гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Захворювання щитоподібної залози внаслідок дефіциту йоду

22.11.2017
Фото - Захворювання щитоподібної залози внаслідок дефіциту йоду
 
Захворювання щитоподібної залози – одна з найпоширеніших ендокринних патологій в Україні. 
 
Люди, що проживають у місцевостях із недостатнім вмістом йоду у воді, ґрунті, повітрі, продуктах харчування наражаються на небезпеку розвитку йододефіцитних захворювань. В Україні до таких територій традиційно відносяться західні області: Львівська, Чернівецька, Івано-Франківська, Закарпатська, Тернопільська, Рівненська та Волинська. А проведене в 2002 році за підтримки Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) загальнонаціональне дослідження довело актуальність проблеми йододефіциту для всієї території України.

Вплив дефіциту йоду на організм

Для нормальної роботи щитоподібної залози потрібен йод. Його основна біологічна функція полягає в підтримці функції щитоподібної залози і утворенні її гормонів – тироксину (Т4) та трийодтироніну (Т3). 
 
Дефіцит йоду виникає при його споживанні нижче рекомендованих рівнів. В такому випадку, щитоподібна залоза не може синтезувати тиреоїдні гормони у достатній кількості, що призводить до розвитку гіпотиреозу, який, в свою чергу, є основним фактором, відповідальним за розвиток несприятливих ефектів, які торкаються усіх органів і систем організму. 

Прояви йодної недостатності

Порушення, що виникають за йодної недостатності залежать від віку:
  • під час вагітності: переривання вагітності, мертвонародження, вроджені вади;
  • у новонароджених: неонатальний зоб, вроджений гіпотиреоз, затримка психічного і фізичного розвитку;
  • у дітей: зоб, гіпотиреоз, розумова відсталість (з поєднанням німоти, спастичної диплегії, косоокості), порушення психічного розвитку, порушення статевого розвитку у підлітків;
  • у дорослих: зоб, гіпотиреоз та його ускладнення, аутоімунний тиреоїдит, йодіндукований гіпертиреоз, рак щитоподібної залози, інтелектуальні порушення.
Ознаками дефіциту йоду в організмі можуть бути прояви гіпотиреозу: 
  • слабкість, втомлюваність, сонливість;
  • уповільнення мови і мислення;
  • постійне відчуття холоду;
  • набряклість обличчя і кінцівок;
  • зміна голосу і порушення слуху через набряк гортані, мови і середнього вуха у важких випадках;
  • збільшення маси тіла за зниженого апетиту;
  • закрепи;
  • випадіння волосся, його сухість і ламкість, іноді жовтушність шкіри;
  • порушення менструального циклу у жінок.
 
Йод потрібен у будь-якому віці, але найбільш важкі, незворотні і невиправні порушення виникають у внутрішньоутробному періоді та в ранньому дитячому віці.

Діагностика

Дефіцит йоду насамперед відображається на функціонуванні щитоподібної залози. Для оцінки її стану та правильної роботи медична лабораторія ДІЛА пропонує комплексні програми, які складені з урахуванням певних функціональних особливостей органу, які виникають при різних захворюваннях.
 
Оцінити функцію щитоподібної залози (чи достатньо гормонів вона продукує) можна за Програмою 123 «Перевір здоров’я щитоподібної залози». До складу комплексу входить визначення рівня гормону гіпофіза (ТТГ), від якого залежить функціонування щитоподібної залози, та продукція її гормонів (трийодтироніну і тироксину).
 
Пацієнтам, у яких виявлено додаткові утворення в ділянці щитоподібної залози, рекомендовано обстеження за Програмою 135 «Діагностика вузлових утворень в щитоподібній залозі» для виключення ризику розвитку раку щитоподібної залози і визначення тактики лікування.
 
Результати досліджень за Програмою 136 «Діагностика гіпертиреозу» дозволять виявити розвиток дифузного токсичного зобу та аутоімунного тиреоїдиту і вчасно провести медикаментозну корекцію порушень.
 
Непрямим показником індивідуального споживання йоду на момент дослідження є лабораторне визначення його вмісту у сечі, так як майже весь йод, що вживається з їжею, виводиться нирками. 

Профілактика

Оптимальна кількість йоду в організмі є профілактикою патологій щитовидної залози. 
 
Збагатити свій раціон йодом можна шляхом зміни характеру харчування. Природнім джерелом йоду вважають:
  • морепродукти (від 800 до 1000 мкг/кг): морська капуста, риба (оселедець, камбала, тріска, палтус, морський окунь, тунець, лосось, судак), гребінці, краби, креветки, кальмари, мідії, устриці;
  • молочні продукти: коров’яче молоко, кефір, вершки, сметана; 
  • рослинні продукти: часник, соя, виноград, салат зелений, редька, буряк, помідори, картопля, морква, горошок зелений, яблука, абрикоси, вишні, баклажани, чорноплідна горобина, хурма, фейхоа, агрус, салат, щавель, спаржа, шпинат;
  • продукти тваринництва: яловичина, курятина, яйця курячі;
  • хліб житній;
  • шоколад молочний;
  • пшоняна, гречана, рисова крупи. 
Людям з груп особливого ризику розвитку йододефіцитних захворювань (дітей, підлітків, вагітних, годуючих матерів) рекомендовано вживати для профілактики йодвмісні препарати за призначенням лікаря.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому