гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Мікоплазмоз, уреаплазмоз, (еякулят, УГМ зішкребки Ч і Ж), посів із визначенням чутливості до 11 АБ

Повернутися

Діагностичний напрямок

Запальні захворювання органів малого тазу

Загальна характеристика

Мікоплазми (M.Hominis і Ureaplasma spp.) - представники нормальної мікрофлори слизової оболонки урогенітального тракту, які можуть бути присутніми як сімбіоти в кількостях до 1000-10000 КУО / мл (пороговий рівень), не викликаючи запальних процесів.
У деяких випадках здатні розмножуватися до значної концентрації (вище порогового рівня), приводячи до розвитку захворювань - уретрити і простатити у чоловіків, ендометрити, сальпінгіти, неспецифічні вагініти у жінок, безпліддя.
Враховуючи, що мікоплазми можуть бути присутніми, як представники нормальної мікрофлори, так і патогенної, при інтерпретації результатів слід враховувати показники кількості даних мікроорганізмів у пацієнта, а поява штамів мікроорганізмів резистентних до антибіотиків, визначає необхідність визначення чутливості.
Ідентифікація та титрування урогенітальних мікоплазм базується на специфічних метаболічних особливостях кожного мікроорганізму: Ureaplasma spp. - здатність гідролізувати сечовину,
Micoplasma hominis - здатність гідролізувати аргінін.
З виділенням амонію змінюється рН середовища, що в свою чергу змінює колір індикатора - фенолового червоного.
Зростання мікроорганізмів відбувається на суворо селективному для мікоплазм середовищі.
Метод дозволяє виявляти титр мікоплазм в межах значень, що є загальноприйнятими пороговими значеннями.
Крім того, дана методика дозволяє визначати чутливість виявлених мікоплазм до антибактеріальних препаратів у двох концентраціях, що дозволяє підібрати найбільш адекватний дозовий режим.

Показання для призначення

1. Урогенітальні інфекції при підозрі на наявність M.hominis і Ureaplasma spp. 2. Контроль терапії (на 21 день після відміни препарату).

Маркер

Маркер наявності збудника інфекції M. hominis, Ureaplasma spp. в біоматеріалі, який досліджується - в клінічно значимій кількості з визначенням чутливості до антибіотиків.

Клінічна значущість

Виявлення збудників інфекції M. hominis, Ureaplasma spp.

Склад показників:

Виявлення Mycoplasma hominis, Ureaplasma spp. із визначенням чутливості до 11 АБ

Метод: Бактеріологічний, ручний
Діапазон вимірювань: менше 10*4- 10*4 та більше

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 120Р
В низькому титрі <1000 CCU/ml
в високому титрі >10000 CCU/ml

Правила підготовки пацієнта

урогенітальний зішкріб (жіночий)

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):Утримуватися від статевих контактів 48 годин. За 2 години Утримуватися від сечовипускання.Важливо:Припинити прийом інтравагінальних засобів різного призначення (супозиторії, сперміциди, спринцювання, тампони, місцеві процедури та ін.) за 48 годин. Здавати до лікування або через 21 день після закінчення антибактеріальної, антимікотичної терапії (якщо інше не визначено лікарем). Проходити обстеження не раніше ніж через 48 годин після гінекологічного огляду, вагінального УЗД, кольпоскопії та інших інтравагінальних гінекологічних процедур.Примітки:Дослідження не проводиться під час менструації. У незайманих (virgo) та до 14 років, незалежно від наявності статевого життя, приймається тільки доставлений БМ. У вагітних жінок взяття матеріалу з шийки матки або з цервікального каналу у відділеннях МЛ ДІЛА не проводиться.

урогенітальний зішкріб (чоловічий)

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 48 годин Припинити прийом будь-яких місцевих лікарських препаратів та процедур в ділянці взяття біоматеріалу. За 2 години Утримуватися від сечовипускання.Важливо:Здавати до лікування або через 21 день після закінчення антибактеріальної, антимікотичної терапії (якщо інше не визначено лікарем). Важливо: дослідження не потребує додаткового споживання рідини й наповнення сечового міхура.

сеча

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 24 години Припинити прийом місцевих антисептичних та антибактеріальних препаратів. Безпосередньо перед обстеженням провести туалет зовнішніх статевих органів.Примітки:Перша порція ранкової сечі. Відібрати 15-25 мл в одноразовий стерильний контейнер на 50 мл з кришкою, що закручується. Відразу після збору помістити 0,5 мл сечі у флакон з середовищем.

Інструкція зі збору сечі та еякуляту (Мікоплазмоз, уреаплазмоз, посів+аб).pdf

еякулят

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):Утримуватися від статевих контактів 2 доби. За 24 години Припинити прийом місцевих антибактеріальних та антисептичних препаратів. За 2 години Утримуватися від сечовипускання.Важливо:Детальнішу інформацію щодо переліку відділень, доступних для прийому/взяття БМ запитуйте за телефоном: 0 800 217 887Примітки:Відразу після збору біоматеріал помістити у флакон з середовищем в кількості - 0,05 мл (при зборі БМ в домашніх умовах пацієнт робить це самостійно, для цього попередньо необхідно отримати у відділенні МЛ ДІЛА флакон з середовищем). Перед збором еякуляту обов'язково провести туалет зовнішніх статевих органів. Біоматеріал збирати в стерильний контейнер.

Інструкція зі збору сечі та еякуляту (Мікоплазмоз, уреаплазмоз, посів+аб).pdf

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

урогенітальний зішкріб (жіночий)

Біоматеріал для дослідження: Зішкребок із уретри, цервіксу, вагіни. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Транспортне середовище для MYCSIR. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

урогенітальний зішкріб (чоловічий)

Біоматеріал для дослідження: Зішкребок із уретри. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Транспортне середовище для MYCSIR. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

сеча

Біоматеріал для дослідження: Сеча. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Транспортне середовище для MYCSIR, 500 мкл сечі додати у флакон з траспортним середовищем R1. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

еякулят

Біоматеріал для дослідження: Еякулят. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Транспортне середовище для MYCSIR, 50 мкл еякулята додати у флакон з транспортним середовищем R1. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Інтерференція:

  • Не виявлена
  • Прийом антибіотиків і / або інших антибактеріальних, протигрибкових, місцевих протизаплідних препаратів спотворює результати дослідження.

Інтерпретація:

  • Виявлено в низькому титрі (<104 - 104КОЕ / зразок) - можливе інфікування є.
    Можливо безсимптомне носійство.
    Виявлено у високому титрі (> 104) - інфікування є.
    Визначення чутливості до антибіотиків проводиться одномоментно до обох мікроорганізмам (якщо такі присутні), всі антибіотики представлені в 2-х концентраціях (крім пристіноміцина) для раціонального підбору концентрації.
  • Не виявлено - не виявлено M.Hominis і U.Urealiticum.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому