гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

ISAC алергочіп: технологія і переваги

26.07.2021
Фото - ISAC алергочіп: технологія і переваги

Сучасні технології лабораторної діагностики дозволяють пацієнтові з мінімальної кількості біоматеріалу (крові) одночасно визначати велику кількість алергенів і тепер один з таких найбільш сучасних методів доступний в ДІЛА. Алергочіп ISAC (112 алергокомпонентів) дозволяє виявляти чутливість до 112 алергенів з 51 джерела. Це перше дослідження in vitro, що працює виключно з високоочищеними нативними і рекомбінантними алергокомпонентами. За допомогою молекулярної діагностики можна визначати не тільки джерело алергії, а й чутливість до білкових молекул цього алергену.

Для чого проводиться дослідження?

  • виявлення чутливості до широкого спектру алергенів;
  • диференційна діагностика між справжньою і перехресної чутливістю;
  • прогноз ефективності лікування пацієнтів алергенспецифічною імунотерапією (АСІТ);
  • прогнозування анафілактичних реакцій.
     

Технологія ImmunoCAP® ISAC дозволяє точно підібрати напрямок пошуку причинного алергену, вона ефективна за наявності проблем з вибором терапії або відсутності відповіді на проведене лікування, за неможливості визначення первинного алергену і множинної алергії. До того ж дослідження підходить для визначення первинної або перехресної реактивності і сукупного вибору препаратів для АСІТ у полісенсибілізованих пацієнтів.

Метод ISAC має високу точність і специфічність: він дозволяє виявити в невеликому обсязі крові антитіла навіть в дуже низькій концентрації. Технологія заснована на імунохемілюмінесценціі, що підвищує чутливість в кілька разів у порівнянні з іншими методами. Флуоресценція вимірюється лазерним сканером.

Як працює технологія

При використанні тесту ImmunoCAP® ISAC вимірюються не антитіла до алергенів, а визначається наявність специфічних IgE антитіл до молекул алергенів.

Понад 100 стандартизованих алергокомпонентів на біочипі ISAC дозволяють охопити широкий спектр алергій, включаючи алергію до трав, отрут комах, цвілевих грибів, харчову і пилкову алергію. Застосування технології ImmunoCAP® ISAC відкриває широкі можливості для диференційної діагностики алергічних реакцій.  Специфічні і перехресно реагуючі маркери алергокомпонентів дозволяють розрізняти первинну чутливість від реальної полісенсібілізаціі (сприйнятливості до різних алергенів), а також перехресну чутливість (виявлення крос-реактивних алергенів). За допомогою ImmunoCAP® ISAC-тесту можна скласти індивідуальну картину сприйнятливості пацієнта, що дуже важливо для призначення і ефективності специфічної імунотерапії (АСІТ).

При створенні ImmunoCAP® ISAC застосовані високоточні нанотехнології і принципи microarray, використовуються природні або рекомбінантні компоненти алергенів, які іммобілізовані на твердій фазі (біочіп). Алерген-асоційовані антитіла IgE взаємодіють через зв'язування зі вторинними флюоресцентно-міченими анти-IgE-глобулінами. Результати дослідження визначаються напівкількісно в стандартизованих одиницях ISAC Standardized Units (ISU) за допомогою сканера біочипів і оцінюються спеціальним програмним забезпеченням.

Переваги технології

ImmunoCAP® ISAC – це сучасна технологія мультиплексного твердофазного імунофлуоресцентного визначення специфічних антитіл класу IgE до широкого спектру алергенів. Діагностичний інструмент для лікарів-алергологів розкриває повну картину сенсибілізації пацієнтів до найзначніших харчових, інгаляційних і інших алергенів на рівні їх окремих компонентів, включаючи специфічні і крос-реагуючі молекули. Використання розгорнутого дослідження, яке проводиться з використанням біочіпової технології одночасно з однієї невеликої проби біоматеріалу, допоможе навіть в діагностично складних випадках, включаючи:

  • диференціацію клінічно значущої сенсибілізації;
  • оцінку ризиків місцевих або системних реакцій при контакті з певними типами алергенів;
  • уточнення рекомендацій з профілактики розвитку алергічних реакцій;
  • ідентифікацію тригерних компонентів перед початком імунотерапії.
     

В основі рутинних тестів, які широко застосовуються для діагностики алергії (ІФА, шкірні тести), зазвичай лежить використання алергенів у вигляді екстрактів біоматеріалу. До їх складу входять як алергенні, так і неалергенні компоненти. Розвиток технології компонентної алергодіагностики, що дозволяє виявити специфічні антитіла класу IgE до окремих очищених або отриманих рекомбінантним шляхом молекулярних компонентів алергенів, суттєво підвищує інформативність дослідження. У нативних джерелах містяться крос-реагуючі компоненти, присутні в різних типах пилку або продуктів рослинного походження. Розгорнутий компонентний аналіз полегшує визначення справжніх джерел алергенів і виявлення спектра крос-реактивності.

Сенсибілізація до різних компонентів алергенів, включаючи харчові, може бути пов'язана із різними клінічними проявами – диференційне виявлення специфічних імуноглобулінів IgE за молекулярними компонентами алергену дає можливість індивідуально уточнювати ризики розвитку системних реакцій і важких симптомів при контакті з алергенами. У кожної молекулярної структури в складі одного джерела алергенів різна термостійкість – виявлення сенсибілізації до того чи іншого компоненту дозволяє прогнозувати ймовірність розвитку або відсутності алергії на термічно оброблені продукти, в яких міститься цей алерген, і точніше визначати рекомендації пацієнтам.

Ще однією важливою перевагою технології ImmunoCAP® ISAC є можливість виявлення специфічних імуноглобулінів класу IgE одночасно до 112 компонентів з 51 джерела за мінімального обсягу проби. Це робить доступним докладний розгорнутий обстеження для дітей.

Сьогодні ImmunoCAP® ISAC - сучасний інструмент для визначення профілю IgE антитіл у пацієнтів:

  • це перший мультиплексний тест діагностики алергії in vitro, що базується виключно на алергокомпонентах;
  • широкий спектр алергенів, що входять до складу тесту, забезпечує максимальну точність і ефективність дослідження;
  • для виконання тесту досить невеликої кількості крові, що оптимально для маленьких пацієнтів.
     

До того ж дослідження не має протипоказань. Його можна виконувати в будь-якому віці і за будь-якого стану здоров'я пацієнта. На результати не впливає прийом антигістамінних засобів і препаратів інших груп.

Що таке алергокомпоненти і чим вони відрізняються від екстракту алергенів

Алерготести попередніх поколінь були засновані на виявленні специфічних глобулінів до екстрактів алергенів. Щоб зрозуміти різницю, потрібно розібратися з поняттями.

Джерело алергену – частинки, тканини, організми або продукти харчування, які викликають алергію. Ними можуть бути, наприклад, молочні продукти, гриб Aspergillus fumigatus, пилок трав, кліщі та інші джерела.

Екстракт алергену – це неочищені, не розділені на фракції суміші алергенних і неалергенних білків, цукрів і ліпідів, які отримують екстракцією з джерел алергенів (наприклад, частинки пилку).

Компонент алергену – молекула алергену (наприклад, білок) з джерела алергенів, яку виявляють за допомогою антитіл ізотипу IgE. Компоненти виділяють з природних джерел (нативні) або за технологією рекомбінантних ДНК (рекомбінантні).

Технологія, заснована на виявленні специфічних IgE до алергокомпонентів, має ряд переваг:

  1. У кожного алергокомпонента свої унікальні характеристики. Нам відомо, яка в них структура, яким чином вони змінюються внаслідок термічної обробки, впливу кислот і ферментів (втрачають свої властивості або залишаються стабільними). Це дозволяє дізнатися, чи втратить, наприклад, харчовий продукт свої алергенні властивості при термообробці.
  2. Знання характеристик алергокомпонентів, до яких у пацієнтів виробляються антитіла, дасть можливість оцінювати ризики появи генералізованих алергічних реакцій і ризики розвитку системних та/або місцевих реакцій на алерген.
  3. Компонентна алергодіагностика ImmunoCAP® ISAC дозволяє виявляти «основні» алергени, які безпосередньо є причиною алергічних реакцій.
  4. Подібність в структурі окремих компонентів алергенів дає можливість зрозуміти природу перехресних реакцій*. Наприклад, структурна ідентичність компонентів березового (Bet v1) і яблучного (Mal d1) пилку становить 71%, тому дуже часто у пацієнтів, які страждають від полінозу (алергії на пилок дерев), можуть спостерігатися симптоми, що виникають при вживанні яблук.
  5. Результати компонентної діагностики дозволяють точно прогнозувати ефективність алерген-специфічної імунотерапії (АСІТ), а це ключова методика лікування алергічних захворювань. АСІТ – дуже дорогий метод лікування, а його тривалість може досягати декількох років. Тому точна діагностика алергічних реакцій і виявлення показань до проведення АСІТ дуже важливі для оптимізації лікувального процесу, в тому числі з фінансової точки зору.
     

*Перехресна реактивність - «впізнавання», зв'язування антитіл IgE і запуск імунної відповіді до схожих алергенних молекул, які присутні у різних типів організмів.

Висновок

ImmunoCAP® ISAC – сучасний інструмент виявлення IgE-антитіл у пацієнта. Метод став результатом поєднання технології біочипів і останніх досягнень в галузі молекулярної алергодіагностики. ImmunoCAP® ISAC – це діагностичний тест in vitro для одночасного вимірювання специфічних антитіл до широкого спектру компонентів 112 алергенів. Для цього потрібна незначна кількість сироватки або плазми крові.

У більшості пацієнтів з алергією є позитивні результати тестів на кілька алергенів, і справжня природа симптомів може бути до кінця не зрозуміла. У таких випадках молекулярна алергодіагностика ImmunoCAP® ISAC може допомогти кількома способами:

  • виявити профіль сенсибілізації у полісенсібілізованих пацієнтів;
  • виявити потенційно важкі алергічні реакції при харчовій алергії;
  • виявити повний спектр сенсибілізації у пацієнтів з незадовільною відповіддю на терапію.
     

Перехресна реактивність білків дозволяє ImmunoCAP® ISAC дати інформацію про сотні алергенів на додаток до 51 джерел алергенів, з яких вони були виведені. Окрім того, технологія може показати несподівану сенсибілізацію або виключити алергію, надавши результати IgE для широкого спектра алергенів. Для 9 з 10 полісенсибілізованих пацієнтів ImmunoCAP® ISAC дає корисні дані.

Це дозволяє розпочати ефективне і оптимізоване лікування максимально швидко і виключити ймовірність помилково негативні результати.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому