Загальна характеристика
Соя є алергеном, що входить до восьми головних харчових алергенів- це поширений алерген серед дітей. Соєві боби складаються з різних білків, що пов'язано з різним типом алергічної реакції- від легких до важких проявів. Високі температури розщеплюють білки, що викликають алергічні прояви, тому пацієнти з алергією на сою інколи можуть вживати боби після термічної обробки. Для інших пацієнтів слід повністю уникати сої, оскільки вона потенційно може спричинити навіть анафілактичні реакції. Алергія на сою може змінюватися з часом, що призводить до легких симптомів під час одного епізоду та серйозних симптомів в іншому. Найпоширеніші симптоми: з боку ШКТ-біль у животі, діарея, нудота, з боку шкіри- кропив'янка, свербіж, екзема, інші симптоми-хрипи, закладеність носа, задишка, повторюваний кашель, осиплість голосу, проблеми з ковтанням, анафілаксія. Симптоми пов’язані з оральним алергічним синдромом (ОАС):свербіж у роті та висипання на слизовій рота, першіння в горлі, набряк губ, рота, язика і горла ,свербіж вух..
Соя присутня в наступних продуктах харчування: штучний сир, дитяче харчування та суміші для немовлят, хлібобулочні вироби, сухі сніданки, булочки для гамбургерів, маргарин, цукерки, консерви, китайська їжа, шоколад, десерти, соуси, хот-доги, морозиво, ковбаси, пасти, мюслі, заправки для салатів. Найпоширеніші перехресні реакції між соєвими бобами і фруктами (яблуко, вишня), овочами (морква), бобовими (арахіс), насіння та горіхи. Враховуючи поширеність сої в оброблених харчових продуктах, її дуже важко уникнути, і її особливо важко ідентифікувати, оскільки вона може бути додана як складний інгредієнт.
Тип біоматеріалу та способи взяття:
Тип БМ | ||||
---|---|---|---|---|
венозна кров |
Правила підготовки пацієнта
венозна кров
Правила доставки біоматеріалів до лабораторії
венозна кров
Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.
У лабораторному довіднику можна ознайомитися з докладним описом дослідження