гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Як захиститися від укусів кліщів?

09.04.2024
Фото - Як захиститися від укусів кліщів?
  1. Чим небезпечний укус кліща?
  2. Кліщі: де їх можна зустріти та які види кліщів існують
  3. Як вберегтися від кліщів?
  4. Що робити, якщо вас вкусив кліщ?
 

Для багатьох людей перші по-справжньому теплі весняні дні – один із найбільш привабливих періодів року. В ці дні фізична активність значно підвищується. Містяни масово роблять вилазки на природу, влаштовують пікники і проводять час за рухливими іграми, дачники і садівники перевіряють стан господарства і закладають фундамент майбутніх врожаїв, а рибалки обов'язково мають опробувати нові придбані снасті. 

Разом з тим весняне потепління - період пробудження комах і паукообразних, деякі з яких несуть справжню небезпеку людям і домашнім тваринам. Ледве не саме небезпечні – іксодові клещі, які здатні бути переносниками біля 150 хвороб, серед яких найбільш розповсюдженими є бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий енцефаліт та хвороба Міямото.

Чим небезпечний укус кліща?

Хоча, звісно, лише мала кількість кліщів є енцефалітними або переносниками бореліозу, згідно статистики Центру громадського здоров’я МОЗ України, у 2022 році в Україні було зареєстровано 3875 випадків хвороби Лайма (бореліозу), 2 випадки туляремії, а також 12 випадків вірусних та геморагічних гарячок. Дані за минулий рік на сайті МОЗ ще не опубліковано.

Хвороба Лайма – це інфекція, збудником якої є спірохета Borrelia burgdorferi. Її мають хребетні тварини, такі як собаки, вівці, коні, корови, птахи, а основним переносником є іксодові кліщі.

Захворювання характеризується ураженням серця і неврологічної «тріадою»: асептичний менінгіт, параліч лицьового нерва і периферичні невропатії.

Інкубаційний період збудника цієї хвороби, як правило, дорівнює приблизно 2 тижням, але може розтягнутися до 6 місяців. За цей час борелії можуть проникати у різні органи, тривало знаходитись там у сплячому стані і проявити себе при погіршенні імунітету та загального стану здоров'я людини.

Хвороба розвивається в три етапи. І якщо на першому інфекція локалізована на місці укусу кліща, то далі вона, проникаюча зі струмом крові, лімфи та через периферичні нерви, протікає з залученням однієї чи кількох складових.     

При патології нервової системи, ураження мозку супроводжується сильними головними болями, в тому числі потиличних м'язів під час руху очима, нудотою та підвищеною сприйнятливістю до яскравого світла і гучним звукам.

Кардіоваскулярні патології характерні посиленим серцебиттям, болями, задишкою та відчуттям завмирання і перебоїв у роботі серця. А у випадках пораження кістково-суглобової системи, на відміну від ревматоїдних захворювань, одразу ж вражаються один чи два великих суглоба.

Але в усіх випадках, чим раніше встановлений факт інфікування і почато лікування, тим менший ризик ускладнень, характерних для другої та третьої стадій. 

Симптоми хвороби Лайма (бореліозу):

еритема (почервоніння кожи) у вигляді мішені, яка швидко розростається до 15 см у диаметрі, а в поодиноких випадках до 50 см,
підвищення температури, головний біль, біль у м’язах і інші симптоми, які нагадують грип,
параліч лицевого нерва,
запалення міокарду та ураження серцевих клапанів.


Симптоми кліщового енцефаліту:

головний біль (з ростом інтенсивності),
підвищення температури тіла до 39°C,
нудота, блювота,
безсоння
рідше, сонливість і запаморочення,
втрата координації,
болі в м’язах шиї, спини та кінцівокю.

 

 

Кліщі: де їх можна зустріти та які види кліщів існують

Взагалі, на планеті існує близько 240 видів іксодових кліщів (сімейство Ixodidae). В Україні розповсюджено більше десятка з них, які зовнішньо відрізняються кольоровою гамою від світло-жовтого до буро-коричневого та чорного.

Найбільш часто зустрічається лісовий європейський. Його також називають бурим собачім. Але ймовірність «підцепити» кліща існує не лише підчас прогулянки лісом, парком або в посадці, але й на відкритих теренах - у високій траві і навіть на заливних луках, де добре почувають себе лугові (або пасовищні) кліщі.

Зазвичай, ці паразити, з розміром тіла 0,3-0,5 см, очікують здобич, перебуваючі на листях дерев або верхівках травинок, і підчас контакту з тваринами та людьми чіпляються до кожі або одежі. Після цього членістоногий вампір завмирає і перебуває нерухомим до того, як жертва зупиниться і буде відпочивати. В цей момент кліщ шукає, де йому присмоктатися до тіла, але цей пошук може тривати від кількох хвилин до годин і навіть днів.

Зверніть увагу, на відміну від комарів, момент укусу не відображається будь-якими неприємними відчуттями. Кліщі на тілі людини, як правило, помітні коли вони збільшуються у декілька разів, напуваючись кров’ю своєї жертви.

 

Як вберегтися від кліщів?

Повністю гарантувати відсутність спілкування з малими кровососами неможливо, але існує кілька правил, дотримуючись яких ви суттєво зменшите ймовірність укусів кліщів, а одже й перспектив підчепити разом якусь інфекцію.

Захисний одяг

Одягайтеся на прогулянку так, щоб максимально зменшити площу можливого контакту тіла з кліщами. Пам’ятайте, що сандалі та короткі шорти у лісі в цю пору недоречні, а джинси краще заправити у шкарпетки. Поверх футболки краще вдягнути куртку чи спортивку з довгим рукавом з закритою шиєй, а на голову - капюшон або кепі. Рекомендований колір одягу – світлий, щоб можна було одразу ж визначити кліща на штанах або худі.

Репеленти

Вважається, що кліщів відпугує аромат евкаліпту, гвоздики, чайного дерева та інших пряних рослин, тому перед прогулянкой можно обробити відкриті ділянки тіла ефірними маслами, але більш надійний варіант – придбати спеціальні репеленти у вигляді аерозолів. Їх на ринку представлено досить багато. Але треба пам’ятати, що деякі можуть бути токсичними і не придатні для використання дітьми.

Правила поведінки на природі

Головна ж рекомендація – обережне поводження на природі й обов’зковий огляд після прогулянок. Підчас руху намагайтеся не відходити від стежки у високу траву, не стійте довго під деревами, а перед відпочинком – звільніть місце бівуаку від рослинності та сухих гілок, які дозволяють кліщам атакувати вас з найбільшою для них зручністю. Окрім цього, періодично оглядайте один одного з метою виявлення кліщів на одежі або кожі.

Після повернення додому необхідно зробити ще більш ретельний «генеральний» огляд. Особливої уваги потребує похідна одежа та речі, на які може причепитися кровосос. Оглядаючі членів сім’ї та друзів уважно передивіться ноги біля шкарпеток та під колінами, лінії біля нижньої білизни та бюстгальтеру, шию, голову, за вухами та під волосами. У важко помітних місцях бажано провести не лише візуальний контроль, але й на дотик пальцями.

Ще більш ретельного огляду потребують домашні тварини, якщо вони перебували з вами. Собаки часто-густо переносять кліщів у дім, хворіють і гинуть від укусів самі, якщо вони не були прищеплені від піроплазмозу, яким наражаються разом із слиною паразитів.

 

Що робити, якщо вас вкусив кліщ?

Якщо порівняти кількість кліщів, які ми зустрічаємо у лісах або на галявинах, з випадками інфекційних хвороб, отриманих людьми через них, то ймовірність зараження виявиться дуже низькою. Енцефалітні кліщі, як такі, в Україні не живуть і зустрічаються лише в прикордонних районах Карпат. І якщо ви помітили на собі вп’явшогося вампіра, жодним чином не слід панікувати.   

Якщо у вас є можливість, негайно зверніться до амбулаторії або травмпункту, де вам професійно витягнуть кліща, оброблять місце укусу та порадять, як вести себе далі. В іншому випадку вам прийдеться видалити кровососа самостійно або з допомогою друзів, що також не є складною процедурою.

Згідно офіційної рекомендації Центру з контролю та профілактики захворювань США (CDC), краще зробити це швидше, використавши один із спеціальних пристроїв (кліщосмиків), які продаються в аптеках. Але звичайний набір пінцетів з тонкими кінчиками також працює дуже добре.

Як видалити кліща?

«Використовуйте чистий пінцет із тонким кінчиком, щоб захопити кліща якомога ближче до поверхні шкіри. Потягніться вгору, рівномірно натискаючи. Не крутіть і не смикайте, бо це може призвести до того, що ротові частини (кліща) відламаються та залишаться в шкірі. Якщо це сталося, видаліть ротові частини пінцетом. Але якщо ви не можете зробити це легко, залиште і дайте шкірі зажити», - рекомендують лікарі CDC.

Вітчизняні джерела пропонують також видаляти кліщів за допомогою нитки, обгорнувши кровососа і зав’язавши петлю ближче до місця укусу. Зафіксувавши «вампіра», треба обережно видалити його, прокручуючи нитку по часовому колу.    

В будь якому разі, після видалення кліща необхідно ретельно обробити місце укусу та руки спиртом або водою з милом, а паразита утилізувати, помістивши у спирт.

Увага, ніколи не не роздавлюйте кліща пальцями і не користуйтея «народними» методжами видалення, такими як обробка місця укусу бензином, лаком або токсичнимси фарбами!

Профілактика інфекцій, що переносяться кліщами

Після видалення кліща бажано звернутися до лікаря. Особливо, якщо ви почули, що десь у вашому регіоні нещодавно були зафіксовані хвороба Лайма або інші інфекції, передані кліщами. Хоча CDC не рекомендує приймати антибіотики після укусів кліщів, за певних обставин одноразова доза доксицикліну може знизити ризик бореліозу.

Окрім того, необхідно слідкувати за станом свого здоров’я на протязі 30 днів, звертаючі  увагу на наступні симптоми:

  • Висип
  • Лихоманка
  • Втома
  • Головний біль
  • Біль у м'язах
  • Набряк і біль у суглобах
     

В разі їх виявлення, зверніться до лікаря. Більшість хвороб, що передаються кліщами, можна вилікувати за допомогою короткого курса антибіотиків.

Мережа диагностичних лабораторій ДІЛА пропонує дослідження кліща на бореліоз, Borrelia burgdorferi, ПЛР - якісн.

Хоча ймовірність того, що вразивший вас агресор є носієм бореліїв – дуже мала, таке дослідження, позбавить вас негативних очікувань, а якщо кліщ - дійсно переносник інфекції, дозволить провести більш детальну диагностику «Бореліоз, IgM/IgG-скринінг (імуноблот для сумнівних/позитивних), і в разі необхідності, вчасно почати лікування.

Дізнавайтеся про кліщів та хворобу Лайма на нашому сайті. Читайте про симптоми укусу та види кліщів, а також способи, як правильно витягнути цих паразитів. Запобігайте інфекційних хвороб, які переносятся іксодовими кліщами, та лікуйтеся з нами.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому