гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Пакет "Персистуючий Риніт"

Повернутися

Діагностичний напрямок

Діагностика інгаляційної алергії

Загальна характеристика

Персистуючий риніт – запальне захворювання верхніх дихальних шляхів, яке характеризується симптомами постійних, часто рідких виділень та /або закладеності носа, чхання, що триває протягом більше години 2 або більше днів.  Міжнародні рекомендації з діагностики та лікування алергічного риніту (ARIA) поділяють риніт на дві великі групи – алергічний та неалергічний, в залежності від наявності сенсибілізації до алергенів. Розвиток алергічного риніту пов'язаний з імунними механізмами, найчастіше IgE-залежними та часто супроводжується такими симптомами, як сльозотеча, свербіж, кон’юнктивіт. Неалергічний персистуючий риніт провокується різними тригерами, включаючи інфекційні, гормональні, професійні та ідиопатичні (попередня назва вазомоторний риніт). У дітей існують особливості перебігу – часто спостерігається поєднання двох різновидів риніту -алергічного та неалергічного та супроводжується поєднанням симптомів. З одного боку, деякі лікарі досить легковажно відносяться до проблеми риніту, тому що вважають, що діагностувати та лікувати його дуже просто. Але сучасні дослідження доводять, що риніт, особливо персистуючий має значний вплив на стан здоров’я та якість життя пацієнтів. Пацієнти з персистуючим алергічним ринітом та сенсибілізацією до побутових алергенів мають високий ризик розвитку бронхіальної астми. Значна поширеність алергічного риніту у світі створює серйозний економічний вплив на систему охорони здоров’я.

Показання для призначення

1. Диференційна діагностика респіраторної алергії  та інфекційних респіраторних захворювань.
2. Тривалий або часто рецидивуючий риніт
3. Діагностика та диференціальна діагностика різних форм риніту, рино-синуситу у дітей та дорослих.
4. У комплексній діагностиці синдрому постназального затікання слизу.

Маркер

Маркер наявності патологічного імунного запалення на слизовій оболонці носа та ризику залучення у алергічний процес інших органів та систем.

Клінічна значущість

Своєчасна діагностика риніту, який може бути фактором ризику інших тяжких алергічних захворювань, таких як астма, грибковий риносинусит; причиною рецидивуючих інфекцій верхніх дихальних шляхів, отитів, порушення сну, депресії, дозволить зменшити час обстеження та своєчасно призначити необхідне лікування, забезпечує персоніфікований підхід до діагностики пацієнта


Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 24 години Не вживати алкоголь. За 4 години Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. За 1 годину не палити. За 15 хвилин посидіти,відпочити. Безпосередньо перед обстеженням виключити фізичні навантаження та стреси. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням.Примітки:Дослідження проводиться у будь-який час протягом доби, незалежно від прийому їжі.

мазок із носа

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 5 годин Припинити прийом будь-яких крапель та спреїв для носа.Примітки:Не промивати ніс в день здачі БМ. Безпосередньо перед взяттям БМ видалити надлишковий слиз: один раз в серветку сильно видихнути носом («висморкатися») і акуратно прибрати виділення, уникаючи торкання внутрішньої поверхні слизової носа.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: цільна ВК/ ЗАК без ФОРМУЛИ. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Система з ЕДТА без розподільного геля, 2,0 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: зберігати у холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифуговану пробірку зберігати в холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

мазок із носа

Біоматеріал для дослідження: Мазок із носа. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Предметне скло без поля. Умови доставки: Температура від 18 до 25 градусів, 48 год.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому