гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Що потрібно знати про рак?

31.05.2019
Фото - Що потрібно знати про рак?
 
За статистикою ВООЗ, рак посідає друге місце серед причин смертності в світі. Та ж організація озвучила цифру в майже 10 млн. смертей з діагнозом «рак» серед всього населення Землі в 2018-му році. Виділяють понад 100 типів цього захворювання.
 
Що ж це за захворювання, яке може стосуватись будь-якого органу і системи організму без винятку? Отже, почнемо, мабуть, з визначення. Рак - загальна назва для групи захворювань, особливістю яких є швидке зростання аномальних клітин. Розростання первинних осередків пухлини призводить до стискання сусідніх органів, а в процесі поширення ракових клітин в організмі утворюються вторинні осередки - метастази пухлини.
 
Велика частина злоякісних пухлин піддається лікуванню, але на успіх впливає диференціація клітини, локалізація пухлини і її стадія. Тому важливо проходити своєчасну діагностику.
 

Причини виникнення

Як свідчать результати досліджень різних видів раку, більшість чинників, що впливають на його виникнення, є зовнішніми. Наприклад, вплив навколишнього середовища, випромінювання, різні канцерогени. Також не можна виключати генетичну схильність.
 
Серед основних причин захворювання виділяють вживання тютюнових продуктів, спиртного, відсутність здорового харчування і регулярного фізичного навантаження.
 
Є ряд інфекційних захворювань (ВІЛ, Вірус папіломи людини, гепатити В і С), на основі яких може розвинутися рак. З віком через необоротні процеси в організмі ризик захворіти збільшуються.
 

Основні типи раку

Рак легенів

Рак легенів є найпоширенішим онкологічним захворюванням у світі. Щорічно в світі фіксується близько 1 млн. нових діагнозів «рак легенів» з рівнем смертності в 60%. Найчастіше від нього страждають чоловіки-курці з тривалою історією нікотинової залежності у віці після 50-ти, але за останніми даними з року в рік зростає і частка жінок в цій статистиці.
 
 
Через канцерогени, що містяться в тютюновому димі, в організм потрапляє маса шкідливих речовин, які мають властивість накопичуватися, і провокувати пухлину. До слова, страждає не тільки сам споживач тютюнових виробів, як відомо, а й пасивний курець, який також наражається на ризик формування злоякісного новоутворення.
 
Крім куріння, серед причин варто відзначити несприятливу екологію, вплив важких металів, зайву вагу, генетичну схильність, хронічні легеневі захворювання.
 
При такому захворюванні, як рак легенів, симптоми перших стадій можуть бути прийняті за застуду: сухий кашель, невелике підвищення температури, швидка стомлюваність, схуднення. Симптоми раку легенів прогресують при розвитку захворювання - кашель посилюється, в мокроті виявляється кров, з'являється захриплість голосу, ускладнення при ковтанні, біль в області грудної клітини, задишка. Ознаки раку легенів нерідко ігноруються на перших стадіях, через що діагностика відбувається занадто пізно.
 
 

Рак молочної залози

Рак молочної залози впевнено лідирує за поширеністю у жінок і займає друге місце серед загального числа онкологічних захворювань у населення планети.
 
За статистикою в Україні щороку фіксується 16,5 тис. нових випадків раку молочної залози. Жертвами цього захворювання в основному є жінки, але 1% випадків складає рак грудної залози у чоловіків, в зв'язку з наявністю залізистої тканини незалежно від статі.
 
 
Рак молочної залози є однією з найбільш вивчених форм раку, тому ідентифіковані фактори, що впливають на розвиток пухлини. Доведено, що в 10% випадків причиною виникнення є спадковість. Також в зоні ризику знаходяться жінки, які не народжували до 35 років, з мастопатією, зайвою вагою, діабетом, які проживають в екологічно несприятливих регіонах, підвладні шкідливим звичкам.
 
На початкових стадіях у людей з таким захворюванням, як рак молочної залози, симптоми можуть бути відсутні, але при профілактичному огляді у лікаря або регулярному самообстеженні захворювання можна виявити вчасно. Під час прощупування можна відчути ущільнення в грудях, яке може бути першим сигналом.
Також симптоми раку молочної залози виражені змінами форми грудей, болісними відчуттями при піднятті рук в області пахв, виділеннями з сосків при натисканні, плямами і висипом на грудях, хворобливістю молочних залоз напередодні початку циклу.
 
Для діагностики лікар може призначити: Онкомаркер BRCA1 і BRCA2 - виявлення мутацій генів, Онкомаркер СА 15-3, Цитологічне дослідження виділень з грудної залози, Гістологічне дослідження біоптату молочної залози, Імуногістохімія рецепторів до естрогенів, Імуногістохімія рецепторів до прогестерону, ІГХ рецепторів до естрогенів молочної залози з парафінблоков інших лабораторій, ІГХ рецепторів до естрогенів і прогестерону молочної залози, НER2, Імуногістохімія рецепторів до естрогенів і прогестерону молочної залози, ІГХ рецепторів до прогестеронів молочної залози з парафінблоків інших лабораторій.
 

Рак кишківника 

Колоректальний рак, який об'єднує в собі поняття рак прямої кишки, рак товстої кишки, вражає нижню частину кишківника.
 
Щорічно по всьому світу фіксується близько 600 тис. нових діагнозів «рак товстої кишки», що ставить цю хворобу на 4-е місце за поширеністю у жінок і на 5-е - у чоловіків серед всіх онкологічних захворювань. Рак прямої кишки виявляють у 9 тис. українців щороку.
 
Серед причин, що сприяють утворенню колоректального раку можна виділити генетичні фактори, поліпоз, неправильне харчування, зловживання алкогольних напоїв і тютюнової продукції, запалення кишківника.
 
 
Коли виникає рак кишківника, симптоми виявляються тільки на 2-3 стадії, через що зменшуються шанси на ефективне лікування. Рак товстої, як і рак прямої кишки, симптоми проявляє через хворобливі відчуття в шлунку, кишкові коліки, проблеми із травленням, зміни характеру випорожнень (колір, структура), наявність крові в калі, загальну слабкість, анемію. Симптоми раку кишківника у жінок доповнюються розвитком ректовагінального свища, змінами в циклі, кров'ю в сечі.
 
 

Рак передміхурової залози

Рак передміхурової залози (рак простати) є одним з найпоширеніших онкологічних захворювань у чоловіків. Щороку ставиться 400 тис. нових діагнозів по всьому світу. Найбільш схильні до раку простати чоловіки у віці після 65 років.
 
 
Серед факторів ризику виникнення раку передміхурової залози можна відзначити старіння, шкідливі звички, генетичну схильність, вірусні інфекції.
 
Симптоми раку простати на перших етапах розвитку схожі на прояви інфекції сечостатевої системи: часті позиви в туалет по малій нужді, слабкий струмінь, почуття залишку рідини в сечовому міхурі після сечовипускання. На більш пізніх стадіях рак передміхурової залози може супроводжуватися нетриманням, больовими відчуттями в кістках таза, кров’ю в спермі та сечі.
 
 

Рак шлунка

Рак шлунка розвивається з клітин слизової оболонки цього органу і виникає в будь-якому його відділі. Це злоякісне новоутворення входить до п'ятірки найбільш поширених онкологічних захворювань у світі. Щороку від нього вмирає приблизно 800 тис. людей.
 
До раку шлунка більше схильні чоловіки, особливо у віці 50+.
 
 
У зону ризику в першу чергу потрапляють люди, які мають ряд захворювань шлунково-кишкового тракту, що часто передують утворенню пухлини шлунка, такі як: виразка, поліпи, гастрит, анемія через дефіцит В16, інфікованість Helicobacter pylori. Крім цього, мають свій негативний вплив неправильне харчування, споживання спиртних напоїв і куріння, несприятлива екологія.
 
Ознаки раку шлунка можна не відразу зв'язати з онкологією. У тих, хто зіткнувся з такою проблемою як рак шлунка, симптоми захворювання на перших етапах розвитку можуть бути виражені незначною мірою - втрата апетиту, проблеми з травленням, нудота, швидка стомлюваність. При подальшому зростанні пухлини симптоми раку шлунка можуть посилюватися: кровотечі, прогресуюча втрата ваги, безперервні больові відчуття.
 
 

Рак печінки

Рак печінки найчастіше виникає у представників чоловічої статі у віці 50-60 років. Точної причини появи цього захворювання на даний момент не встановлено, але серед провокуючих чинників можна назвати гепатити типу В і С, цироз, вживання канцерогенів.
 
 
За клітинним складом виділяють гепатоцелюлярний рак печінки - пухлина з печінкових клітин, холангіому - пухлина з жовчних шляхів, гепатохолангіому - змішаний тип.
 
Рак печінки симптоми проявляє по мірі розвитку. Приводами для перевірки можуть бути больові відчуття в області підребер'я, здуття живота, нудота, втрата апетиту і схуднення, втрата сил, поява жовтизни шкіри та очей, підвищена температура тіла, свербіж. Ну і, звичайно, обстеження проходять люди з діагностованим цирозом і вірусними гепатитами. У разі перевищення показників лабораторних досліджень лікар може призначити додаткове обстеження УЗД, томографію.
 
Для діагностики лікар може призначити: Онкомаркер гепатоцелюлярного раку Альфа-фетопротеїн (АФП).
 

Рак шийки матки

За поширеністю серед жінок репродуктивного віку рак шийки матки займає друге місце. У 90% випадків причиною виникнення цього захворювання є вірус папіломи людини (ВПЛ). При ігноруванні цієї проблеми протягом тривалого часу в жіночому організмі відбуваються зміни, які в подальшому можуть спровокувати формування злоякісного новоутворення.
 
Також підвищити ризик розвитку раку шийки матки можуть такі чинники, як генетична схильність до онкології, травматизація шийки матки при пологах або абортах, часта зміна статевих партнерів, вживання тютюнових виробів, відсутність систематичних перевірок організму і інші.
 
 
Рак шийки матки стадії 1 і 2 може протікати безсимптомно або з незначними змінами, такими як швидка стомлюваність, втрата ваги, температура. Надалі при розвитку хвороби, симптоми раку шийки матки посилюються і стан може супроводжуватися вагінальними кровотечами, змінами в циклі, болями в малому тазу, під час статевого акту.
 
Рак шийки матки, симптоми якого, як уже відзначалося раніше, проявляються поступово - має попередній передраковий стан, який можна виявити на прийомі у гінеколога. За статистикою, приблизно шести тисячам українських жінок щороку ставлять діагноз «рак шийки матки», і, на жаль, близько 25% з них звертаються до лікаря вже на етапі запущеної форми захворювання.
 
Для діагностики лікар може призначити: Програма 129 "Захисти себе від раку шийки матки", Програма 159 "Моніторинг здоров'я шийки матки", Пап-тест методом рідинної цитології (технологія SurePath BD), ВПЛ, Комплексне генотипування ДНК 28 типів, напівкільк.формат,REAL TIME ПЛР, Пап-тест традиційний (цитологічне дослідження шийки матки), Гістологічне дослідження тіла матки, Гістологічне дослідж. матеріалу із церв. каналу ш.матки та порожнини матки, Гістологічне дослідження біоптату шийки матки, Гістологічне дослідження матеріалу конусоподібній резекції шийки матки, Гістологічне дослідження матеріалу із порожнини матки, Гістологічне дослідження тіла і шийки матки (без придатків або з придатками), Цитологічне дослідження аспірату з цервікального каналу та порожнини матки.
 

Рак горла (гортані)

Поняття «рак горла» часто використовують, маючи на увазі злоякісні новоутворення в області гортані і глотки. Поширеність його не така велика, як у деяких інших видів раку (на нього припадає лише 3% від загального числа онкологічних захворювань), але від цього захворювання не стає менш небезпечним. Жертвами переважно є представники чоловічої статі середнього віку, більша частина з яких зловживають тютюновими виробами.
 
Окрім куріння, виникненню раку гортані також сприяє вживання спиртних напоїв, ВПЛ, інфекції ротової порожнини, несприятливі фактори навколишнього середовища, екології, генетична схильність. Часто ознаки раку горла з'являються на тлі затяжного ларингіту.
 
 
Рак горла, симптоми якого спочатку схожі з проявами звичайних простудних захворювань, складно діагностувати самостійно на ранніх стадіях. Наприклад, першими ознаками можуть бути першіння в горлі, систематичний сухий кашель. При подальшому розвитку такого захворювання як рак гортані, симптоми проявляються через сиплість голосу, безсоння, біль при ковтанні.
 
Симптоми раку горла відрізняються в залежності від стадії розвитку і локалізації.
 
Для діагностики лікар може призначити: Онкомаркер Антиген плоскоклітинної карциноми (SCC).
 

Рак щитоподібної залози

Рак щитоподібної залози становить 1% в структурі онкологічних захворювань. Схильні до цього злоякісного новоутворення в основному жінки, чоловіки ж страждають від нього рідше приблизно в 2-3 рази.
 
Рак щитоподібної залози може проявитися в будь-якому віці, але за статистикою пік припадає на 40-65 років.
 
Причину, що викликала рак щитоподібної залози, не завжди вдається встановити, але можна виділити фактори, що сприяють розвитку пухлини. Як і в багатьох випадках раку інших органів і систем, свій негативний вплив здійснюють тютюнопаління та вживання спиртних напоїв, генетична схильність, старіння, стрес, іонізуюче випромінювання. Також в зоні ризику знаходяться люди з доброякісними новоутвореннями щитоподібної залози.
 
 
На ранніх стадіях раку щитоподібної залози симптоми можуть повністю бути відсутніми. При подальшому розвитку захворювання можна ідентифікувати за появою додаткових утворень в області щитоподібної залози, збільшенням лімфовузлів на шиї. По мірі зростання пухлини додається почуття грудки в горлі, труднощі в процесі ковтання, больові відчуття в області шиї, кашель, зміна голосу, задишка.
 
Для діагностики лікар може призначити: Програма 123 "Перевір здоров'я щитоподібної залози", Програма 135 "Діагностика вузлових утворень в щитоподібній залозі", Програма 171 "Щитоподібна залоза: оцінка функції і аутоімунного процесу", Програма 179 "Здоров'я жінки 45-60 років", Онкомаркер медуллярного раку щитоподібної залози Кальцитонін, Цитологічне дослідження пунктату щитоподібної залози (! клінічні дані), Гістологічне дослідження щитоподібної залози без лімфодисекції, Гістологічне дослідження щитоподібної залози з лімфодисекцією.
 

Рак яєчників

Рак яєчників лідирує в якості причини смертності серед жінок в переліку гінекологічних онко-захворювань - займає 20% від загального числа. У зоні ризику знаходяться жінки з:
  • раннім початком статевого життя і пізньою менопаузою
  • повною відсутністю статевого життя чи пізнім його початком
  • мутацією генів BRCA
  • відсутністю вагітностей та пологів в репродуктивний період
  • порушенням обмінних процесів
 
 
Також, як і у випадку з раком шийки матки, тільки в більшому ступені, основна проблема полягає в пізній діагностиці захворювання - велика частина хворих звертається до лікаря вже на етапі третьої або четвертої стадії.
 
Нерідко це захворювання називають «тихим вбивцею», оскільки симптоми раку яєчників на ранніх стадіях можуть ніяк не заявляти про себе. При подальшому розвитку хвороби її можуть супроводжувати зміни менструального циклу, больові відчуття внизу живота, ускладнення роботи органів шлунково-кишкового тракту, набряклість ніг.
 
Рак яєчників, симптоми якого настільки різноманітні, виявити непросто, але при регулярних перевірках у гінеколога можлива діагностика на ранніх стадіях, що дуже впливає на шанси успішного лікування.
 
 

Рак кісток

Рак кісток - загальна назва для злоякісних новоутворень в кістковій тканині. Серед злоякісних утворень, що відносяться до первинного раку кісток, виділяють: остеогенну хордому, хондросаркому і саркому Юінга. Жертвами раку кісток в більшості своїй є діти чоловічої статі в ранній період статевого дозрівання і активного розвитку кісткової системи, але юним віком цей тип раку не обмежується.
 
Багато вчених наполягають на тому, що основною причиною виникнення раку кісток є спадковість, зумовлена різного типу генними мутаціями. До останніх можна віднести хворобу Педжета, деякі скелетні аномалії. Серед факторів, що сприяють виникненню кісткових пухлин, слід зазначити іонізуюче випромінювання.
 
 
У хворих такою формою онкології як рак кісток, симптоми проявляються через больові відчуття, набряклість, запалення на місці ураження, крихкість кісток.
 
Для діагностики лікар може призначити: Лактатдегидрогеназа (ЛДГ).
 

Рак крові

Поняття «рак крові» об'єднує в собі групу захворювань органів кровотворної системи, які супроводжуються мутаціями клітин кісткового мозку. У медицині частіше використовують терміни «лейкоз» і «лейкемія».
 
Точні причини, що є каталізатором виникнення хвороби, поки науково не встановлені. Але є припущення, що можуть мати свій вплив на процес зародження лейкозу: інфекційно-вірусні ураження, генетична схильність, канцерогени, іонізуюче випромінювання.
 
 
За типом розвитку хвороби виділяють хронічний лейкоз - на основі дозріваючих і зрілих клітин, і гострий лейкоз - на основі незрілих клітин. Ці дві форми мають різні прояви. Наприклад, гостра форма має агресивний характер ураження, а хронічна - тривалий етап формування.
 
Після того як у людини з'явився рак крові, симптоми і перші прояви дають про себе знати через півтора-три місяці. Небезпека полягає в тому, що перші ознаки легко сплутати з простудними захворюваннями. Симптоми раку крові супроводжуються хворобливими відчуттями в кістках, суглобах, головним болем, запаленням лімфовузлів, швидкою стомлюваністю, схудненням, утрудненим диханням, підвищенням температури тіла.
 
 

Рак підшлункової залози

Рак підшлункової залози найчастіше з'являється у літніх людей після 70-ти, але також зустрічається і у молодих. Небезпека полягає у високому рівні смертності від цього злоякісного новоутворення.
 
Причину, що викликала рак підшлункової залози не завжди вдається встановити, але серед провокуючих чинників можна виділити: вживання тютюнових виробів і спиртних напоїв, цироз печінки, виразка шлунка, цукровий діабет, зайва вага, мутація генів. У зоні ризику люди з аденомою або кістою підшлункової залози, панкреатитом.
 
 
Люди з таким захворюванням, як рак підшлункової залози, симптоми можуть мати такі: жовтяниця, зміна кольору сечі і калу, больові відчуття в верхній частині живота і в спині, схуднення, швидка втрата сил.
 
Для діагностики лікар може призначити: Онкомаркер підшлункової залози СА 19-9.
 

Рак мозку

Рак мозку - загальна назва для різних злоякісних новоутворень, розташованих усередині черепа або в центральному спинномозковому каналі. Причини, через які виникає рак головного мозку, не завжди можливо встановити, але серед сприяючих факторів виділяють іонізуючі і електромагнітні випромінювання, генетичну схильність до онкології.
 
 
За клітинним складом виділяють кілька типів раку мозку. Найчастіше зустрічаються нейроепітеліальні пухлини, такі як гліома, на які припадає близько 60% від усіх внутрішньочерепних пухлин. Вони формуються в мозковій тканині і можуть розростатися до розміру яблука. Рідше - в 25% випадків - виникають пухлини з тканин мозкових оболонок - менінгіоми.
 
Залежно від стадії і місця, де розташована пухлина мозку, симптоми можуть проявлятися по-різному. Найчастіше хвороба супроводжується головними болями, нудотою, нападами епілепсії, порушеннями пам'яті.
 

Рак шкіри

Рак шкіри вражає найчастіше представників нордичного типу - світловолосих, світлошкірих - у яких немає природного захисту від сонця в південних країнах. Вчені помітили, що до цього типу пухлини більше схильні люди, які проводять багато часу на відкритому повітрі.
 
Серед основних причин виникнення раку шкіри можна по праву вважати тривалий і насичений вплив ультрафіолетових променів. Свою частку відповідальності мають канцерогени, що потрапляють в організм або на шкіру, рубці, радіоактивні випромінювання, вживання тютюнових виробів, спадковість.
 
На перших етапах такого захворювання, як рак шкіри, симптоми можна помітити за деякими ознаками, якщо бути уважними до свого тіла. Наприклад, первинним проявом може бути поява новоутворень шкіри. Навколо новоутворення формуються безпричинні тріщинки, рани на шкірі, запалення, з'являється свербіж. Може змінитися розмір і форма родимок.
 
 

Висновки

Рак - дуже небезпечне захворювання, яке через неспецифічність симптомів можна переплутати з іншими хворобами, в результаті чого не звернутися до фахівця на перших стадіях розвитку. Для того, щоб запобігти сумних наслідків, у багатьох випадках достатньо профілактики.
  1. Відмова від шкідливих звичок - тютюнопаління та вживання спиртного.
  2. Перехід на здорове і збалансоване харчування.
  3. Регулярні фізичні навантаження.
  4. Зменшення впливу ультрафіолетового випромінювання.
  5. Вакцинація проти інфекцій, що викликаються ВПЛ і вірусом гепатиту В.
  6. Регулярні планові огляди у лікаря і самоогляди у випадках, коли це можливо.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому