Загальна характеристика
Яйця є одними з восьми найпоширеніших харчових алергенів у США, а також другою за поширеністю харчовою алергією (після коров’ячого молока) у немовлят і дітей. Фактично, глобальні дані показують, що алергія на яйця вражає від 0,5 до 2,5 % маленьких дітей. Поширеність найвища в Австралії, де алергія вражає до 9% немовлят. На щастя, приблизно 70 % дітей позбуваються алергії на яйця до 16 років.
У Сполучених Штатах і Європі в переважній більшості випадків в їжу вживають курячі яйця, але споживають також яйця інших видів птиці. Люди з алергією на курячі яйця також можуть мати алергію на яйця інших птахів, таких як перепелині, індичі, качині, гусячі, що робить вищезазначені різновиди яєць небезпечними для більшості людей, які страждають алергією на яйця. Перехресна реактивність до курячого м'яса зустрічається рідко.
Яйце складається з різних типів білків, що пов’язано з різним ризиком спричинення серйозних алергічних реакцій. У той час як деякі люди мають алергію на всі види термічної обробки яєць (сирі, варені та запечені), високий відсоток дітей, які страждають на алергію, можуть переносити термічно оброблені яйця, наприклад, у випічці, оскільки висока температура руйнує білки, що викликають алергію. . Для інших пацієнта слід уникати яєць у всіх формах, оскільки це потенційно може спричинити навіть анафілаксію. Найчастіше алергія на яйця супроводжується такими ознаками, як біль у животі, діарея, нудота, блювання, спазми , на шкірі- алергічна кропив'янка, свербіж, екзема , симптоми з боку дихальних шляхів, важкі прояви у вигляді анафілактичних реакцій
Особливо у дітей алергія на яйця може спричинити атопічний дерматит, (екзема), можливі реакції, включаючи кропив’янку, якщо просто доторкнутися до яйця, не споживаючи його.
Тип біоматеріалу та способи взяття:
Тип БМ | ||||
---|---|---|---|---|
венозна кров |
У лабораторному довіднику можна ознайомитися з докладним описом дослідження