гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Система згортання крові: чому це важливо і кому слід перевірятися регулярно?

09.08.2022
Фото - Система згортання крові: чому це важливо і кому слід перевірятися регулярно?


Всі ми хоча б раз у житті відвідували лабораторію та здавали кров. Але чи уявляли ви коли-небудь, що відбувається в організмі під час цієї, здається зовсім простої маніпуляції?

Справа в тому, що в момент проколювання судинної стінки, запускається захисний механізм, відомий під назвою гемостаз або система згортання крові, покликаний вберегти організм від крововтрати. Він спрацьовує навіть при незначному пошкодженні найменшої судини і в цілому складається з трьох основних процесів:

1. Звуження (скорочення) пошкодженої кровоносної судини. Пошкоджена кровоносна судина скорочується, тому кров проходить по ній повільніше, що дозволяє запустити процес згортання.

2. Активація кров’яних пластинок (тромбоцитів), які сприяють згортанню. При пошкодженні стінок судини серія реакцій активує тромбоцити, які починають накопичуватися на ураженій ділянці. Сполучна речовина, яка "приклеює" тромбоцити до стінок кровоносних судин - це фактор Віллебранда (великий білок, який виробляється клітинами стінок судин). Білки колаген та тромбін також діють на ділянці ураження, сприяючи склеюванню тромбоцитів один з одним.

Тромбоцити активуються у разі, якщо травма призводить до розриву стінок кровоносної судини. Вони змінюють форму з круглої на голчасту, приклеюються до стінок ураженої судини та один до одного і починають закупорювати розрив. Також вони взаємодіють з іншими білками крові, що призводить до утворення фібрину. Нитки фібрину утворюють сітку, яка захоплює більше тромбоцитів і клітин крові, формуючи згусток, який закупорює розрив.


3. Активація присутніх у крові білків (факторів згортання крові), які разом із тромбоцитами беруть участь у згортанні. Утворення тромбу також включає активацію каскаду факторів згортання крові, які є білками, що виробляються переважно в печінці. Існує понад десяток факторів згортання крові. Вони взаємодіють у складному ланцюзі хімічних реакцій, які зрештою призводять до утворення тромбіну. Тромбін перетворює розчинний фібриноген на нерозчинний фібрин.

Як відбувається згортання крові?

Згортання крові або гемокоагуляція – складний каскадний механізм, що активується при пошкодженні судинної стінки і завершується формуванням тромба, який закупорює пошкодження і дозволяє судині відновити свою цілісність.

В першій фазі відбувається утворення протромбінази під впливом тканинного тромбопластину (виділяється із стінок судин і оточуючих тканин при їх пошкодженні) і кров’яного тромбопластину (виділяється із зруйнованих тромбоцитів та еритроцитів). Ця фаза є найдовшою і триває 5-10 хв.

В другій фазі під впливом протромбінази за наявності факторів згортання V, VI, VII, Х і Са2+, а також І і ІІ факторів тромбоцитів утворюється тромбін із його попередника – протромбіну. Ця фаза перебігає майже миттєво – за 2-5 с.

В третій фазі відбувається перетворення фібриногену у нерозчинний фібрин, з якого формується тромб. Цей процес неможливий без іонів Са2+, фактора згортання XIII, фібринази тканин, тромбоцитів і еритроцитів. Під впливом тромбоцитарних факторів відбувається скорочення ниток фібрину — ретракція, внаслідок чого згусток ущільнюється.

Таким чином за участі десятків ферментів утворюється тромб, який в нормі призводить до зупинки кровотечі, якщо пошкодження незначне. І в разі, якщо не вистачає хоч якогось із перерахованих чинників, що беруть участь у згортанні – система може дати збій. До чого це призведе?

Що відбувається при пошкодженні згортальної системи крові?

Реакції, що призводять до формування згустків крові, врівноважуються іншими реакціями, які зупиняють процес згортання крові та розчиняють згустки після загоєння судин. Якщо така система контролю не функціонує, навіть незначні ушкодження кровоносних судин можуть запускати масштабне згортання крові в усьому організмі, як це відбувається при деяких захворюваннях.

Таким чином, в організмі є контролюючі механізми, що обмежують згортання та розчиняють непотрібні згустки. Але в деяких випадках, система згортання крові може працювати неправильно і це становить загрозу для здоров’я, а інколи й життя.

  • Занадто низьке згортання може спричинити надмірну кровотечу від незначної травми.
     

При тяжкому захворюванні печінки (наприклад, цирозі або печінковій недостатності) вироблення факторів згортання крові може знижуватися, що підвищує ризик рясної кровотечі. Оскільки печінка потребує вітаміну К для синтезу деяких факторів згортання крові, недостатність вітаміну К може спричинити надмірну кровотечу.

  • Занадто інтенсивне згортання також може призводити до закупорки кровоносних судин, які не кровоточать.
     

Якщо згортання відбувається надто інтенсивно, то невеликі кровоносні судини, розташовані на життєво важливих ділянках організму, можуть закупорюватись згустками крові. Закупорка судин у головному мозку може призводити до інсультів, а закупорка судин, що ведуть до серця, може спричинити інфаркт міокарда. Фрагменти згустків з вен на ногах, в ділянці малого таза або черевної порожнини можуть переміщатися зі струмом крові в легені і закупорювати великі там великі артерії (тромбоемболія легеневої артерії).

Для чого потрібна коагулограма?

Коагулограма - це комплексний аналіз крові для оцінки гемостазу. Завдяки йому можна своєчасно виявити проблеми системи згортання крові та запобігти виникненню наслідків цих проблем, в першу чергу це кровотечі або підвищене згортання крові.

ДІЛА пропонує дослідження «Коагулограма на автоматичному аналізаторі», що дозволить лише за один візит до лабораторії оцінити правильність роботи усіх трьох ланок взаємозалежних реакцій згортання крові:

  • внутрішньої системи згортання крові (визначення активованого часткового тромбопластинового часу – АЧТЧ);
  • зовнішньої системи згортання крові (тест протромбінового часу);
  • процес перетворення фібриногену в фібрин (визначення концентрації фібриногену).
     

Дослідження дозволяє виявити патологію згортальної системи крові (коагулопатію) та визначити на якому рівні відбулася «поломка». Призначають коагулограму в наступних випадках:

  1. Діагностика патології системи згортання крові.
  2. Обстеження перед оперативними втручаннями, при вагітності, при хворобах нирок та печінки, онкологічних захворюваннях.
  3. Оцінка ризику ускладнень серцево-судинних захворювань.
  4. Геморагічні захворювання.
  5. Схильність до атеросклерозу, варикозного розширення вен та тромбоутворення.
  6. Аутоімунні захворювання (ревматоїдний артрит, червоний вовчак та інші).
  7. Тривалий прийом медикаментів (контрацептивів, гормональних препаратів).
  8. Контроль ефективність лікування антиагрегантами та антикоагулянтами.

Як ви бачите, тема згортання крові дуже серйозна і ставитись до призначення дослідження лікарем теж потрібно з усією відповідальністю: не нехтувати походом в лабораторію та ознайомитись із правилами підготовки до обстеження напередодні. Також, якщо ви приймаєте антикоагулянти або інші лікарські препарати, то обов’язково слід про це попередити перед проведенням маніпуляції.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому