гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Комплекс №235 "Імунологічне обстеження"

Повернутися

Діагностичний напрямок

Оцінка стану імунної системи

Загальна характеристика

Базове імунологічне обстеження включає скринінгові методи оцінки імунної системи: для оцінки клітинного імунітету у дослідження включені основні (базові) субпопуляції лімфоцитів, для оцінки антитілоутворення - імуноглобуліни A, M, G, E. 

Склад показників:

Імуноглобулін А

Імуноглобулін М

Імуноглобулін G

Імуноглобулін Е

Базові субпопуляції лімфоцитів (Т-лімфоцити CD3+, Т-хелпери CD3+CD4+, Т-цитотоксичні лімфоцити CD3+CD8+, співвідношення CD3+CD4+/CD3+CD8+, CD3+CD4+CD8+, CD3+CD4-CD8-, В-лімфоцити CD19+), NK-клітини (CD3-CD16/CD56+)

Показання для призначення

1. Діти і дорослі, що часто хворіють.
2. Визначення вихідних показників показників імунної системи і їх моніторинг при проведенні імуносупресивної терапії.
3. Оцінка показників імунної системи у пацієнтів із очікуваним вторинним імунодефіцитом (онкологічні і онкогематологічні захворювання, нефротичний синдром, ВІЛ-інфекція, імуносупресивна терапія тощо).
4. Клінічні ознаки імунодефіциту:
• рецидивний гострий середній отит більше 8 за життя або більше 2, якщо була піорея, або навіть 1, якщо був мастоїдит або внутрішньочерепні ускладнення
• гнійні синусити більше 2 разів на рік
• дві та більше рентгенологічно підтверджені пневмонії протягом 3 років або хоча б одна, якщо потребувала інтенсивної терапії (в реанімації)
• повторні важкі інфекції (сепсис, менінгіт, абсцес легень, печінки, селезінки, остеомієліт) або необхідність пролонгованої терапії антибіотиками
• інфекція на незвичному місці або викликана незвичним збудником: тяжка інтерстиційна пневмонія, генералізована форма ЦМВ-інфекції з ураженням внутрішніх органів
• бронхоектази або хронічний бронхіт
• рецидивні інвазивні інфекції шкіри та м’яких тканин: омфаліт, фурункульоз, флегмона, абсцес, ячмінь, парапроктит, панарицій
• погане загоєння ран
• втрата маси тіла у дорослих/відставання у фізичному розвитку у дітей
• хронічна або рецидивна діарея (мальабсорбція / кишкова інфекція / аутоімунна ентеропатія чи запальне захворювання кишечника) з втратою маси тіла
• ускладнення після щеплення живими вакцинами (БЦЖ, ОПВ, КПК)
• аплазія / гіпоплазія тимусу у дітей
• еритродермія/важка екзема з початком у перші 3 місяці життя
• хронічний шкірно-слизовий кандидоз, рецидивний афтозний стоматит, генітальні афтозні ураження
• поширені або рецидивні вірусні інфекції шкіри: контагіозний молюск, бородавки, герпес
• виражена лімфопенія: на 1 році життя < 2000 кл/мкл, у старшому віці < 1000 кл/мкл
• повторні менінгококові інфекції
• інвазивний дерматофітоз
• тяжкий перебіг грипу або COVID19, або інфекції, викликаної вірусом Епштейна-Барра, або людським герпесом 8 типу (саркома Капоші)
• важко контрольована бронхіальна астма
• аутоімунна цитопенія (2 і більше лінії – синдром Еванса-Фішера) або хронічна ідіопатична тромбоцитопенічна пурпура або аутоімунна гемолітична анемія або аутоімунна нейтропенія

Маркер

Скринінгова оцінка стану різних ланок імунітету в діагностиці первинних і вторинних імунодефіцитів.

Клінічна значущість

Базове імунологічне обстеження призначене для скринінгової оцінки імунної системи, що дозволяє визначити наявні порушення в імунній системі у більш ніж 75-80% випадків. Дослідження також показане для моніторингу стану імунної системи при проведенні імуносупресивної терапії (перед початком і в процесі її проведення), визначення ступеня імуносупресії, в тому числі при прийнятті рішення щодо проведення імунопрофілактики у імуноскомпрометованих пацієнтів.

Не включає дослідження фагоцитозу, оскільки воно не належить до скринінгових. При необхідності виконання дослідження з включенням фагоцитозу необхідно вибрати дослідження «Функціональна активність гранулоцитів крові (DHR-тест)» або «Комплексне імунологічне обстеження», що його включає.


Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 8 годин Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. За 2 години допускається легкий прийом нежирної їжі: дітям до 5 років і дорослим з протипоказаннями по голодуванню. Безпосередньо перед обстеженням не палити. виключити фізичні навантаження та стреси. Погодити з лікарем застосування глюкокортикоїдних гормонів. Погодити з лікарем цитостатичних препаратів. Погодити з лікарем імуносупресуючих та імуностимулюючих препаратів (аміксин, тілорон та ін.). Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифуговану пробірку зберігати в холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифуговану пробірку зберігати в холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

Біоматеріал для дослідження: цільна ВК/Na-He. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з содіум-гепаріном, 4,0 мл. Умови доставки: Температура від 18 до 25 градусів, 24 год.

Інтерференція:

  • Підвищення рівня імуноглобулінів може відмічатися внаслідок переливання препаратів крові або препаратів імуноглобулінів за рахунок отримання донорських антитіл
  • Імуносупресивна терапія (цитостатики, глюкокортикостероїди, моноклональні антитіла, антицитокінові препарати) можуть чинити значний вплив на показники показників клітинного імунітету у бік їх зниження.

Інтерпретація:

  • Повноцінний клінічний аналіз імунограми може бути проведений лише в комплексі з оцінкою клінічної картини захворювання у даного пацієнта і даних його анамнезу.
    У зв'язку з лабільністю показників імунограми їхні незначні коливання можливі у абсолютно здорових осіб. Про значні порушення в імунітеті свідчать суттєві відхилення показників в імунограмі (40-50% від норми і більше). На тлі перебігу запального процесу можуть відмічатися значні зрушення в показниках імунологічного обстеження як у бік підвищення показників (наприклад, рівень сироваткових імуноглобулінів), так і зниження (наприклад, Т-лімфоцитів на тлі перебігу важкої вірусної або бактеріальної інфекції, COVID-19). Аналіз показників імунологічного обстеження в динаміці (особливо в зіставленні з клінічною динамікою) більш інформативний з точки зору як діагностики, так і прогнозу перебігу захворювання, допомагає уникнути помилкового трактування.

    Незвичайно високий рівень імуноглобуліну Е (в декілька разів вище вікової норми) може бути маркером синдрому Джоба (в поєднанні із важкими бактеріальними і/або грибковими інфекціями), синдрому Незертона, синдрому Омена (при поєднанні із відсутніми В-клітинами), тощо.
  • Суттєве зниження показників імуноглобулінів спостерігається при широкому спектрі вроджених імунних порушень (спадкова гіпогаммаглобулінемія, загальний варіабельний імунодефіцит, тяжкий комбінований імунодефіцит, група менш тяжких комбінованих імунодефіцитів – синдром Ніймеген, синдром Луї-Бар, синдром Віскотта-Олдрича та інші) та вторинних гіпогаммаглобулінеміях (нефротичний синдром, ексудативна ентеропатія, лікування ритуксимабом тощо). Допомогти відрізнити ізольований дефіцит антитілоутворення від комбінованого допоможуть показники клітинного імунітету (Т-, В-лімфоцити та NK-клітини). 

    Докладніше про інтерпретацію кожного з показників Базового імунологічного обстеження див. монодослідження ("Імуноглобулін А", "Імуноглобулін М", "Імуноглобулін G", "Субпопуляції лімфоцитів")

    Відсутність зрушень у показниках базового імунологічного обстеження при клінічній картині патології потребує продовження діагностичного пошуку: додатково оцінки системи фагоцитозу («Функціональна активність гранулоцитів (DHR-тест)), загального аналізу крові з формулою, поглибленого дослідження рівня та активності компонентів окремих ланок імунітету.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому