Укр
icon
icon
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для пацієнтів
0 800 217 887
Консультація лікаря для пацієнтів
0 800 219 696
Гаряча лінія для лікарів
0 800 752 180
Гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Дієта при панкреатиті: що можна та не можна їсти? + меню на тиждень

Створено: 24.07.2024
Фото - Дієта при панкреатиті: що можна та не можна їсти? + меню на тиждень
  1. Що таке панкреатит
  2. Симптоми та причини панкреатиту
  3. Яка дієта при панкератиті?
  4. Що можна їсти при панкреатиті?
  5. Що не можна їсти при панкреатиті?
  6. Таблиця харчування при панкреатиті
  7. Особливості дієти при хронічному панкреатиті
  8. Особливості дієти при гострому панкреатиті
  9. Меню на тиждень при панкреатиті + рецепти
  10. Діагностика панкреатиту
  11. Питання та відповіді
  12. Висновки
 

Що таке панкреатит

Панкреатит є запальним захворюванням підшлункової залози, яке може мати серйозні наслідки для здоров'я людини. Підшлункова залоза грає ключову роль у системі травлення, виробляючи ферменти для розщеплення їжі та гормон інсулін, необхідний для регулювання рівня цукру в крові.

 

Симптоми та причини панкреатиту

Причини та симптоми:

Панкреатит може виникати з різних причин, таких як:

  • Надмірне споживання алкоголю, особливо в поєднанні з споживанням їжі багатої на жири;
  • Порушений відтік підшлункового соку через камінці, пухлини, які блокують відведення секрету через протоки та, як наслідок, викликають запалення;
  • Автоімунні запальні процеси в підшлунковій залозі;
  • Генетична схильність;
  • Інші причини: захворювання шлунку, уроджені вади або інфекції.
     

 

Провідний симптом - гострий біль у верхній частині живота, який може віддавати у спину, ліву половину грудної клітки;

  • Ознаки диспепсії (порушення травлення) - нудота, блювання, втрата апетиту, здуття живота;
  • Загальні симптоми - запаморочення, легка лихоманка, тахікардія (часте серцебиття).
 

Яка дієта при панкератиті?

Дієта при панкреатиті грає критично важливу роль у лікуванні і полегшенні стану організму. Основні принципи дієти при панкреатиті включають:

  1. Обмеження жирів: Жирна їжа може збільшити секрецію підшлункової залози і посилити симптоми. Рекомендується обмежити споживання жирів до 40-50 г на день. Потрібно вибирати низько жирні продукти: молочні продукти з низьким % жиру, нежирне м’ясо;
  2. Легкозасвоювані вуглеводи: Включайте в раціон продукти з високим вмістом складних вуглеводів, такі як цільні зернові, овочі та фрукти;
  3. Малі порції та часті прийоми їжі: Рекомендується їсти невеликими порціями до 6 разів на день, що сприяє кращій толерантності до їжі;
  4. Уникнення алкоголю: Алкоголь може подразнювати підшлункову залозу і призводити до загострення панкреатиту;
  5. Гідратація: Важливо забезпечити достатній рівень гідратації, шляхом вживання достатньої кількості води;
  6. Відповідність індивідуальним потребам: Дієта повинна бути індивідуальною з врахуванням важкості та стадії захворювання, харчової непереносимості, супутньої патології та смакових особливостей.
 

Що можна їсти при панкреатиті?

При панкреатиті рекомендується споживати легкі, низько жирні та легко перетравлювані продукти, відварені або приготовані на пару, механічно подрібнені.

  1. Нежирні білкові продукти: паприклад, куряче м'ясо без шкірки, індичатина, кролик,  риба низько жирна (тріска, судак, щука), яєчні білки;
  2. Каші – в’язкі, перетерті з рису, вівсяних пластівців, манна;
  3. Овочі: м'які (маловолокнисті) овочі, такі як картопля, морква, кабачки, броколі;
  4. Фрукти: некислі сорти фруктів з м’якою текстурою, наприклад, банани, персики, абрикоси, перетерті або печені яблука;
  5. Молочні продукти з низьким % жиру: нежирний йогурт, знежирене молоко, знежирений сир;
  6. Напої: неміцний зелений чай, трав'яні чаї, компот з сухофруктів, некислих сортів ягід та фруктів.
 

Що не можна їсти при панкреатиті?

При панкреатиті важливо уникати продуктів, які підвищують продукцію соку підшлункової залози (так звані сокогінні) і можуть погіршити стан організму та посилити симптоми захворювання.

Ось деякі з них:

  1. Жирна їжа: жирні сорти м’яса та риби (наприклад, баранина, свинина, качка, осетр, оселедець), ковбаси, цільне молоко, молочні продукти із високим % жиру, , жирні соуси та салатні заправки (майонез;
  2. Бульйони – м’ясні, рибні, грибні;
  3. Смажені страви;
  4. Копчені продукти;
  5. Консерви;
  6. Овочі з високим вмістом ефірних олій та грубою клітковиною – цибуля, часник, деякі види капусти (білокочанна), редис, щавель;
  7. Житній хліб, здобні та свіжовипечені мучні вироби (свіжий хліб, булки), кондитерські вироби з високим % жиру (тістечка, торти, кекси);
  8. Продукти з какао, в тому числі шоколад;
  9. Кислі фрукти та ягоди: цитрусові (апельсини, лимони, грейпфрути), кислі яблука, журавлина, смородина і т.п. та напої з них;
  10. Гострі та пряні продукти, приправи: перець, гірчиця, хрін, оцет, гострі соуси;
  11. Напої - кава, квас, газовані напої, алкоголь.
 

Таблиця харчування при панкреатиті

В таблиці надані основні рекомендації щодо того, що можна і чого не можна вживати:

Можна вживати Не можна вживати
Нежирні білкові продукти -  м’ясо, риба, молочні Жирні сорти м’яса, риби, молочних продуктів
Овочі з м’якою клітковиною Овочі з грубою клітковиною, високим вмістом ефірних олій
Некислі сорти фруктів з м’якою текстурою (банан, абрикос, персик) Кислі фрукти та ягоди: цитрусові (апельсини, лимони, грейпфрути), кислі яблука, журавлина, смородина і т.п.  та соки з них
Супи-пюре, слизисті, круп’яні, овочеві Бульйони (м’ясні, рибні, грибні)
Каші в’язкі, перетерті Гострі та пряні продукти, приправи, смажені страви, копчені продукти, консерви
Хліб білий, вчорашній Житній хліб, здобні та свіжовипечені мучні вироби 
Галетне печиво Шоколад, торти, тістечка
Достатня гідратація (вода, трав’яні чаї, компоти) Кава, газовані напої, алкоголь
 

Особливості дієти при хронічному панкреатиті

Яка дієта призначається хворому при хронічному панкреатиті

Дієта при хронічному панкреатиті має за мету зменшити навантаження на підшлункову залозу, полегшити перетравлення і запобігти загостренням захворювання. Основні принципи дієти включають:

  1. Низька жирність: основний акцент робиться на обмеженні споживання жирів, оскільки вони можуть стимулювати секрецію підшлункової залози і сприяти загостренню панкреатиту. Рекомендується обмежити жир до 40-50 г на день;
  2. Високий вміст білка: харчування повинно включати достатню кількість білка. Найкращі джерела білка - нежирне м'ясо, риба, яйця, молочні продукти зі зниженим вмістом жиру;
  3. Продукти зі складними вуглеводами: каші (вівсяна, рисова), вчорашній хліб, сухарі;
  4. Нежирні молочні продукти: знежирені йогурти, молоко, кисломолочний сир;
  5. Легкозасвоювані овочі і фрукти з негрубою клітковиною: овочі, такі як картопля, морква, кабачки, броколі, та некислі фрукти, яблука (некислих сортів), банани;
  6. Малі порції і часті прийоми їжі: для зменшення навантаження на підшлункову залозу. Тому рекомендується вживати їжу невеликими порціями до 6 разів на день;
  7. Виключення алкоголю і кави: ці напої можуть подразнювати підшлункову залозу і призводити до загострення панкреатиту;
  8. Гідратація: важливо забезпечити достатній рівень споживання рідини (вода, неміцні чаї та компоти).
 

Особливості дієти при гострому панкреатиті

Дієта при гострому панкреатиті є ключовим аспектом лікування, оскільки вона спрямована на зменшення навантаження на підшлункову залозу і полегшення відновлення здоров'я.

Основні принципи дієти в цьому випадку включають:

  1. Повний голод або нульова пероральна дієта: у перші кілька днів після загострення панкреатиту може бути призначено голодування (нульову пероральну дієту), коли пацієнт не приймає жодних їжі та обмежено напоїв (кип’ячена вода, лужні мінеральні води, неміцні чаї без цукру);
  2. Поступове введення їжі: після періоду голодування їжу вводять поступово. Зазвичай це починається з невеликих порцій легко перетравлюваних продуктів, наприклад, желе, рідка каша;
  3. Низька жирність: при введенні продуктів до раціону важливо обмежити жирність. Жири можуть провокувати нові запальні реакції підшлункової залози і погіршувати стан;
  4. Легкозасвоювані вуглеводи: поступово можна вводити легкозасвоювані вуглеводи – перетерті каші на воді, слизисті супи, чай з цукром,  овочеві пюре, галетне печиво, сухарі;
  5. Легкозасвоювані білки – білкові омлети, парові фрикаделі, знежирений сир;
  6. Гідратація: важливо пити достатню кількість води для уникнення дегідратації, особливо під час гострого панкреатиту;
  7. Уникнення алкоголю і кави: ці напої можуть подразнювати підшлункову залозу і погіршувати стан;
  8. Індивідуальний підхід: дієта повинна бути індивідуалізованою, враховуючи особливості стану пацієнта, та розроблена з урахуванням рекомендацій лікаря.

Важливо відзначити, що дієта при гострому панкреатиті, зазвичай, обмежена на перших етапах і поступово розширюється залежно від покращення стану організму. Перед введенням будь-яких нових продуктів в раціон варто звернутися до медичного фахівця для отримання індивідуалізованих рекомендацій.

 

Меню на тиждень при панкреатиті + рецепти

Ось можливе меню на тиждень для людини з панкреатитом, з обраними продуктами і рецептами, що включають легко перетравлювані і низькожирні інгредієнти. Це допоможе зменшити навантаження на підшлункову залозу і сприяти полегшенню симптомів.

Понеділок

1-й сніданок Рисова каша на молоці

2-й сніданок Фруктовий кисіль, сухарі

Обід Суп-пюре овочевий, парова котлета, вермішель

Полудень Банановий смузі (банан, обезжирений йогурт, мед)

Вечеря Картопляне пюре, варена риба, печене яблуко

На ніч Йогурт питний

Вівторок

1-й сніданок Морквяне пюре з білковим омлетом

2-й сніданок Йогурт з галетним печивом

Обід Суп рисовий на воді, кабачкове пюре, фрикаделі з індички

Полудень Запіканка із знежиреного творогу

Вечеря Варене рибне філе з паровими овочами (морква, кабачок)

На ніч Кефір 1%

Середа

1-й сніданок Рідка манна каша на молоці
2-й сніданок Овочеве пюре з йогуртом

Обід Суп з курячими фрикадельками, варений рис, рибна парова котлета

Полудень Пудинг з нежирного кальцинованого сиру, йогурт

Вечеря Картопляне пюре, парова котлета, печений гарбуз

На ніч Кефір 1%

Четвер

1-й сніданок Пудинг з кальцинованого сиру, печене яблуко
2-й сніданок Язик відварний, сухарі

Обід Рисовий суп на воді, котлета з телятини на пару, овочеве пюре

Полудень - Яблучне пюре з корицею

Вечеря Риба з овочами, приготовлені ​​на пару
На ніч йогурт питний 1%

П’ятниця

1-й сніданок Каша молочна гречана, галетне печиво
2-й сніданок Кисель із ягід, сухарі

Обід Суп картопляний, вермішель цільнозернова, відварена телятина

Полудень Паровий омлет, пюре моркв’яне

Вечеря Запіканка з овочів, котлета на пару

На ніч Кефір 1%

Субота

1-й сніданок Каша молочна рисова
2-й сніданок Омлет паровий

Обід Суп з фрикадельками, овочі запечені, відварна риба

Полудень Запіканка із нежирного сиру

Вечеря Варене філе курки, печене яблуко

На ніч Йогурт питний

Неділя

1-й сніданок  Каша з вівсяних пластівців на молоці
2-й сніданок Варені кабачки з філе індички на пару.

Обід Суп з вермішеллю на воді, картопляне пюре, варений кролик

Полудень Йогурт нежирний, галетне печиво

Вечеря Тефтелі рибні, запечені овочі

На ніч Кефір 1%

Рецепти:

Запіканка із знежиреного сиру.

Інгредієнти – знежирений кисломолочний сир 500 г, яйця 2 шт., сметана нежирна 2 ст. л., борошно пшеничне 3 ст. л.,  цукор 20 г, ванілін.

Для приготування дієтичної запіканки краще вибирати сир із кремовою структурою. Спочатку в сир додати цукор, ванілін. перемішати, додати яйця і отриману суміш збити міксером.

Після цього додати сметану, борошно і перемішати.

Випікати 40 хвилин при 180 градусах.

Омлет паровий

Інгредієнти: 2 яйця, 4 столових ложки молока, сіль за смаком.

Яйце збити виделкою. Додати молоко, сіль, перемішати. Поставити форму з отриманою сумішшю на водяну баню на 15 хвилин.

 

 

Діагностика панкреатиту

Програма обстеження при підозрі на панкреатит включає кілька етапів, які допомагають підтвердити попередній діагноз і оцінити ступінь ураження підшлункової залози. Основні методи діагностики:

1. «Лабораторні дослідження:

2. «Інструментальні методи:

  • Ультразвукове дослідження (УЗД): дозволяє виявити запалення, набряк підшлункової залози, наявність каменів у жовчних протоках.
  • Комп'ютерна томографія (КТ): допомагає оцінити ступінь ураження підшлункової залози та виявити можливі ускладнення (псевдокісти, некрози і т.п.).
  • Магнітно-резонансна томографія (МРТ): використовується для детального огляду підшлункової залози та жовчних протоків.
  • Ендоскопічна ретроградна холангіопанкреатографія (ЕРХПГ): дозволяє виявити проблеми в жовчних протоках і підшлунковій протоці».
 

Питання та відповіді

1. «Скільки часу триває дієта при панкреатиті?»

Голодна (нульова) дієта при гострому панкреатиті триває 1-3 доби (за індивідуальними показниками може бути і довше), після чого поступово збільшується об’єм їжі та перелік продуктів та блюд в раціоні – протягом 2-3 міс.

2. «Чи можна їсти борщ при панкреатиті?»

В гострій стадії панкреатиту вживати борщ не рекомендовано.

В стадії ремісії захворювання – так, але за умови корекції класичної рецептури приготування та правил прийому блюда:

  • Варити не на м’ясному бульйоні;
  • Замінити білокачанну капусту на більш ніжні сорти, наприклад, пекинську;
  • Не використовувати смаження овочів (замінити тушкуванням), спеції;
  • Їсти борщ теплим, а не гарячим;
  • Сметану до борщу вибирати з низьким % жирності.
     

3. «Що пити натщесерце при панкреатиті?»

  • Воду: найкраще вживати теплу кип'ячену або лужну мінеральну воду без газу. Рекомендовано пити маленькими ковтками, повільно»;
  • Трав'яні відвари: відвар шипшини: багатий вітамінами та сприяє зменшенню запалення, відвар ромашки: має протизапальну та заспокійливу дію;
  • Вівсяний відвар сприяє пригніченню багатьох симптомів з боку шлунково-кишкового тракту загалом та, зокрема, нормалізації роботи підшлункової залози.

Загальний добовий об’єм вільної рідини – 1,5-2 л.

 

Висновки

  1. Основна причина виникнення панкреатиту – харчова (надмірне споживання алкоголю та жирної їжі;
  2. Основний симптом - гострий біль у верхній частині живота;
  3. Необхідне ретельне обстеження (лабораторне та інструментальне) для верифікації діагнозу;
  4. Дієта при панкреатиті грає критично важливу роль у лікуванні і полегшенні стану організму;
  5. Основні засади дієти – дробне харчування (5-6 разів на день) невеликими порціями, спосіб приготування – блюда відварені, приготовані на пару, запечені, механічно подрібнені. нежирні та легко перетравлювані продукти, виключення продуктів, які стимулюють секрецію травних органів, відмова від алкоголю;
  6. Етапність дієтичного харчування – від голодних днів до поступового розширення раціону протягом 2-3-х місяців.
Редакторська група
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому