причини та загрози

15.07.2019
Фото - Висип на тілі. Причини та загрози
 

Що робити з висипом на тілі?

Є думка, що більшість притаманних людині хвороб здатні так чи інакше проявляти себе на шкірі. Шкіра – це наш найбільший орган, який є дзеркалом здоров’я людини. Колір шкіри, наявність висипань можуть певним чином розповісти про стан здоров’я та спосіб життя людини. Висип на тілі та його ознаки легко зорієнтують лікаря на шляху діагностичного пошуку. Причин висипу може бути безліч. Тому пропонуємо розглянути найбільш актуальні, щоб у випадку вашої зустрічі з ними ви знали, як діяти. Є випадки,  коли висипання не становлять небезпеки і цілком здатні зникати самостійно. Проте трапляється, що висипання вказують на високу ступінь загрози життю і є приводом для негайної госпіталізації, як, наприклад, висипання на ногах та сідницях при менінгококовій інфекції.
 

Висип на шкірі. Визначення поняття. 

Висип на шкірі – це ураження шкіри у вигляді висипань (плям, пухирців, вузликів, гнійничків та ін.). 
 
Висип на шкірі виникає через дію фізичних, хімічних або біологічних чинників. 
 

Висип на шкірі. Причини.

  • Інфекція (бактеріальна чи вірусна: вітрянка, кір, краснуха, скарлатина та ін., грибкова - рідко);
  • Алергія (контактна, харчова, медикаментозна  та ін.);
  • Хвороби крові та судин (васкуліти, лейкемії та ін.);
  • Автоімунні захворювання (системний червоний вовчак та ін.);
  • Вплив лікарських препаратів і токсичних речовин.
 

Кір

Гостре інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом. Джерело інфекції – хвора людина, інфікована вірусом кору. Чутливість до вірусу кору – дуже висока, тобто невакциновані й ті, хто не хворів на кір раніше, зустрівшись з інфекцією, захворіють. 
 
Для кору характерні:
  • різко виражені симптоми загальної інтоксикації (висока температура, загальна слабкість, головний біль, біль у м’язах та суглобах);
  • катаральні явища з боку органів верхніх дихальних шляхів та очей (кашель, нежить, чхання, закладеність носа, сльозотеча, почервоніння очей та світлобоязнь, через яку хворий мружиться і відвертається від джерела світла);
  • висипання з’являються на третій день хвороби. Спочатку на обличчі, шиї, плечовому поясі, далі поширюються на груди, живіт, спину, сідниці, верхні та нижні кінцівки. Поява висипань «зверху – вниз» типовою для інфекції кору. Що нижче розташовані елементи висипу, то менш вони рясні та яскраві. Пігментація на місці висипань може зберігатися до 2-х – 3-х тижнів;
  • висип на слизових оболонках, так звані, плями Бельського-Філатова-Копліка - дрібні плями білого кольору на внутрішній поверхні щік на тлі вираженого почервоніння;
Інкубаційний період – до появи перших симптомів – 8 -12 днів. Протягом цього часу хворий – уже інфікований, але симптоми кору ще не відмічаються. До появи висипки може пройти від 7 днів до 3-ох тижнів.
 
Діагностика: 
 

Краснуха

Вірусна інфекція, буває вродженою та набутою. Джерело інфекції – людина. 
 
Набута передається повітряно-крапельним та контактно-побутовим шляхами, здебільшого перебігає з помірними клінічними проявами і має сприятливий прогноз. Заразний період – від 2-х до 3-х тижнів. Початок – гострий. 
 
Симптоми:
  • незначне підвищення температури тіла;
  • помірно виражена загальна слабкість;
  • катаральні явища також помірні: кашель (скоріше навіть – покашлювання), закладеність носа;
  • збільшення та болючість потиличних лімфовузлів;
  • Висип при краснусі з’являється практично одразу після появи перших симптомів. Спочатку висип з’являється на животі та грудях, але швидко поширюється на все тіло: з’являються висипання на руках, ногах, обличчі, спині, більшість висипань – на грудній клітині. Висипні елементи – блідо-рожеві, неяскраві.
 
Вроджена ж форма передається трансплацентарно (від матері до плода) і призводить до розвитку тяжких вад плода. Що менший термін вагітності, то вищий відсоток уражень. Адже в першому триместрі відбувається активна закладка всіх органів та систем, їх ріст та розвиток. Якщо майбутня мама заразилася на ранніх термінах вагітності, це може спровокувати викидень або мертвонародженість. Якщо ж вагітність завершується пологами, тоді часто такі новонароджені дітки з’являються на світ з так званим «синдромом краснухи»: катарактою, глухотою та пороками серця. Окрім згаданих вроджених вад висока ймовірність і інших проблем з фізичним та психомоторним розвитком дитини.
 
Ось чому настільки ретельно лікарі обстежують вагітних жінок, зокрема призначають пройти обстеження на  TORCH-інфекції (герпес, краснуха, сифіліс, цитомегаловірус, токсоплазмоз та ін.).  Програма 134 "Розширений скринінг TORCH-інфекцій (герпес, краснуха та інші) – дослідження, що дозволяє діагностувати групу захворювань, які можуть передаватися внутрішньоутробно від матері до дитини і провокувати різну патологію вагітності, розвиток вроджених дефектів плода.
 
Помилково вважати кір та краснуху дитячими інфекціями, так як останнім часом в світі спостерігається яскраво виражена тенденція до «здорослішання» даних захворювань: дедалі частіше цими інфекціями хворіють дорослі люди. Імовірно головними причинами цього явища є стрімке поширення інфекції через низьку поінформованість населення та відмову від вакцинації.
 
Діагностика: 
 

Скарлатина

Джерело інфекції – хвора людина. Збудник – бактерія: В-гемолітичний стрептокок з групи А. Окрім скарлатини цей збудник здатний викликати в людини бешиху (рожу), стрептодермію, стрептококову ангіну. Передається повітряно-крапельним та контактно-побутовим шляхами. 
 
Гостре інфекційне захворювання, для якого характерна тріада визначальних симптомів:
 
      1. Палаючий зів. Гнійна ангіна з сильним больовим синдромом. Дуже яскраве почервоніння слизової горла, в лакунах – гній.
      2. Лихоманка.
      3. Висип на шкірі.

Захворювання починається гостро з підйому температури тіла, головного болю, сильного болю в горлі. Через декілька годин після початку захворювання на тілі з’являється дрібноточкова висипка на тлі почервоніння шкіри. Висип надзвичайно швидко поширюється: якщо спочатку мама хворої на скарлатину дитини відмітила висипання тільки на обличчі, то вже за 2 години висипання можуть поширитися на шию, грудну клітку, живіт, сідниці, верхні та нижні кінцівки. Обличчя хворого дещо набрякле, червоне, щоки палають – це різко контрастує з блідим носогубним. В природніх складках шкіри (в підпахвинних впадинах, в паховій області та на згинальних поверхнях висип – більш рясний та яскравий.
 
Якщо провести рукою по шкірі,  то можна відмітити, що шкірні покриви - сухі, шершаві – складається враження, що людина замерзла і її тіло покрилося «мурашками». 
 
При скарлатині збільшуються підщелепні лімфовузли. Язик в перші 2 дні – обкладений білим нальотом, далі поступово очищається з кінчика язика і набуває яскравого малинового кольору з добре вираженими сосочками. Такий вигляд язика пояснює його назву при скарлатині – «малиновий язик». Згодом сосочки згладжуються  і язик набуває вигляду «лакованого».
 
Діагностика: 
  • Антистрептолізин "О" (АСЛ-O) - кількісн. – маркер сенсибілізації організму до стрептококових антигенів. Дане дослідження дозволить виявити захворювання стрептококової етіології (тонзиліт, скарлатину, бешиху, ін. гнійно-запальні захворювання), ускладнення стрептококової інфекції (ревматичну лихоманку, гломерулонефрит, міокардит) та оцінити динаміку перебігу і ступінь активності ревматичного процесу.
  • Бактеріологічний посів + антибіотикограма матеріалу із мигдалин 
     

Вітряна віспа (вітрянка)

Гостре інфекційне захворювання. Джерело: хвора людина. Збудник: вірус з родини герпес-вірусів. Передається повітряно-крапельним та контактно-побутовим шляхами.  Висип при вітрянці – пухирці, що нагадують краплі роси. З’являється висип в області грудей та спини і швидко поширюється на обличчя, голову, поверхню грудей та живота, верхні та нижні кінцівки. Висипання розповсюджуються навіть на волосяну частину голови. Хворі відзначають дуже сильний свербіж в ділянці висипань. Клінічна картина включає висипний синдром та симптоми загальної інтоксикації (лихоманка, загальна слабкість).
 
Вірус вітряної віспи здатний зберігатися у вузлах спиномозкових та черепних нервів практично все життя. І у випадку зниженої резистентності організму, коли імунна система не здатна чинити адекватний опір інфекціям, людина може захворіти на оперізуючий герпес. Висипка при оперізуючому герпесі точно така ж, як і при звичайному герпесі на губах, але поширюється по ходу нервів смужками (вздовж ребер, наприклад, або на обличчі). Оперізуючий герпес супроводжується надміру сильним больовим синдромом, який хворі описують як «нестерпний».
 
Діагностика вітрянки, як і у випадку з кором та краснухою, полягає у виявленні антитіл до збудника: імуноглобулінів класу M та G, що дозволяють поставити діагноз та з’ясувати стадію перебігу захворювання.
 

Псевдотуберкульоз

Гостре інфекційне захворювання, викликане Yersinia tuberculosis. В клініці переважають токсико-алергічні симптоми, скарлатиноподібна висипка, ураження органів шлунково-кишкового тракту. Деколи може мати затяжний рецидивуючий перебіг.
 
Захворювання – бактеріальної природи. Джерело інфекції: мишоподібні гризуни (хатні та польові миші, пацюки). Людина може заразитися через вживання продуктів, заражених екскрементами інфікованих тварин (часто це коренеплоди: буряк, морква, картопля і т.п.).
Псевдотуберкульоз починається гостро з підйому температури тіла, головного болю, нудоти й болю в животі. Поступово приєднуються такі симптоми, як збільшення печінки та селезінки, біль в суглобах, діарея, помірний біль у горлі. 
 
Основним проявом псевдотуберкульозу є висипка, що нагадує таку при скарлатині, тому її називають скарлатиноподібною: також дрібноточкова, також має місце блідий носогубний трикутник, висипання так само густіші у місцях природніх складок. Проте, якщо при скарлатині висипка по всьому тілі складається з елементів однакового типу, то при псевдотуберкульозі вона має здатність до злиття і часто має синюшний відтінок. 
 
Ознаками псевдотуберкульозу також є:
  • симптом «рукавичок» (рясний висип на кистях рук з ціанотичним відтінком);
  • симптом «шкарпеток» (почервоніння та синюшність стоп);
  • симптом «капюшона» (почервоніння обличчя, шиї та плечового поясу). 
 
Шкіра, як і при скарлатині – суха, шершава, має стійкий дермографізм. Також може мати місце гіперемія зіву, помірний біль у горлі, але (увага!) – гнійної ангіни нема. 
 

Ієрсиніоз кишковий

Гостре інфекційне захворювання, викликане Yersinia еnterocolitica.  У поширенні інфекції велике значення мають гризуни. Джерелом інфекції може бути хвора людина, тварина або грунт. Людина заражається в основному через м'ясо, рибу, молоко, овочі, фрукти і сиру воду, а також при догляді за хворими тваринами. Вражає шлунково-кишковий тракт, печінку, суглоби та інші органи, призводить до появи симптомів інтоксикації. 
  • початок – гострий з появою загальної слабкості, болю в животі, нудоти, діареї. 
  • висипання схожі на ті, що бувають при кору. Найбільш рясно висип з’являється в природніх складках, на бокових ділянках тулуба, навколо суглобів. 
  • період розпалу інфекції супроводжується головним болем, болями в м’язах та суглобах, збільшенням печінки та лімфовузлів.
  • можуть турбувати біль в горлі та закладеність носа.
 
Диференційна діагностика ієрсиніозів полягає у виявленні специфічних антитіл, що починає виробляти організм у відповідь на проникнення збудника. Дослідження Ієрсініоз, Yersinia еnterocolitica, загал. антитіла з визначенням серотипу дозволить не тільки встановити діагноз, а й з’ясувати стадію перебігу захворювання.
 

Неінфекційні висипи

Неінфекційні висипні реакції пов’язані переважно з дією токсико-алергічних факторів впливу, а не з інфекцією, і носять назву «кропив’янки».
 
До найбільш поширених таких реакцій можна віднести наступні:
  • фізична (холодова, теплова, сонячна, вібраційна, внаслідок стиснення);
  • контактна (латекс, вода, косметичні засоби та побутова хімія);
  • харчова (горіхи, риба, яйця, молюски, фрукти та овочі і т.д.);
  • постмедикаментозна (місцеві анестетики, антибіотики, міорелаксанти та ін.);
  • через контакт з інгаляційними алергенами (особливо, у випадку перехресної алергії: амброзія — банани, дині; береза — яблука, горіхи і помідори; полин — яблука, ківі,  полин);
  • спричинена укусом комахи;
  • пов’язана зі злоякісним процесом;
  • під час вагітності;
  • автоімунна;
  • через деякі генетичні захворювання.
 
Елементи висипки при кропив’янці – як правило пухирі білого або блідо-рожевого забарвлення, оточені ділянкою гіперемії, виступають над поверхнею шкіри, печуть або болять, сверблять. З’являються різко, проте так само різко (менше, ніж за добу) можуть безслідно зникати. Здатні до злиття, утворюючи великі неправильної форми ділянки ураження шкіри. 
 
Нижче приведений далеко не повний перелік скринінгових програм, що дозволять виявити підвищену чутливість до того чи іншого алергену, а також виявити перехресну алергію, якщо така має місце. Ось найпоширеніші з них: 
 
На щастя, здебільшого висип на тілі не є сигналом страшної біди і цілком нормальним виходом буде запланований візит до лікаря. Проте слід добре запам’ятати ситуації, коли висип загрожує життю. Це дозволить вам не пропустити тривожних ознак на своєму тілі чи тілі своїх близьких.
 

Висип, що загрожує життю:

      1. Кропив’янка, що супроводжується набряком кінцівок, губ, язика та гортані, нудотою та блюванням, задухою та порушенням свідомості. Такий стан швидко прогресує і означає тяжку  алергічну реакцію (на лікарський препарат, косметичний засіб чи побутову хімію, контакт з рослиною, укус комахи і т.д.).
      2. Менінгококцемія. Збудник – менінгокок. Висипання спочатку локалізуються на ногах та сідницях і мають вигляд геморагій (крововиливів під шкіру/кровопідтьоків)  неправильної форми, схожі на зірочки. Стан - вкрай тяжкий, супроводжується лихоманкою, швидко  прогресує до ознак інфекційно-септичного шоку. Відлік йде буквально на години. 
 
У цих випадках і тоді, коли висипка супроводжується жаром, порушеннями свідомості, нудотою та блюванням головне правило – якнайшвидше викликати швидку допомогу.
 
Решта випадків висипки на шкірі можуть свідчити не про пряму загрозу життю, а про стрімке чи поступове погіршення його якості через розвиток ускладнень. 
 
Найчастіше причиною висипки, що супроводжується інтоксикаційним синдромом (підвищенням температури тіла, головним болем й болями у м’язах та суглобах, нудотою та блюванням, запамороченням та загальною слабкістю) є інфекційні захворювання. 
 
Звертаючись по допомогу, повідомте наступні важливі нюанси:
  • які на вигляд елементи висипу на шкірі (колір, розмір);
  • місце локалізації висипань (де вони – рідші, де – більш рясні);
  • тривалість контакту з алергеном (якщо вам це відомо) і час, відколи з’явилися перші симптоми;
  • наявність супутніх симптомів.
 
Ми розглянули найпоширеніші варіанти висипу на тілі. Проте їх є величезна кількість. Відтак головне правило при появі висипу на шкірі: будь-який висип, незалежно інфекційний він чи ні, варто обов’язково показати лікарю.
 
Пам’ятайте, що своєчасна діагностика – ключовий момент на шляху встановлення правильного діагнозу та призначення повноцінного лікувального режиму. 
 
ДІЛА виконує широкий ряд специфічних досліджень. Ви легко можете знайти потрібне вам обстеження на нашому сайті, або звернутися в call-центр за телефонами: 0 800 217 887, 0 800 752 180.
 
Співробітникни call-центру завжди готові відповісти на усі ваші запитання.
Бережіть себе й будьте уважними до свого здоров’я разом з ДІЛА!
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому