гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Активність комплементу (СН50)

Повернутися

Діагностичний напрямок

Оцінка стану імунної системи

Загальна характеристика

Система комплементу є найважливішим чинником вродженого неспецифічного імунітету, граючи першорядну роль при запаленні і в розвитку стійкості організму до інфекційних агентів.
Вона забезпечує цитоліз мікробних клітин, опсонізує віруси, полегшує процес фагоцітування (що особливо важливо для поглинання великих об'єктів), бере участь вт.н. імунній адгезії і процесах міжклітинної сигналізації.
Дана система складається з 9 компонентів і 3 інгібіторів. Її функції проявляються після активації за класичним або альтернативним шляхом, при цьому активація проходить каскадно - компоненти комплементу активують один-одного в послідовному ланцюзі подій.
Дефіцит хоча б по одному з компонентів призводить до збою всієї системи, в результаті чого мембранно-атакуючий комплекс не утворюється. У дослідженні «Активність комплементу» оцінка окремих компонентів (С3, С4 та інших) не проводиться, але оцінюється інтегральна активність системи в цілому.

Показання для призначення

1. Рецидивуючі бактеріальні піогенні інфекції органів дихання, шкіри та інших систем: пневмонії, бронхоектази, рецидивуючий синусит, піодермія, генералізовані бактеріальні інфекції, септицемія.
2. Рецидивуючі менінгококова і гонококова інфекції (менінгококовий менінгіт, дисеміновані гонококові інфекції, гонококові артрити та ін.).
3. Аутоімунні, алергічні захворювання та хвороби імунних комплексів: гломерулонефрит, системний червоний вовчак, дерматоміозит, хвороба Шенлейн-Геноха, синдром Шегрена, тромбоцитопенічна пурпура, склеродермія, ювенільний ревматоїдний артрит, рецидивуючий ангіоневротичний набряк (особливо часто - ларингоспазм), дерматози.

Маркер

Маркер виявлення дефіциту комплементу. Визначення загальної активності білків комплементу є скринінговим методом і її зниження передбачає подальше уточнення причини "збою" шляхом дослідження окремих компонентів (С2, С3, С4 і т.п.).

Клінічна значущість

Рівень компонентів комплементу в крові відображає динаміку процесів їх синтезу, деградації, споживання і в нормі варіює в широких межах.
Спадковий дефіцит компонентів комплементу або їх інгібіторів може призводити до аутоімунних порушень, повторним бактеріальним інфекціям, хронічним запальним станам.
СН50 застосовується для виявлення дефіциту і для стеження за споживанням комплементу у пацієнтів з хворобами імунних комплексів, наприклад, васкуліт або системний червоний вовчак. Моніторінг показників системи комплементу дозволяє вчасно реагувати на можливе клінічне погіршення стану хворих зі зміною тактики проведеного лікування, що дозволяє домогтися значно кращіх результатів терапії.

Склад показників:

Активність комплементу (СН50)

Діапазон вимірювань: до 150
Одиниця виміру: Лізуючі Одиниці

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 2Р
19 - 65

                                                                    
2Р - 8Р
36 - 74

                                                                    
8Р - 17Р
41 - 83

                                                                    
17Р - 120Р
56 - 91

                                                                    

Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 4 години Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифуговану пробірку зберігати в холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

Інтерференція:

  • див.. Комплексну імунограму
  • див.. Комплексну імунограму

Інтерпретація:

  • Підвищення активності білків комплементу спостерігається при певних типах раку, таких як лейкемія або неходжкінська лімфома; виразковому коліті.
    Гострі бактеріальні інфекції та будь-який запальний процес при адекватній імунній відповіді супроводжується підвищенням титру комплементу.
    При лікуванні системного червоного вовчаку або іншого аутоімунного захворювання, підвищена кількість або активність білків комплементу може відображати ефективність лікування.
  • Зниження активності комплементу спостерігається при:
    • системному червоному вовчаку,
    • ревматоїдному артриті,
    • цирозі печінки,
    • деяких видах захворювань нирок,
    • спадковому ангіоневротичному набряку,
    • недоїданні,
    • рецидивуючих інфекціях (зазвичай бактеріальних).
    Зниження активності комплементу може бути первинним (вроджений дефект імунітету) і бути причиною даних станів, а може бути вторинними і натомість перебігу захворювання. Віддиференціювати допоможе визначення даного показника в динаміці на фоні лікування, визначення окремих компонентів та/або генетичні дослідження.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому