гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Комплекс №81 "Діагностика запальних процесів статевих шляхів жінки"

Повернутися

Діагностичний напрямок

Запальні захворювання органів малого тазу

Загальна характеристика

Аномальні вагінальні виділення є найбільш розповсюдженою скаргою у жінок. Причин цього стану багато, і серед них: 

  • бактеріальний вагіноз;
  • трихомоніаз;
  • аеробний вагініт;
  • вулвовагінальний кандидоз;
  • хламідійна інфекція та інші. 

Цей комплекс надає можливість виявити не тільки одну із найбільш розповсюджений інфекцій, що передається статевим шляхом - хламідіоз, а і неспецифічних збудників таких як уреа- та мікоплаз та інші, що при певних обставинах стають винуватцями АВВ. 

Показання для призначення

  • за наявності аномальних вагінальних виділень при підозрі на хламідійну, уреа- мікоплазмінну інфекції;
  • при надмірних вагінальних виділеннях, які часто повторюються, особливо після комбінованих статевих актів (анально - вагінальних), при постійному статевому партнері.

Маркер

Наявності збудників хламідійної інфекції та уреа- мікоплазми; виявлення причини неспецифічного запального процесу.

Клінічна значущість

Результати досліджень дозволять:

  • комплексно оцінити вагінальні виділення на наявність хламідіозу (методом ПЛР, виявлення ДНК) та неспецифічних збудників за допомогою бактеріологічного дослідження з антибіотикограмою;    
  • призначити адекватне лікування або провести контроль ефективності лікування за індивідуальними показами

Правила підготовки пацієнта

урогенітальний мазок (жіночий)

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):Утримуватися від статевих контактів 48 годин. За 2 години Утримуватися від сечовипускання.Важливо:Припинити прийом інтравагінальних засобів різного призначення (супозиторії, сперміциди, спринцювання, тампони, місцеві процедури та ін.) за 48 годин. Здавати до лікування або через 21 день після закінчення антибактеріальної, антимікотичної терапії (якщо інше не визначено лікарем). Проходити обстеження не раніше ніж через 48 годин після гінекологічного огляду, вагінального УЗД, кольпоскопії та інших інтравагінальних гінекологічних процедур.Примітки:У незайманих (virgo) та до 14 років, незалежно від наявності статевого життя, приймається тільки доставлений БМ. Дослідження не проводиться під час менструації.

урогенітальний зішкріб (жіночий)

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):Утримуватися від статевих контактів 48 годин. За 2 години Утримуватися від сечовипускання.Важливо:Припинити прийом інтравагінальних засобів різного призначення (супозиторії, сперміциди, спринцювання, тампони, місцеві процедури та ін.) за 48 годин. Здавати до лікування або через 21 день після закінчення антибактеріальної, антимікотичної терапії (якщо інше не визначено лікарем). Проходити обстеження не раніше ніж через 48 годин після гінекологічного огляду, вагінального УЗД, кольпоскопії та інших інтравагінальних гінекологічних процедур.Примітки:Дослідження не проводиться під час менструації. У незайманих (virgo) та до 14 років, незалежно від наявності статевого життя, приймається тільки доставлений БМ. У вагітних жінок взяття матеріалу з шийки матки або з цервікального каналу у відділеннях МЛ ДІЛА не проводиться.

урогенітальний мазок (чоловічий)

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):Утримуватися від статевих контактів 48 годин. За 24 години Припинити прийом місцевих антибактеріальних та антисептичних препаратів. За 2 години Утримуватися від сечовипускання.

урогенітальний зішкріб (чоловічий)

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 48 годин Припинити прийом будь-яких місцевих лікарських препаратів та процедур в ділянці взяття біоматеріалу. За 2 години Утримуватися від сечовипускання.Важливо:Здавати до лікування або через 21 день після закінчення антибактеріальної, антимікотичної терапії (якщо інше не визначено лікарем). Важливо: дослідження не потребує додаткового споживання рідини й наповнення сечового міхура.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

урогенітальний мазок (жіночий)

Біоматеріал для дослідження: Мазок із вагіни. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Гелеве транспортне середовище Amies (Широкий). Умови доставки: Температура від 18 до 25 градусів, 72 год.

Біоматеріал для дослідження: Мазок із цервіксу. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Гелеве транспортне середовище Amies (Вузький). Умови доставки: Температура від 18 до 25 градусів, 72 год.

урогенітальний зішкріб (жіночий)

Біоматеріал для дослідження: Зішкребок із уретри, цервіксу, вагіни. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Епендорф з транспортним середовищем. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 72 год.

Біоматеріал для дослідження: Зішкребок із уретри, цервіксу, вагіни. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Транспортне середовище для MYCSIR. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

урогенітальний мазок (чоловічий)

Біоматеріал для дослідження: Мазок із уретри. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Гелеве транспортне середовище Amies (Вузький). Умови доставки: Температура від 18 до 25 градусів, 72 год.

урогенітальний зішкріб (чоловічий)

Біоматеріал для дослідження: Зішкребок із уретри. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Епендорф з транспортним середовищем. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 72 год.

Біоматеріал для дослідження: Зішкребок із уретри. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Транспортне середовище для MYCSIR. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Інтерференція:

  • Прийом антибіотиків і / або інших антибактеріальних, протигрибкових, місцевих протизаплідних препаратів спотворює результати дослідження.

Інтерпретація:

  • Отримання позитивного результату свідчить про наявність одного з певних збудників патогенної і умовно-патогенної флори, як етіологічного фактора запального процесу
  • Негативний результат всіх показників свідчить про відсутність в біологічному матеріалі досліджуваних патгенів
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому