Діагностичний напрямок
Діагностика харчової алергії
Загальна характеристика
Соя є алергеном, що входить до восьми головних харчових алергенів- це поширений алерген серед дітей. Соєві боби складаються з різних білків, що пов'язано з різним типом алергічної реакції- від легких до важких проявів. Високі температури розщеплюють білки, що викликають алергічні прояви, тому пацієнти з алергією на сою інколи можуть вживати боби після термічної обробки. Для інших пацієнтів слід повністю уникати сої, оскільки вона потенційно може спричинити навіть анафілактичні реакції. Алергія на сою може змінюватися з часом, що призводить до легких симптомів під час одного епізоду та серйозних симптомів в іншому. Найпоширеніші симптоми: з боку ШКТ-біль у животі, діарея, нудота, з боку шкіри- кропив'янка, свербіж, екзема, інші симптоми-хрипи, закладеність носа, задишка, повторюваний кашель, осиплість голосу, проблеми з ковтанням, анафілаксія. Симптоми пов’язані з оральним алергічним синдромом (ОАС):свербіж у роті та висипання на слизовій рота, першіння в горлі, набряк губ, рота, язика і горла ,свербіж вух..
Соя присутня в наступних продуктах харчування: штучний сир, дитяче харчування та суміші для немовлят, хлібобулочні вироби, сухі сніданки, булочки для гамбургерів, маргарин, цукерки, консерви, китайська їжа, шоколад, десерти, соуси, хот-доги, морозиво, ковбаси, пасти, мюслі, заправки для салатів. Найпоширеніші перехресні реакції між соєвими бобами і фруктами (яблуко, вишня), овочами (морква), бобовими (арахіс), насіння та горіхи. Враховуючи поширеність сої в оброблених харчових продуктах, її дуже важко уникнути, і її особливо важко ідентифікувати, оскільки вона може бути додана як складний інгредієнт.
Показання для призначення
Наявність симптомів, що можуть свідчити про алергію до сої
Маркер
Маркер сенсибілізації до сої
Клінічна значущість
Визначення наявності сенсибілізації до алергену сої на рівні екстракту алергену
Склад показників:
Алерген боба сої, sIgE
Одиниця виміру: Кілоодиниця алергена на літр
Референтні значення: