гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
F
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Комплекс №221 "Післястресовий"

Повернутися

Діагностичний напрямок

Оцінка стану кальцієво-фосфорного обміну

Загальна характеристика

Термін «стрес» канадський фізіолог Ганс Сельє, охарактеризував як  «загальну неспецифічну нейрогормональну реакцію організму на будь-яку пред'явлену йому вимогу». Тобто стрес це стан організму, що завжди виникає при дії на нього різних внутрішніх або зовнішніх факторів (стресорів), фізичних або психічних (емоційних). У відповідь на стресорний вплив людина або  позбувається від нього, або, якщо позбавлення неможливе, адаптується, до нових вимог середовища. Таким чином потрібно захищатися не від «стресу», а від стресорних впливів або, якщо це неможливо, від стресорних ушкоджень.
При первинній дії стресора відбувається термінова (аварійна) адаптація. Стійка довгочасна адаптація, що характеризується високою резистентністю до стресора, може сформуватися лише в результаті повторних впливів цього стресора, якщо інтенсивність і тривалість дії стресора помірні. Якщо ж вони надмірні, то адаптація не розвивається, а виникають ушкодження, які призводять до загибелі. Також в залежності від стану здоров'я організм може бути в різному ступені схильним або стійким до стресорних порушень тих або інших функцій і до стресорних ушкодженнь тих або інших органів.
Дія стресору викликає збільшення секреції гормонів та медіаторів (основа-глюкокортикоїди та катехоламіни, також залучені ангіотензин II, цитокіни, наприклад інтерлейкіни а також тахікіни — нейропептид Y, субстанція Р та ін.). Підвищення іх концентрації в свою чергу викликає наступні ефекти стрес-реакції
1. Адаптивний-збільшення концентрації Са++ в клітині.
 2. Адаптивний-активація ліпаз, фосфоліпаз, ВРО. Пошкоджувальний-перевантаження Са++, ВЖК=пошкодження клітинних мембран, порушення функції клітин.
3. Адаптивний-мобілізація енергетичних і структурних ресурсів органів. Пошкоджувальний - виснаження енергетичних ресурсів.
4. Адаптивний - «робоча» гіперемія функціональних систем адаптації. Пошкоджувальний-ішемічні пошкодження «незадіяних» органів).
5. Адаптивний-активація синтезу білків. Пошкоджувальний - нерегульований клітинний ріст – основа онкогенного ефекту.

Показання для призначення

Виявлення та корекція дисбалансу тиреоїдної функції, вуглеводного обміну, вітаміну D, магнію, білку для корекції з метою підвищення витривалості і швидкого відновлення організму на фоні впливу стрес-факторів.

Маркер

Маркер дисбалансу тиреоїдної функції, вуглеводного обміну, вітаміну D, магнію, білку в умовах впливу стрес-факторів.

Клінічна значущість

Для стійкості до стресорних пошкоджень необхідним є баланс багатьох речовин та процесів в організмі,  в тому числі - вітаміну D, білку, магнію, глюкози та гормонів щитоподібної залози. На тлі порушеного стану здоров´я адаптація неефективна та може проявлятися неадекватними фізичними (серцебиття, підвищення артеріального тиску, дрижання кінцівок, коливання ваги, апетиту та ін.) та психологічними реакціями (нервозність, депресія, напади паніки та ін.) на дію стресових факторів. Дефіцит вітаміну Д погіршує стан, коли людина здорова та обтяжує перебіг недугу, коли людина хворіє, а передозування препаратів вітаміну Д призводить до утворення камінців у багатьох органах. Комплекс включає важливі маркери, виявлення дисбалансу яких дозволить провести корекцію для підвищення витривалості і швидкого відновлення організму на фоні дії стресових факторів.


Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 3 доби Виключити ангіографію з контрастом Флуоресцеїн. Припинити прийом препаратів біотину, полівітамінів, біодомішок для волосся, нігтів, шкіри. Припинити прийом прийом препаратів біотину, полівітамінів, біодомішок для волосся, нігтів, шкіри. За 24 години виключити фізичні навантаження та стреси. За 8 годин Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням. Погодити з лікарем проведення натщесерце і / або після навантаження глюкозою, їжею.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Біоматеріал для дослідження: Плазма ВК/Na-F. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з фторидом натрію, 2,0 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: зберігати у холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год. Коментар: при доставці до лабораторії довше, ніж 20 годин, відібрати плазму у 2 епендорфи.

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифуговану пробірку зберігати в холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

Інтерпретація:

  • Результати досліджень дозволять оцінити наявність дисбалансу тиреоїдної функції, вуглеводного обміну, білку, магнію, вітаміну Д та провести правильну корекцію  виявлених порушень для підвищення витривалості і швидкого відновлення організму на фоні впливу стресорних факторів.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому