гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Алергія до пилку лугових та злакових трав

02.06.2021
Фото - Алергія до пилку лугових та злакових трав

Алергія на пилок трав є дуже поширеним явищем, оскільки пилкові зерна дуже легкі і розносяться вітром за десятки кілометрів, можуть переміщуватися комахами. Тому буває так, що люди, чутливі до пилку трав можуть мати симптоми, навіть безпосередньо не контактуючи з рослинами.

У більшості регіонів України трави цвітуть наприкінці весни: з травня до червня. Але сезон пилкування залежить від погодних умов: у холодну та дощову погоду пилку в повітрі значно менше, ніж в теплу та вітряну.

Основними представниками лугових трав є тимофіївка лугова, єжа, тонконіг, райграс, вівсяниця; культурних злаків – жито, пшениця, ячмінь.

Серед симптомів – звичайні для респіраторної алергії прояви:

  • нежить;
  • закладеність носа;
  • чхання;
  • кашель;
  • утруднене дихання;
  • свербіж очей;
  • сльозотеча/почервоніння очей.
     

Інколи також спостерігаються висипання на шкірі (кропив'янка або набряки шкіри) після контакту з травами, але значно рідше.

Слід зазначити, що наявність проявів алергії до пилку злаків, зовсім не означає наявність алергії на їхнє насіння (зерно). Тому хліб і вироби із зерна злакових культур не повинні автоматично підпадати під заборону.

Якщо виникла підозра щодо алергії на пилок лугових і злакових трав, як її підтвердити або спростувати?

Зазвичай в сезон пилкування та при наявності активних алергічних проявів шкірні алергопроби не проводяться. Тому оптимальним методом обстеження є визначення чутливості до алергенів трав по дослідженню крові. Наявність симптомів алергії і навіть прийом протиалергічних препаратів не є протипоказом до проведення діагностики.

ДІЛА пропонує ряд обстежень для діагностики алергії на лугові та злакові трави:

1. Скринінг інгаляційної алергії Phadiatop - комплексне дослідження, до складу якого входять основні важливі алергени, в тому числі і алергени основних трав. Тому, дане дослідження дозволить зрозуміти, чи дійсно наявні симптоми спричинені алергією.

2. Алергопанель «Пилок лугових трав» 8 алергенів ( пахуча трава, грястиця збірна, вівсяниця лугова, тимофіївка лугова, мітлиця, тонконіг лучний, жито посівне, бермудська трава) – визначення чутливості до широкого спектру лугових трав, а також культурних злаків, що ростуть на території України.

3. Визначення чутливості до окремих видів трав - специфічні igE до вівсяниці лугової (g4), грястиці збірної (g3), бермудської трави (g2), жита посівного (g12), тонконога лучного (g8), мітлиці (g9), тимофіївки лугової (g6), трави пахучої (g1).

Крім того, ДІЛА пропонує комплексні дослідження, до складу яких, окрім важливих алергенів лугових і злакових трав, входять інші алергени, які можуть викликати симптоми риніту, кон’юнктивіту та утрудненого дихання.

1. Алергопанель «Педіатрична» - для оптимальної діагностики інгаляційної алергії (сезонної та цілорічної) у дітей.

2. Алергопанель «Інгаляційна 1» - визначення чутливості як до алергенів, що викликають появу симптомів в сезони пилкування певних рослин, так і до цілорічних алергенів.

У ДІЛА також виконуються високочутливі молекулярні дослідження, які використовуються для призначення лікування, що впливає на причину розвитку алергії - алергенспецифічної імунотерапії, яка допомагає вилікувати алергію, а не просто усунути симптоми.

3. Розширену діагностику не тільки до сезонних алергенів пилку, а й до харчових та інших алергенів можна виявити за допомогою таких досліджень:

  • ISAC (112 алергенних молекул);
  • ALEX2 117 екстрактів и 178 молекул (якщо є алергія не тільки в сезон, а ще й харчова, і т.ін.).
     

Ці методи стануть в нагоді, якщо ви помічаєте не тільки сезонні симптоми, а й інші, наприклад алергічну реакцію на харчові продукти чи на укуси комах.

Що робити, якщо тест до алергенів лугових та злакових трав - позитивний?

Це означає, що ваш організм реагує на пилок злаків не так, як організм людини без алергії. Тому, щоб уникнути небажаних реакцій, вам слід дотримуватися певних правил:

1. Обмежити контакт з алергеном: на вулиці гуляти в окулярах та масці, часто пити воду невеликими ковтками, після повернення з прогулянки зняти верхній одяг, вимити волосся, в автомобілі використовувати внутрішнє кондиціонування, промивати ніс на полоскати горло слабкими сольовими розчинами.

2. Звернутись до лікаря для призначення симптоматичного лікування, а також специфічної імунотерапії.

Нагадуємо, що необхідність відвідування лікаря фахівця для призначення коректного переліку діагностичних досліджень, а також ефективного лікування дозволяє уникнути негативних наслідків. Адже самодіагностика за Гуглом та порівняння симптомів у соціальних мережах зовсім не означають правильного діагнозу і можуть призвести до:

  • нанесення шкоди власному здоров'ю шляхом застосування препаратів, які не потрібні у вашому випадку та не вживання тих, які дійсно необхідні;
  • погіршення стану здоров’я в результаті втраченого часу;
  • необґрунтовані фінансові витрати на дослідження і препарати, в яких немає необхідності.
     

Консультуйтеся лише у фахівців, обстежуйтеся та використовуйте літо на повну!

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому