гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Цікаві факти про мелатонін

12.10.2021
Фото - Цікаві факти про мелатонін


Доведено, що люди з дефіцитом мелатоніну важче переносять коронавірусну хворобу, оскільки, згідно з останніми дослідженнями та публікаціями, мелатонін знижує кількість прозапальних цитокінів, чим «захищає» хворого на інфекцію COVID-9 від так званого «цитокінового шторму». Однак, враховуючи небезпеку передозування ліків гормону мелатоніну, перед їх призначенням необхідно визначити рівень мелатоніну в нічний час (на піку його виділення). Зручніше всього застосувати визначення «Мелатоніну в слині», так як це зручно робити в домашніх умовах, а вранці доставити контейнер у відділення ДІЛА.

Мелатонін – це нейрогормон, який вперше був виділений Лернером у 1958 році з шишкоподібної залози бика. Але його значення усвідомлюється лише зараз.

Виробляється мелатонін епіфізом (шишкоподібною залозою), що представляє собою часточку проміжного мозку.

Шишкоподібна залоза давно цікавила вчених. Перші згадки про епіфіз знайдені ще у стародавніх індійських трактатах. Вважалось, що в ньому знаходиться душа, яка згідно тогочасних поглядів, покидала тіло під час сну.

Цікаво, що вночі електрична активність клітин епіфізу - пінеалоцитів, які безпосередньо виробляють мелатонін, підвищується та згідно деяких публікацій, є чутливою до фаз місяця.

Насамперед, мелатонін позиціонується, як гормон сну. Завдяки мелатоніну людина засинає та міцно спить, не прокидаючись вночі. Вироблятись мелатонін починає з настанням сутінків з амінокислоти триптофану і досягає свого піку вночі. Натомість, яскраве штучне освітлення, а також світло з екрану моніторів та смартфонів гальмує виділення мелатоніну, що призводить не тільки до безсоння, а і порушення природніх біоритмів людини.

Поява лампочки розжарювання, люмінесцентних ламп, телевізора, а протягом останніх десятиріч: комп’ютерів, планшетів та смартфонів призвело не тільки до порушення виділення мелатоніну і як наслідок - порушення біоритмів та безсоння, а і до ряду інших серйозних захворювань. Насамперед це:

  • Порушення вуглеводного обміну. Мелатонін знижує рівень глюкози та інсуліну, підвищує чутливість до інсуліну. Тому дефіцит цього гормону сприяє розвитку ожиріння, метаболічного синдрому, а згодом і цукрового діабету 2 типу.
  • Вплив на функцію репродуктивної системи. Мелатонін гальмує секрецію гормонів ЛГ, ФСГ, чим стримує підвищення секреції естрогенів у жінок. Тому дефіцит мелатоніну сприятиме розвитку гіперпластичних процесів ендометрію.
     

Крім цього мелатонін здатен пригнічувати деякі гормони гіпофізу, зокрема лютеінізуючий та фолікулостимулюючий, надлишок яких у жінок фертильного віку сприяє розвитку полікістозу яєчників, а у жінок старшого віку призводить до важкого перебігу клімактеричного синдрому.

  • Мелатонін впливає на роботу імунної системи. Особливо актуальною стала ця властивість з настанням пандемії COVID-19.

Також гормон мелатонін захищає нас від стресів, передчасного старіння, простудних та онкологічних захворювань.

Отже досліджувати Мелатонін доцільно :

  • усім, хто страждає від ожиріння, надлишкової маси тіла, цукрового діабету 2 типу;
  • жінкам з порушеннями менструального циклу, з полікістозом яєчників на фоні інсулінорезистентності, а також у жінок з гіперпластичними процесами ендометрію, матки, яєчників, при клімактеричному синдромі;
  • дітям при передчасному статевому дозріванні;
  • при постковідному синдромі;
  • при порушеннях сну, особливо тим, хто прокидається серед ночі;
  • при підозрі на пухлину епіфізу;
  • для виявлення передозування препаратів мелатоніну.
     

Оскільки мелатонін виробляється вночі, ідеальним часом для збору біоматеріалу є час з 2.00 до 4.00. Але як здати дослідження в такий час?

Про це потурбувалась ДІЛА, яка має у своєму арсеналі дослідження «Мелатонін у слині».

Вам просто необхідно напередодні прийти до будь-якого відділення ДІЛА та придбати спеціальний одноразовий контейнер. Вдома поставити будильник на час від 2.00 до 4.00 години (ідеально на 3.00 ночі). В запланований час зібрати слину у пробірку, а вранці віднести її до будь-якого відділення ДІЛА. Важливою умовою для отримання достовірного результату є забезпечення дотримання умов темряви під час сну.

Якщо ви приймаєте препарати мелатоніну дослідження можна проводити у будь-який час, в тому числі декілька разів протягом доби - порадьтеся зі своїм лікарем на цей рахунок.

Також важливо забезпечити наступні умови:

  • за 2 доби припинити прийом препаратів біотину, полівітамінів, біодомішок для волосся, нігтів, шкіри;
  • за 60 хвилин не палити.
  • за 30 хвилин не вживати їжу та напої, виключити чистку зубів щіткою або ниткою, видалити помаду, бальзам для губ;
  • за 5 хв прополоскати ротову порожнину рота холодною водою.

Слина збирається в спеціальний контейнер - Sarstedt Cortisol-Salivette:

  • зніміть верхню кришку контейнера.
  • не торкаючись тампону пальцями, нахиліть контейнер таким чином, щоб тампон опинився у роті. Для достатнього просочування слиною, м’яко пожуйте тампон не менше 2 хвилин (!тампон повинен бути рясно просочений слиною, запобігайте розжовуванню тампона).
  • не торкаючись тампону, поверніть його назад в контейнер.
  • закрийте контейнер, переконайтеся, що кришка прилягає щільно.
  • після взяття слини, контейнер підписати - дата, ПІБ, вказати час взяття слини і зберігати в темному прохолодному місці.
     

Дітям рекомендується збирати слину даним способом з 5-річного віку для запобігання проковтування тампону.

У відділення ДІЛА контейнер слід доставити в той день, коли зібрано слину, уникаючи перегрівання або переохолодження зразка.

Замовляйте дослідження «Мелатонін у слині» всього за 1400 грн і отримуйте результат вже за 7 (15) днів.

Якщо рівень мелатоніну на нижній межі норми, не поспішайте приймати препарати мелатоніну. Зайвий гормон може нанести лише шкоду вашому організму. Постарайтесь розпочати з модифікації гігієни сну та харчування:

  • за дві години до сну приглушіть освітлення в оселі;
  • не дивіться телевізор та на екрани гаджетів;

- оскільки мелатонін синтезується з амінокислоти триптофану, намагайтесь вживати на вечерю продукти, які його містять, зокрема: яйця, сою, сири (найбільше триптофану в «Пармезані»), кунжут, соняшникове насіння (не даремно наші бабусі ввечері на лавочці насіння лузали), м’ясо птиці (індичка, курятина), рибу (особливо лосось).

Якщо рівень мелатоніну виходить за референтні значення, зверніться до лікаря щоб обговорити з ним доцільність призначення препаратів мелатоніну.

Якщо Ви живете на безлюдному острові, де немає електрики, гаджетів, стресів та повноцінно харчуєтесь – мелатонін слини можете не досліджувати – швидше за все він буде у нормі.

Солодких снів!

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому