Укр
icon
icon
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для пацієнтів
0 800 217 887
Консультація лікаря для пацієнтів
0 800 219 696
Гаряча лінія для лікарів
0 800 752 180
Гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Щитоподібна залоза і вагітність

27.02.2020
Фото - Щитоподібна залоза і вагітність
 
Що звичайна людина знає про щитоподібну залозу? Часто - майже нічого, адже робота її на перший погляд непомітна, та й сама залоза - орган зовсім невеликий: важить вона всього 12-25 г і зазвичай її не помітно. Але виявляється, щитоподібна залоза - це справжній центр управління нашим організмом, а під час вагітності без неї взагалі не обійтися. Так що ж робить щитоподібна залоза і на що потрібно звернути увагу майбутнім мамам?
 

 
 

Гормони

 
  
Основне завдання щитоподібної залози - це продукція гормонів: тироксину - Т4 (тетрайодтиронін) і Т3 (трийодтиронін). Саме ці гормони протягом всього життя підтримують роботу головного мозку, серця, м'язів, регулюють обмін речовин в організмі. Від роботи  щитоподібної залози  залежать наші розумові здібності, маса тіла, фізична активність, робота репродуктивної системи у чоловіків і жінок,, міцність кісток скелета, стан шкіри і волосся, сон і апетит. Правильно працює щитоподібна  залоза - людина бадьора, активна, спокійна, добре себе почуває і добре виглядає. Є порушення в її діяльності - симптоми можуть бути самими різними. При збільшенні продукції гормонів щитоподібної залози людина може їсти скільки завгодно, але буде втрачати вагу. А при зниженій функції можна взагалі нічого не їсти, але додавати у вазі, тому що в організмі розвивається так званий «слизовий набряк». І справа буде зовсім не в харчуванні, а в функції щитоподібної залози.
 
 

Йод для щитоподібної залози

 
 
На функцію щитоподібної  залози, впливають різні чинники, навіть стрес і безсоння здатні порушити вироблення її гормонів. Для нормальної роботи щитоподібної залози потрібен йод, саме з нього на 65% складаються тиреоїдні гормони. Цей мікроелемент наш організм сам виробляти не може, його ми отримуємо тільки ззовні - з їжі, води або ліків. І якщо в харчуванні буде мало йоду, то, значить, і щитоподібна  залоза не зможе продукувати  потрібну кількість гормонів. У звичайному житті це, звичайно, теж погано, але ще не так критично, а ось під час вагітності дефіцит йоду може викликати справжні проблеми. Адже тепер цей мікроелемент потрібний не тільки жінці, але і її дитині. Під загрозою виношування малюка, і його здоров'я: адже, як говорилося вище, щитоподібна залоза  впливає на всі органи і системи.
 
При цьому безконтрольно приймати препарати, біодобавки з йодом не можна. Дозу йоду визначить лікар індивідуально, після обстеження пацієнта.
 
 

Розвиток дитини

 
 
Почнемо з того, що малюк повністю залежить від роботи щитоподібної залози мами. Щитоподібна  залоза хоча і починає формуватися вже на 4-5-му тижні вагітності, але функціонувати, тобто виробляти гормони вона починає тільки в 12 тижнів, а остаточно працювати в повну силу вона здатна взагалі на  16-17-му тижні вагітності. До цього часу розвиток дитини і закладка всіх його органів і систем йде «під захистом» маминої щитоподібної залози. І якщо у жінки буде мало йоду, то це означає, що якась система або орган малюка можуть постраждати. І навіть коли власна щитоподібна залоза  дитини сформується і почне працювати, все одно взяти йод вона зможе тільки з організму мами.
 
 
Найсильніше дефіцит йоду впливає на інтелектуальний розвиток, навіть якщо дитина народиться фізично  здоровою, розумові здібності можуть  бути нижчі ніж у його однолітків.
 
Нестача йоду веде до розвитку гіпотиреозу ,всі процеси в організмі сповільнюються. Спочатку жінка відчуває слабкість, їй постійно хочеться спати. Волосся  тьмяніє, січеться і випадає, нігті слабкі і ламаються. З'являється зайва вага, запори, відчуття зябкості. При вираженому гіпотиреозі набрякають повіки, обличчя пастозне, суха шкіра лущиться і іноді навіть злегка жовтіє. Через  набряк  голосових зв'язок голос може стати більш низьким. Дуже багато з цих симптомів гіпотиреозу схожі на звичайні «неприємності» вагітності (особливо слабкість, сонливість, зайва вага, запори), але якщо вони виражені значно – причина для обстеження  щитоподібної залози. Якщо майбутня мама втомилася, погано виглядає, їй все одно, що відбувається навколо, не треба звалювати все на вагітність або авітаміноз, можливо , є проблеми зі  щитоподібної залозою.
 
 

Зміни настрою

 
 
З початком вагітності, коли щитоподібна залоза починає працювати за двох, вона збільшується і виробляє трохи більше гормонів. Це звичайне явище, і після вагітності все прийде в норму. Але є жінки, у яких з якихось причин  щитоподібна залоза починає виробляти надто багато гормонів і без впливу вагітності, виникає гіпертиреоз (або тиреотоксикоз). Тоді з'являються інші симптоми - неврівноваженість, плаксивість, , посилення апетиту, дрібне тремтіння в руках, порушення сну. Температура тіла може безпричинно підвищуватися до невеликих значень, часто болить голова, швидше б'ється серце, підвищується артеріальний тиск. Якщо такі симптоми з'явилися, особливо якщо ще є звичайна для вагітних блювота зі значною втратою ваги, необхідно обстежити щитоподібну залозу.
 
 

Необхідна консультація спеціаліста-ендокринолога

 
 
Якщо раніше майбутня мама не була у ендокринолога, то зараз саме час відвідати цього фахівця і , зробити аналіз крові для визначення рівня тиреоїдних гормонів.
Для діагностики порушень функції щитовидної залози використовують такі дослідження:
 

 

 Перевагою Медичної лабораторії ДІЛА є біотин незалежна методика

 
 
Медична лабораторія ДІЛА проводить дослідження тиреотропного гормону, вільного Т4, вільного Т3 із застосуванням біотин незалежної методики, що забезпечує достовірність результатів дослідження функціонального стану щитоподібної залози.
 
У багатьох лабораторних тест-системах використовується технологія на основі біотину, в тому числі - для визначення тиреоглобуліну, рівня антитіл до рецептору тиреотропного гормону. FDA встановлено, що прийом біотину в кількості, яка перевищує рекомендовану щоденну дозу, може значно впливати на результати лабораторних досліджень, однак залишиться невиявленим. Спотворені результати досліджень приводять до помилок діагностики та призначення некоректної терапії. Інтерференція біотину може бути причиною як завищених, так і занижених результатів в залежності від технології дослідження. Наприклад, в журналі Clinical Chemistry and Laboratory Medicine (CCLM) 2016р. представлені випадки хибного встановлення діагнозу гіпертиреозу у пацієнтів, які приймали біотин в високих дозах. При концентрації біотину в крові ≥5 ng/mL результат дослідження тиреоглобуліну може мати хибне заниження до 10% (при концентрації біотину вище, ніж вказано, інтерференція може складати >10%). Помилково занижений рівень тиреоглобуліну-клінічно значимого біомаркеру для моніторингу диференційованих форм тиреоїдного раку, може привести до неможливості точної діагностики і потенційно серйозних клінічних наслідків, таких як не виявлення рецидиву, метастазування раку щитоподібної залози.
 
Рекомендована добова доза споживання біотину становить близько 0,03 мг, і такий його рівень зазвичай не призводить до значимого спотворення результатів досліджень. Однак значна кількість осіб, які опікуються своїм здоров'ям та красою, вживають добавки для укріплення волосся, шкіри та нігтів, які можуть містити до 20 мг біотину. З іншого боку лікарі, при деяких станах (таких як розсіяний склероз) призначають дози біотину до 300 мг на добу. Доведений період напіввиведення біотину 2-20 годин в залежності від дози, але в одному з досліджень рівень антитіл до рецептора ТТГ повернувся до нормального значення лише через 7 днів після закінчення терапії біотином. 
 
Тобто, проблема інтерферуючого впливу препаратів біотину на результати лабораторних досліджень є поширеною, може залишатися не виявленою та має ризики для здоров'я. В 2017 році FDA видано рекомендації щодо попередження інтерферуючого впливу препаратів біотину на хід лабораторних досліджень. 
 
1. Доступних в даний час даних недостатньо для надання рекомендацій щодо безпечного обстеження пацієнтів, які приймають біотин у високих дозах, в тому числі недостатньо даних щодо кліренсу біотину у крові.
2. Запобігти впливу високих доз біотину на поширені імунохімічні лабораторні методики досліджень цілком можливо шляхом виявлення на передлабораторному етапі пацієнтів, які приймають біотин. 
3. Необхідно, щоб пацієнти інформували лікуючого лікаря про прийом полівітамінних комплексів, в тому числі у вітамінах для вагітних, біологічно активних добавках для зміцнення волосся, шкіри та нігтів. Слід обговорити чи не вплине біотин на результат лабораторного обстеження
4. Якщо пацієнт приймає біотин і інформував лікаря, слід (при відсутності протипоказань) відмінити препарат біотину, та через ≥7 днів провести заплановане лабораторне дослідження.
5. Пацієнт може не знати про наявність біотину в прийнятих препаратах або пацієнт може приймати препарат біотину і не інформувати лікаря. На лабораторному етапі виявити зразки, що містять біотин, важко, тому лабораторії не зможуть дізнатися про вміст біотину в зразку біоматеріалу пацієнта, в результаті лікарі можуть приймати рішення, засновані на неправильних результатах досліджень. Якщо результат лабораторного дослідження не відповідає клінічному стану обстежуваного пацієнта, слід не виключати можливість впливу біотину як можливого джерела помилки. 

 
Навіть, якщо  функція щитоподібної  залози  буде в порядку, лікар все одно може  порекомендувати  прийом препаратів  йоду або вітамінний комплекс. Справа в тому, що в деяких областях України вода, продукти харчування містять мало йоду, так що з їжею його надходить недостатньо. Україна є однією з небагатьох країн, які не мають закону про обов'язкове йодування солі. Як показує досвід більш 140 країн світу, де така норма прописана в законодавстві, універсальне йодування харчової солі (USI) є найефективнішим і найдешевшим способом подолання йод дефіциту. За даними Всесвітньої йодної мережі (IGN), 129 з 197 країн світу вже прийняли законодавчі зміни для йодування принаймні харчової солі або солі для харчової промисловості.
 
Перед прийомом  вітамінів з йодом краще перевірити рівень гормонів щитоподібної залози.
 
А ще для того, щоб попередити дефіцит йоду, можна солити їжу йодованою сіллю (хоча сама по собі сіль і некорисна). Багато йоду міститься в морській рибі, морській капусті, кальмарів, хурмі, фейхоа, фініках, сушеному інжир, молочних продуктах і м'ясі.
 
Зверніть увагу на  щитоподібну залозу, і вона обов'язково допоможе вам і виглядати, і відчувати себе добре!
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому