гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Весняна алергія на пилок

25.03.2019
Фото - Весняна алергія на пилок
 
Весна – бажана пора після суворої зими. Але для багатьох людей весняний сезон також означає закладеність носа, чхання, свербіж слизової оболонки очей, головний біль та втомленість, які можуть бути проявами весняної алергії. Від цього недугу, за статистичними даними, страждає понад 20% населення, і у більшості випадків це молодь та діти. Пилок яких дерев може викликати весняну алергію?
 

Винуватці весняної алергії

Найчастіше винуватцями весняної алергії є вітрозапильні дерева. Навесні активно розсіюють пилок береза, вільха, дуб, ліщина, ясен та деякі інші дерева. Найпоширенішою вважається алергія на пилок берези.
 
Фруктові дерева запилюються комахами і зазвичай не викликають алергічних симптомів, що частково пов'язано з нездатністю комах переносити достатню кількість пилку, необхідного для виникнення цієї хвороби.
 
Крім того, хвойні, включаючи вічнозелену сосну, не є винуватцями алергії на пилок дерев, тому, якщо прояви алергії є при вдиханні пилку цих дерев, швидше за все, причиною є пліснява, а не сам алерген пилку сосни.
 

Симптоми алергії на пилок дерев

Залежно від індивідуальної чутливості та кількості пилку, що потрапляє на слизові оболонки, прояви алергії можуть бути різними – від легкого перебігу до важкої форми, що може значно впливати на якість життя пацієнта.
 
Загалом симптоми зводяться:
  • до закладеного носа і чхання;
  • водянистих виділень та свербежу слизової носа;
  • почервоніння й свербежу очей, сльозотечі;
  • погіршення сприйняття й розрізнення запахів;
  • болю й дискомфорту на привушній ділянці;
  • посилення симптомів або ризику загострення астми;
  • головного болю; 
  • порушення сну, втомленості й роздратованості.

Найпоширеніший різновид весняної алергії включає прояви алергії з боку слизової оболонки носа, очей та верхніх дихальних шляхів.
 
Крім того, у людей, що страждають на алергію на пилок берези, можуть з’являтися поколювання, свербіж або припухлість на слизовій оболонці ротової порожнини (губи, язик, піднебіння, горло) відразу після вживання в їжу сирих фруктів, овочів, горіхів. Це легка форма харчової алергії, що називається оральним алергічним синдромом.
 
Може здатися дивним, що ви реагуєте на певні продукти через пилок дерев. Це зумовлено тим, що алергени пилку схожі з алергенами в деяких продуктах, і прояви алергії можуть бути як при вдиханні пилку, так і при вживанні продуктів харчування. Більшість людей із оральним алергічним синдромом не відчувають проявів алергії після вживання продуктів, що пройшли термічну обробку.
 

Діагностика алергії на пилок дерев

Оскільки симптоми, характерні для алергії на пилок дерев, можуть спостерігатись і при інших захворюваннях, фахівці МЛ ДІЛА рекомендують проведення скринінгового дослідження Phadiatop, яке має у складі найважливіші алергени пилку й дає змогу точно визначити, маєте ви алергію чи ні.
 
Для дітей до 4-річного віку МЛ ДІЛА пропонує скринінг «Phadiatop Infant» – суміш алергенів пилку та харчових алергенів.
 
Якщо скринінгове дослідження підтвердить алергічне походження симптомів, наступним кроком буде визначення причинного алергену за допомогою виявлення специфічних IgE в крові або шкірного прік-тестування. Однак шкірний тест має свої обмеження: необхідність відміни протиалергійних препаратів, складність виконання у дітей раннього віку, небезпека розвитку алергічної реакції та неможливість проведення у вагітних та дітей до 3 років. 
 
МЛ ДІЛА пропонує обстеження для виявлення специфічних IgE в крові на пилок таких дерев: 

Також можливе проведення комплексного дослідження у вигляді Алергопанелі «Пилок дерев» 13 алергенів, до складу якої входять екстракти таких дерев:

Це дослідження допоможе з’ясувати, пилок яких саме дерев викликає у вас симптоми весняної алергії.

Якщо ви налаштовані вилікуватися або полегшити симптоми сезонної весняної алергії чи отримати інформацію про свою схильність до виникнення певних симптомів при вживанні деяких харчових продуктів, фахівці МЛ ДІЛА пропонують вам поглиблене дослідження – молекулярну алергодіагностику.
 
З цією метою використовуються молекулярні пакети «Дерева-1» та «Дерева-2» і дослідження на окремі алергокомпоненти берези – rBet v1, PR-10, IgE; алергокомпонент оливи – rOle e 1, Ig E, алергокомпонент оливи rOle e 7 LTP, Ig E.
 

Лікування алергії на пилок дерев

Сучасним методом лікування алергії на пилок дерев, згідно з європейськими та національними протоколами, є проведення алергенспецифічної імунотерапії (АСІТ). Призначаючи та прогнозуючи ефективність АСІТ, лікар-алерголог орієнтується на результати компонентної (молекулярної) алергодіагностики.
 

Профілактика

Є кілька способів знизити вплив пилку дерев, що дає змогу мінімізувати симптоми весняної алергії:
  • обмежте активність на свіжому повітрі у вранішні години, особливо з 5-ї до 10-ї ранку;
  • тримайте вікна та двері закритими для попередження проникнення пилку в приміщення;
  • після перебування надворі зніміть одяг і покладіть його в пральну машину;
  • робіть усі справи після дощу: сирість утримує пилок на землі;
  • якщо у вас є домашні тварини, майте на увазі, що їхня шерсть може накопичувати пилок під час прогулянок;
  • носіть сонцезахисні окуляри, щоб захистити очі від потрапляння пилку.
 

Переваги діагностики алергії в МЛ ДІЛА для пацієнта

  • Достовірні результати дослідження, що обумовлені еталонним методом виконання.
  • Встановлення точної причини алергії завдяки наявності в МЛ ДІЛА широкого спектру найбільш важливих алергенів.

 

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому