гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Поговоримо про атопію. На що звернути увагу

14.09.2021
Фото - Поговоримо про атопію. На що звернути увагу

 

Атопічний дерматит – це поширене рецидивуюче захворювання шкіри, від якого страждає понад 50 мільйонів населення по всій Європі, в першу чергу – діти. Поширеність захворювання серед дітей становить 25%, і ця цифра невпинно зростає. Сухість і лущення шкіри можуть бути тимчасовими і спричиненими лише зовнішніми факторами, однак нерідко ці симптоми можуть вказувати на атопічний дерматит, при якому потрібен особливий догляд. Це дуже неприємна і підступна хвороба. Нерідко людина навіть не здогадується про те, що хвора, і намагається усунути подразнення шкіри звичайними косметичними засобами або народними рецептами. Бувають і інші ситуації, коли діагноз поставлений, лікування призначене, але як тільки симптоми проходять, людина «забуває» про захворювання. А через якийсь час воно повертається, іноді – з більш вираженими проявами.

Підтвердити або спростувати алергічну природу симптомів допоможе лабораторна діагностика. У портфелі ДІЛА доступні сучасні дослідження, що дозволяють диференціювати атопічні і неатопічні захворювання у пацієнтів з респіраторними симптомами: скринінг інгаляційної алергії «Phadiatop» і скринінг змішаної алергії для дітей «Phadiatop infant», дослідження з визначення рівня специфічного імуноглобуліну E та інші тести.

Про захворювання

Що це? Атопічний дерматит – запальне захворювання шкіри, по-іншому його називають атопічною або алергічною екземою. Особливість цієї хвороби полягає в тому, що з неї може початися так званий атопічний марш, процес, що призводить до хронічних хвороб органів дихання, в тому числі до бронхіальної астми.

Захворювання вражає шкіру обличчя і тіла, яка стає постійно сухою і подразненою. Виділяють дві фази хвороби: під час першої (неактивної) – догляд за шкірою з допомогою спеціальних зволожуючих засобів (емолієнтів) для попередження загострення, під час активної фази – медикаментозне лікування.

Як проявляється? Шкіра стає сухою і подразненою, постійно свербить. Іноді вона потовщується, починає тріскатися або навіть кровоточити. Незважаючи на те, що єдиної причини виникнення захворювання не виявлено, у всіх хворих на атопічний дерматит спостерігається дефіцит вологи і порушення обміну жирних кислот, в результаті чого порушуються захисні функції шкіри.

Патофізіологічний механізм виглядає наступним чином:

  1. Порушення бар'єрних функцій шкіри створює передумови для проникнення мікроорганізмів.
  2. Активація імунних клітин і розвиток запального процесу.
  3. Сухість і подразнення шкіри, що супроводжуються свербінням.

У неактивній фазі шкіра суха або дуже суха, злегка лущиться, може мати колір від рожевого до червоного. Основними ділянками проявів є щоки, волосиста частина голови, лоб, ліктьові і колінні западини, шкіра за вухами. Можуть формуватися невеликі тріщини.

Більш проблемна, як фізично, так і психологічно, фаза загострення, коли хворий відчуває сильний свербіж, шкіра стає червоною або темно-червоною, розвивається нерівномірна набряклість, біль, лущення і незначна кровоточивість. При виникненні схожих симптомів обов'язково зверніться до лікаря.

Локалізація шкірних висипань багато в чому залежить від віку. У немовлят вони найчастіше виникають в області голови, грудей і шиї. Улюбленим місцем нових вогнищ стають розгинальні поверхні суглобів. У дорослих «географія» висипань переміщається до паху і обличчя (повіки, область навколо рота і біля вух), шиї.

Безперервний свербіж порушує сон, дитина стає роздратованою. У підлітків набряклість і висипання, що змінюють естетику шкіри, часто стають причиною психологічних комплексів. Можливе інфікування уражених ділянок бактеріями або грибками, що ще більше ускладнює перебіг хвороби. Це супроводжується підвищенням температури тіла, слабкістю дитини, погіршенням загального самопочуття.

Чим спричинений? Атопічний дерматит є складним мультифакторним захворюванням. У його патогенезі ключова роль відведена одразу декільком процесам:

  • Імунні запалення на тлі активації популяції Т-хелперів Th2. Активація Th2 призводить до вироблення специфічних алергічних IgE антитіл до харчових продуктів, алергенів тварин, побутового пилу, пилку – які при зв'язуванні з причинним білком спричиняють ураження шкіри і\або загострення атопічного дерматиту.
  • Генетичні зміни – дефіцит філагрину, який утримує вологу. В таких умовах підвищується сприйнятливість шкіри до проникненню бактерій, вірусів і дії негативних фізичних факторів.
  • Надмірна активність стовбурових клітин. Тканинні базофіли є «контейнерами» для гістаміну та інших протизапальних речовин. Коли вони вивільняються, що і відбувається і при атопічному дерматиті, починається сильний свербіж.
     

Доведено, що атопічний дерматит є генетично обумовленим захворюванням. Доведено зв'язок між атопічним дерматитом, полінозом (алергією на пилок) та астмою. Згідно з дослідженнями, якщо хтось або обоє батьків страждають від одного з цих захворювань, у дитини так само висока ймовірність розвитку атопії – 60-80%. Діти успадковують дефіцит філагрину, з яким пов'язане недостатнє природне зволоження шкіри.

Серед факторів, що сприяють його розвитку, також холодний клімат і географічне розташування. Точно відомо, що від атопічного дерматиту більше страждають люди з північних широт. Оскільки у жителів міст хворобу діагностують частіше, ніж в сільській місцевості, виділяють додаткові провокуючі фактори – це насиченість продуктів синтетичними компонентами (антибіотики, підсилювачі смаку, консерванти), забруднення повітря, використання неправильно підібраної косметики.

У дорослих до загострення ознак атопічного дерматиту можуть призвести:

  • шкідливі звички – куріння і вживання алкоголю;
  • одяг і деякі матеріали – зокрема, шерсть і нейлон;
  • деякі харчові продукти;
  • формальдегід;
  • миючі засоби.
     

Тригерами появи нових висипань також можуть стати харчові алергени, цвілеві грибки, шерсть домашніх тварин, стреси.

Особливості лабораторної діагностики

У сучасному суспільстві поширеність атопічного дерматиту зростає (особливо серед дітей). Тому батькам важливо вчасно виявити наявність підозрілих симптомів у дитини, щоб почати комплексне лікування.

Лабораторна діагностика допоможе виявити алергічну природу атопічного дерматиту. Так, в більшості випадків лікар призначає Загальний розгорнутий аналіз крові (автоматичний геманалізатор: 33 показника) для виявлення еозинофілії у всіх пацієнтів, за винятком тих, хто отримує глюкокортикоїди (ці препарати знижують концентрацію еозинофілів). Однак це дослідження інформативно не у всіх випадках, оскільки рівень еозинофілів може підвищуватися не тільки при атопії, але і при інших станах – це гіперчутливість до лікарських засобів, яка може бути варіантом атопії, онкологічні захворювання, аутоімунні стани, паразитарні інфекції. Тому нормальна концентрація еозинофілів не виключає алергії, так як їх підвищення може бути не в крові, а в місці активності процесу (в шкірі, слизовій дихальних шляхів). Загальна кількість лейкоцитів часто в нормі. Анемія або тромбоцитоз нетипові при алергічних відповідях, а скоріше вказують на наявність системних запальних процесів.

Іноді лікар призначає дослідження кон'юнктивальної, назальної секреції або слини на вміст еозинофілів. Виявлення будь-якої кількості еозинофілів передбачає Th2-опосередковане алергічне запалення.

Рівні специфічного імуноглобуліну E в сироватці також можуть бути підвищені при атопічних порушеннях. Однак це не завжди є серйозним діагностичним критерієм, оскільки він може бути підвищений при паразитарних інфекціях, інфекційному мононуклеозі, аутоімунних станах, медикаментозних алергіях, імунодефіцитних станах (синдром надмірного вироблення IgE і синдром Віскотта-Олдріча) і деяких формах множинної мієломи. Визначення рівня IgE корисно при призначенні подальшої терапії в разі алергічного бронхолегеневого аспергільозу або контролю алерген-специфічної імунотерапії.

Неалергічний дерматит не має специфічних лабораторних маркерів, і тому діагностика захворювання ґрунтується в основному на характерних клінічних ознаках. За підозри на алергічну природу захворювання лікар може призначити скринінгове дослідження скринінг інгаляційної алергії «Phadiatop», яке дозволить визначити, обумовлені чи спостерігаються шкірні прояви алергії, а для дітей до 4-х років, що мають прояви атопії в поєднанні з ознаками харчової алергії – скринінг «Phadiatop Infant»: суміш алергенів пилку і харчових алергенів. Якщо результат скринінгу буде позитивним, наступним кроком в діагностиці алергії може послужити дослідження крові на специфічні імуноглобуліни Е до певних алергенів. У портфелі ДІЛА доступні всі дослідження на чутливість до найпоширеніших в Україні харчових і інгаляційних алергенів.

Проблеми зі шкірою – привід записатися на прийом до лікаря і розібратися з причинами. Атопічний дерматит часто ускладнюється розвитком вторинної інфекції (бактеріальної або грибкової), можливі і офтальмологічні ускладнення (рецидивні кон'юнктивіти). Щоб їх уникнути, необхідно визначити причину хвороби і постійно контролювати її перебіг.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому