Загальна характеристика
Гормон, який продукується жировою тканиною (а також плацентою, слизовою дна шлунку, скелетними м'язами, епітелієм молочних залоз). Лептинемія зростає зі збільшенням огрядності і знижується при зменшенні кількості жирової тканини. У нормі підвищення рівня лептину пригнічує апетит (пригнічує секрецію в гіпоталамусі нейропептіда Y, який бере участь у формуванні почуття голоду, і стимулює активність симпатичної нервової системи). Пригнічує секрецію інсуліну, викликає інсулінорезистентність скелетних м'язів і жирової тканини, посилює термогенез.
Надлишок лептину створює високу ймовірність тромбозу. Генні мутації, що призводять до дефіциту лептину або дефекту рецепторів лептину, призводять до масивного ожиріння (яке піддається лікуванню із застосуванням екзогенного лептину).Грає роль фізіологічного сигналу про достатність енергетичних ресурсів організму для виконання репродуктивної функції і впливає на стероїдогенез в яєчниках. У період пубертату відбувається підвищення концентрації в крові лептину. Зміни рівня лептину пов'язують з механізмами розвитку аменореї, обумовленої anorexia nervosa, bulimia nervosa, а також надмірними фізичними навантаженнями у жінок-атлетів. У цих ситуаціях рівень лептину знижений. Дефіцит лептину призводить до гіпопітуїтаризму, який включає гонадотропін-, СТГ- і тиреоїдний дефіцит.
Тип біоматеріалу та способи взяття:
Тип БМ | ||||
---|---|---|---|---|
венозна кров |
Правила підготовки пацієнта
венозна кров
Правила доставки біоматеріалів до лабораторії
венозна кров
Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.
У лабораторному довіднику можна ознайомитися з докладним описом дослідження