Загальна характеристика
Тріска (родина Gadidae) є економічно важливою рибою, поширеною в північно-західній частині Атлантичного океану, яка зустрічається у водах Канади, Гренландії та Північної Кароліни. Це холодноводна риба, яка може виживати при температурі майже до 20°C і водиться як у прісній, так і в морській воді. Вміст білка тріски зазвичай становить 15-20% від маси тіла. У тріски основним алергеном є м’язовий білок парвальбумін, який є білком, що зв’язує кальцій. Парвальбумін також відомий як «Gad c 1», і це перший алерген, що зв’язує кальцій, охарактеризований з тріски, яка не може бути знищена нагріванням або варінням. Виявлення алергії на тріску базується на анамнезі, шкірному прик-тесті, специфічному IgE та імуноблотінг-тестах.
Перехресна реактивність тріски була тісно пов’язана зі скумбрією (Perciformes), оселедцем (Clupeiformes) і камбалою (Pleuronectiformes). Крім того, парвальбуміни тріски (Gad c 1) перехресно реагують з парвальбумінами лосося (Sal s 1) і минтая (The c 1)
У пацієнтів з алергією на тріску неповне переварювання тріски може призвести до анафілаксії. У той час як у пацієнтів без алергії алергени риби визначаються протягом 10 хвилин і досягають піку через 1-2 години. після проковтування. Травні ферменти викликають фрагментацію білка, що знижує біологічну активність. Однак підвищення рН до 3,0 для травлення призводить до моделей реактивності, порівнянних з неперетравленими екстрактами (8).
Симптоми алергії на тріску можуть вражати один або кілька органів, починаючи від легкої до важкої анафілаксії. Клінічні симптоми починаються менш ніж через 1 хвилину після контакту з рибою. Це може призвести до ураження шкіри (кропив’янка, ангіоневротичний набряк), шлунково-кишкового тракту (оральний алергічний синдром, набряк гортані, спазм, діарея, блювота), респіраторного (ринокон’юнктивіт, бронхоспазм) і важкої анафілаксії в деяких випадках
Тип біоматеріалу та способи взяття:
Тип БМ | ||||
---|---|---|---|---|
венозна кров |
У лабораторному довіднику можна ознайомитися з докладним описом дослідження