гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Грибок нігтів: як вчасно виявити і усунути проблему

05.03.2019
Фото - Грибок нігтів: як вчасно виявити і усунути проблему
 
Незважаючи на те, що наукова назва цієї хвороби - оніхомікоз - не так часто на вустах в обивателів, поширеність самої інфекції дуже висока. Грибок нігтів - захворювання, з яким стикається кожна п'ята людина на землі за даними ВООЗ.
 
На ранніх стадіях може проявлятися не дуже виражено, але при подальшому розвитку його неможливо буде не помітити. А лікування грибка нігтів займає досить тривалий термін (від 3 міс. і іноді довше 1 року).
 
Небезпека також полягає в тому, що інфекція з однієї нігтьової пластини в досить короткий термін переходить на інші, а також може передаватися іншим людям. Згідно зі статистикою, 80% людей навіть не знають, що є переносниками грибка.
 
 

Причини виникнення грибка на нігтях

Давайте ж розберемося, звідки до нас потрапляє ця інфекція, щоб попередити питання «Як вилікувати грибок нігтів?».
 
Оніхомікоз викликають грибки-дерматофіти, дріжджові, а також деякі види цвілевих грибів. У здорової людини нігтьова пластина вважається невразливою для цієї інфекції. Проникає вона при зниженні імунітету через травму, садна і тріщини нігтів, шкіри пальців, стоп. Далі, потрапляючи в сприятливі умови, де тепло і волого, грибки швидко розмножуються і починають поступово руйнувати твердий шар нігтя і тканини навколо нігтів.
 
 
Якщо не займатися лікуванням грибка на нігтях, то існує ризик виникнення алергічних реакцій, інтоксикації організму і появи супутніх захворювань, не кажучи вже про те, що людина стає небезпечним переносником інфекції для оточуючих.
 

Цікаво знати:

У людей, які приділяють підвищену увагу своїй особистій гігієні, збільшується ймовірність заразитися грибком через те, що миючі засоби при активному використанні змивають так званий захисний шар і формують «синдром виснаженої шкіри». В результаті може з'явитися сухість і тріщини на поверхні шкіри, через які зазвичай проникає інфекція.


 

Ознаки ураження нігтьової пластини грибком

Якщо ви помітили у себе такі прояви на нігтях, значить, пора бити на сполох:
  • Жовтуватий відтінок
  • Розшарування, руйнування або потовщення
  • Вкраплення жовтого відтінку або білі плями
  • Неприємний запах, больові відчуття
  • Зміна форми
     
З огляду на різноманітність видів грибка, інфекція в перших своїх проявах може виглядати по-різному.
 
Наприклад, дріжджові грибки роблять тон нігтьової пластини темніше і додають жовтуватий колір. Ніготь деформується і набуває хвилясту форму. На шкірі навколо нігтя утворюється почервоніння і навіть при невеликому натисканні з'являються хворобливі відчуття.
 
Дерматофіти, вражаючи ніготь, спочатку проявляються невеликими цятками по краях пластини жовтого, білого і сірого кольору. Надалі ніготь повністю жовтіє і відходить від підстави.
 
Цвілеві грибки найчастіше атакують на фоні зниженого імунітету. Ураження цим видом важко сплутати через багату палітру кольорів на нігтях: зелений, синій, чорний, коричневий, жовтий. Іноді вже на першому етапі спостерігаються відшарування і відходження нігтів від підстави.
 

Види грибка нігтів

Виділяють три клінічні різновиди грибка нігтів:
 
  • нормотрофічний - змінюється забарвлення нігтьової пластини, проявляються жовтуваті і білі ділянки. Ніготь не втрачає блиск і товщину в межах норми;
  • гіпертрофічний - нігтьова пластина набуває жовтуватий відтінок, потовщується, деформується і розшаровується в подальшому. Втрачається блиск нігтя, можливо кришення з боків;
  • оніхолітичний, або атрофічний - ніготь витончується, і пошкоджена ділянка відшаровується від нігтьового ложа.
     
За локалізацією інфекції поділяють такі форми: 
  1. дистальна (на кінчику нігтя);
  2. латеральна (з боків нігтя);
  3. проксимальна (у заднього шкірного валика);
  4. тотальна (по всій поверхні нігтя).
     

Стадії розвитку

Спочатку грибки нігтів можуть проявлятися у вигляді легкого свербіння в зоні ураження, сухості шкіри, почервоніння і лущення. Симптоми не сильно турбують на початковому етапі, і візуально без консультації дерматолога, подолога або міколога оніхомікоз можна сплутати з іншими захворюваннями зі схожими проявами. Цей етап може тривати до декількох років.
 
Потім інфекцію видає помітна жовтизна нігтів по краях. Можуть утворитися маленькі тріщини і інші пошкодження на нігтях, шкірі біля них, між пальців ніг.
 
Нижній шар нігтьової пластини робиться більш пухким, а сам ніготь розшаровується і витончується.
 
Тріщини на шкірі стають більшими, дають сильні больові відчуття, неприємний запах і вигляд створюють дискомфорт, нігті руйнуються і деформуються, стають чорного кольору. У разі бездіяльності не виключена втрата нігтя.
 
 

Профілактика нігтьового грибка

Раціональніше дотримуватися простих правил профілактики зараз, ніж лікувати грибок нігтів в подальшому.
  • Регулярно перевіряйте і оглядайте нігті, стопи, шкіру між пальцями на наявність плям, лущення, тріщин.
  • Ставтеся відповідально до придбання взуття - воно повинне бути не тісним, з натуральних матеріалів, що забезпечують циркуляцію повітря.
  • Використовуйте змінне взуття в місцях громадського користування, таких як: лазня, сауна, басейн, пляж.
  • Не використовуйте чуже взуттям.
  • Для послуг з догляду за нігтями обирайте перевірені манікюрні салони, які оброблюють інструменти після кожного клієнта.
  • Щоб не набути грибок нігтя ноги, - слід щодня мити і просушувати зони нижніх кінцівок між пальцями.
  • Шкарпетки, гольфи, колготки мають бути з натуральних матеріалів і регулярно змінюватися.
  • Щоб уникнути повторного зараження слід провести дезінфекцію всього, з чим взаємодіяв інфікований: одяг, постільна білизна, взуття, підлоги, ванна, душова кабіна і т.д.
 

Діагностика і лікування грибків нігтів

Грибок нігтів лікувати завжди легше на першому етапі розвитку. При перших симптомах, рекомендуємо пройти в МЛ ДІЛА:
Після підтвердження діагнозу лікар визначить, як лікувати грибок нігтів з урахуванням стадії, форми і особливостей організму.
 
Залежно від методу впливу виділяють 3 види лікування нігтьового грибка:
  • Місцеве - зовнішнє застосування ліків
  • Системне - внутрішнє застосування ліків
  • Комбіноване - комплекс двох перерахованих вище методів
     
Місцеве лікування передбачає вплив на уражену ділянку на початковому етапі зараження за допомогою гелів, кремів, мазей, лаків для нігтів, спеціальних пластирів з відшаровуючим ефектом. Зазвичай лікування на етапі незначного поширення інфекції займає до 3-х місяців.
 
Безперечним плюсом цього методу є його безпечність - препарати зовнішньої дії не потрапляють в кров і не дають побічних ефектів на організм. Але бувають і виключення, про які попереджає лікар. Також варто відзначити, що концентрація препаратів цього методу вище, ніж у системного. Але в той же час не завжди засоби зовнішнього нанесення досягають мети - гриб може сховатися під нігтьовою пластиною або глибше.
 
Системне лікування застосовують вже на етапі сильного поширення інфекції. У багатьох препаратів є серйозні протипоказання і несумісність з іншими ліками, тому призначати їх може виключно кваліфікований дерматолог або міколог.
 
Нерідко в інтернеті зустрічаються рецепти народної медицини. Трави, сіль, йод та інші антисептики допоможуть вбити грибок на поверхні нігтя, так і не потрапивши глибше до осередка інфекції. Більш того, не принісши суттєвої користі, вони можуть ще й нашкодити, викликавши опік шкіри.
 
Окрім народних засобів і методів альтернативної медицини, де може бути своє бачення на те як вилікувати грибок на нігтях, в мережі зустрічається багато реклами різних препаратів, лазерне видалення грибка, різні рекомендації та відгуки, але лише фахівець може підібрати потрібне рішення в Вашому конкретному випадку.
 
Також одним з найважливіших умов успіху, яке потрібно усвідомити, перед тим як лікувати грибок на нігтях, - це системність. Ви повинні розуміти, що повне позбавлення від інфекції може зайняти тривалий час, тому Вам потрібно приймати препарат рівно стільки, скільки призначить лікар, і ні в якому разі не припиняти лікування самостійно, тому що перші позитивні результати ще не означають, що грибок повністю переможений.
 
 
 
 
Увага! Для постановки точного діагнозу, призначення
лікування грибка нігтів необхідно звернутися до лікаря.
Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому