гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Харчування після пологів

08.02.2019
Фото - Харчування після пологів
 
Народження малюка - продовження щасливого шляху материнства.
 
Для того, щоб цей шлях був безхмарним важливо, в першу чергу, щоб всі були здорові.
 
У годуючої мами зв'язок з організмом дитини функціонально не менш тісний, ніж під час вагітності - тільки ці взаємини після пологів набувають іншу форму. Але, як і раніше, малюк залежить від мами фізіологічно та емоційно.
 
Від здоров'я матері, її способу життя і харчування безпосередньо залежать успіхи першого року життя малюка, які стануть фундаментом для міцного здоров'я дитини і в подальшому.
 
Ні для кого не секрет, що здоровий сон і материнське молоко - це головне чого потребує маленька людина в грудному віці.
 
Якість грудного молока безпосередньо залежить від харчування мами, що годує. У свою чергу, харчування жінки після пологів безпосередньо впливає на настрій, здоров'я і розвиток дитини.
 
І в силах матері реалізувати право дитини на якісне харчування в цей важливий для її організму період. Без сумніву, всі наступні етапи росту і розвитку обов'язково продемонструють позитивний результат маминих старань в цьому напрямку ще на етапі правильного грудного вигодовування.
 
Отже, формулюємо головний постулат періоду грудного вигодовування:
 
Від кількості, якості і видів споживаних продуктів, правильного режиму харчування годуючої жінки залежать якісний і кількісний склад грудного молока, тривалість і ефективність лактаційного періоду.


Раціон харчування

Що можна їсти мамі, що годує?
 
Раціон харчування повинен бути повноцінним і різноманітним.
 
Продуктовий набір для щоденного харчування, після народження дитини від періоду вагітності практично не відрізняється.
 
У пріоритеті:
 
  • Молочні продукти
  • Твердий сир (негострі сорти)
  • М'ясо і риба, бажано в відварному вигляді
  • Рослинні жири (олія - соняшникова, оливкова, лляна, олія волоського горіха, гарбузова)
  • Корисні (легкозасвоювані) вуглеводи (фрукти, овочі, ягоди, зелень).
     
Необхідно обмежити вживання:
 
  • Алергенних продуктів:
  1. цитрусові - частіше апельсини, мандарини, рідше лимони, грейпфрут;
  2. деякі ягоди - полуниця, малина, смородина, ожина, чорниця;
  3. какаовмісні продукти (шоколад та вироби з нього, какао-масло, какао-паста);
  4. мед.
  • Спецій і прянощів (часник, цибуля, оцет, гірчиця, хрін).
  • Продуктів, що підсилюють газоутворення в кишечнику - бобові, горіхи, газовані напої.
     
У харчуванні жінки після пологів повинні бути відсутні будь-які алкогольні напої (в тому числі і пиво).
 

Вживання рідини 

Водний баланс також має велике значення для всіх фізіологічних процесів в організмі матері-годувальниці, в тому числі і для лактації (секреція і виділення молока). Добовий обсяг вживаної рідини визначається з розрахунку 30 мілілітрів на 1 кілограм маси тіла жінки + додатково 1 літр.
 
Рекомендовані джерела - чиста кип'ячена вода, компоти (з сухофруктів, свіжих фруктів і ягід), неміцний чай (зелений, чорний - можна з молоком), трав'яні відвари - ромашка, фенхель).
 

Режим харчування

Мамі, що годує також важливо дотримуватися режиму харчування, уникати переїдання, тривалих періодів голодування: приймати їжу часто і невеликими порціями - 5-6 разів на день.
 
Прийом їжі за півгодини-годину перед годуванням дитини підсилює секрецію молока.
 
Їжа повинна бути свіжоприготованою, спосіб приготування - щадний (варені, тушковані, запечені страви).
 
Орієнтовний щоденний раціон годуючої жінки:
 
Енергетична цінність 2500-3200 ккал
М'ясні, рибні продукти до 200 г
Молоко і кисломолочні напої до 1 л
Сир до 200 г
Яйце 1 шт.
Рослинна олія 25-30 г (1 столова ложка)
Вершкове масло 20-30 г
Хліб (переважно з борошна грубого помелу, з висівками) 150-200 г
Крупи (нешліфовані, з високим вмістом харчових волокон) 50 г
Овочі до 500 г
Фрукти, ягоди 300-400 г

 

Зазначені обсяги вживання овочів і фруктів не включають в себе консервовані продукти.

Можливо, крім свіжих, вживання в'ялених, сушених, заморожених, варених овочів і фруктів.
 
Інші продукти тваринного походження переважно вибирати з низьким вмістом жиру.
 
Продукти і страви з високим вмістом жиру і цукру, повинні складати в щоденному раціоні не більше 5% від загальної енергетичної цінності (ковбаси, солодощі, здоба т.д.).
 
Для наочності і розуміння принципів правильного харчування в побудові щоденного раціону, досягнення оптимального співвідношення всіх поживних речовин і продуктів, що їх містять, сформована так звана «піраміда харчування».
 
Вона допоможе орієнтуватися в складанні меню для включення необхідної кількості продуктів кожної групи і критично оцінювати своє харчування.
 

Вітаміни

Окремо необхідно поговорити про вітаміни.
 
Вітаміни - це незамінні органічні фактори харчування. Вони не є живильними речовинами або джерелом енергії, однак є біологічно високоактивними і необхідними компонентами харчування. Недостатнє надходження в організм вітамінів, і пов'язані з ним різні порушення здоров'я називається гіповітамінозом.
 
Потреба у вітамінах для вагітних і годуючих жінок збільшена на третину, в порівнянні з іншими періодами репродуктивного жіночого віку.
 
Хронічна вітамінна недостатність у годуючої матері, і, як наслідок, може привести дитину до гіповітамінозу, який є причиною різних патологічних станів і захворювань - анемій, гипотрофий, порушень з боку кістково-м'язової системи, шкірних покривів і придатків шкіри (волосся, нігті), нервово-психічного дисбалансу (порушення сну, гіперактивність тощо).
 
Тому вмісту вітамінів в харчуванні годуючої мами має бути приділена особлива увага.
 
Рекомендації для призначення вітамінних препаратів, що мають різний склад і дозування, певні показники, повинен надавати сімейний лікар, який має відомості про маму (анамнез), в тому числі і в період вагітності, про умови виношування плоду, і багатьох інших факторах, які мають значення для прийняття рішення про необхідність застосування моно- або полівітамінів.
 
Вплинути на збільшення надходження вітамінів в організм можна і самостійно, таким чином, позитивно впливаючи на якість грудного молока та забезпечуючи профілактику гіповітамінозів у свого малюка. Особливо актуально це в період з жовтня по травень.
 
У домашніх умовах це можна здійснити шляхом прийому продуктів, з високим вмістом тих чи інших вітамінів:

Збільшенню надходження в організм вітаміну С сприяють такі продукти:

Насичення організму цим вітаміном можливо за рахунок збільшення в раціоні:
 
  • Вітамін С (аскорбінова кислота).
    1. свіжовичавлені фруктові та овочеві соки (яблучний, морквяний, з пагонів селери, шпинату)
    2. смузі
    3. морси, лимонад, відвар шипшини
    4. квашені овочі
       
  • Вітаміни групи В. Основні джерела:
    1. продукти тваринного походження - субпродукти (печінка, нирки), м'ясо, яєчний жовток
    2. продукти рослинного походження - крупи (особливо гречана, вівсяна), висівки, вироби з борошна грубого помелу, бобові, горіхи, зелені овочі
    3. пивні дріжджі
       
  • Вітамін А (ретинол).
    1. тваринних продуктів - печінки (яловичої, курячої, тріски), ікри риб, вершкового масла, сирів твердих сортів
    2. рослинних продуктів - червоно-помаранчевих овочів, фруктів, ягід, зелені.
       
  • Вітамін Д - головна ланка в регуляції фосфорно-кальцієвого обміну в організмі, який, в свою чергу, безпосередньо впливає на формування кісткового скелета у зростаючого організму, а також на стан опорно-рухового апарату у матері.
 
Лабораторні дослідження допоможуть достовірно визначити ступінь насичення вітамінами організму матері в період годування дитини і безпосередньо організму малюка. Лабораторні показники допоможуть виявити як зміст певних вітамінів в організмі матері і дитини, так і непрямі ознаки вітамінної недостатності, що є прямим цих наслідком (вміст макро- і мікроелементів, гематологічні і біохімічні показники).
 
Недостатність або навіть дефіцит вітамінів негативно позначаються на здоров'ї, викликають функціональні та органічні зміни:
 
  • ознаки анемії, зниження імунітету, ураження шкіри і слизових оболонок, порушення в роботі нервової системи при недостатньому забезпеченні організму вітамінами групи В, С;
  • рахіт (у дітей), остеопороз (у дорослих) при недостатності вітаміну Д;
  • патологічні зміни на шкірі, погіршення зору при гіповітамінозі А;
  • ураження нервових волокон, руйнування еритроцитів, м'язова слабкість, ураження клітин печінки і нирок при дефіциті вітаміну Е.

На період грудного вигодовування мамі, що годує, потрібно на якийсь час забути про завідомо неповноцінні за більшістю показників, в тому числі і низькокалорійні дієти.
 
Максимально використовувати грудний період для того, щоб малюк отримав все, що може дати йому безцінне материнське молоко.
 
На завершення хотілося б ще раз звернути увагу годуючих мам на основні моменти їх харчування, які необхідно контролювати для ефективного грудного вигодовування їх довгоочікуваних малюків:
 
  • Харчування має бути повноцінним і різноманітним.
  • Пам'ятати про правильний режим харчування.
  • Дотримуватися питного режиму.
  • Своєчасна профілактика гіповітамінозу.
     
І не забувайте про те, що для малюка материнське молоко - безцінне, і ніяка, навіть найкраща, збалансована і адаптована молочна суміш для штучного вигодовування не замінить його. Зараз дитина, його здоров'я і правильний розвиток в прямому і в переносному сенсі - в Ваших руках.
 
 
Лікар-дієтолог Олена Филимонова
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому