гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
F
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Серцево-судинні захворювання та ризики їх розвитку. Як вберегти своє серце?

12.02.2020
Фото - Серцево-судинні захворювання та ризики їх розвитку. Як вберегти своє серце?
 
Враховуючи те, що серцево-судинні захворювання (ССЗ) перші за частотою серед причин смертності, ДІЛА рекомендує бути уважними до свого здоров’я та запам’ятати основні симптоми цих хвороб:
 
  • біль у грудях (може віддавати в ліву руку, лопатку, плече);
  • задишка;
  • загальна слабкість, відчуття хронічної втоми;
  • головний біль, запаморочення;
  • підвищення або зниження артеріального тиску та ін.
 
Компанія Діла
виконує спеціальну
скринінгову 
Програму 112
«Ліпідний комплекс»
,
яка допоможе:

виявити порушення ліпідного обміну та серцево-судинні захворювання;

оцінити ризики розвитку ССЗ: атеросклерозу судин головного мозку, ішемічної хвороби серця, інсульту, інфаркту міокарда, облітеруючого атеросклерозу судин нижніх кінцівок;

контролювати ефективність лікування підвищеного холестерину;

модифікувати спосіб життя з метою уникнення прогресування хвороби та виникнення ускладнень

 
 
Незважаючи на те, що про холестерин людство дізналося ще в 18 столітті, говорити активно про нього стали в кінці 90-х років минулого століття. З появою анекдоту про те, що сало — це чистий холестерин вбитої тварини, ми стали асоціювати цей термін з чимось поганим чи прямою загрозою для нашого здоров'я. Часто доводиться чути: "У мене високий рівень холестерину" або "Потрібно перевірити холестерин". Спробуємо розібратися, що таке холестерин і чи потрібно його боятися. 
 

Насамперед, холестерин - це жироподібна речовина, яка необхідна нашому організму для:

 

Створення здорових клітин:

мембран еритроцитів, мембран клітин печінки, мозку (сірої та білої речовини);

Забезпечення процесу травлення:

холестерин потрібний для вироблення жовчних кислот, які розщеплюють жир;

Синтезу
гормонів:

тестостерону, естрогену, прогестерону і навіть кортизолу;

Синтезу вітаміну Д;

Роботи імунної, репродуктивної, нервової систем -

і в цілому, нормальної життєдіяльності організму.

 

Де береться холестерин?

 

Джерелами холестерину є частково продукти, які ми споживаємо (близько 20% від усієї кількості холестерину в організмі). Але основний відсоток речовини синтезується в печінці, яка відповідальна за створення 80% ендогенного холестерину. Іншими ділянками вироблення холестерину, але в дуже малій кількості - є кора надниркових залоз, яєчок, яєчників та кишківник.
 
Печінка синтезує холестерин для експорту в інші клітини і сприяє видаленню надлишкового холестерину з організму. Це досягається шляхом перетворення холестерину в солі жовчі, з якої він в кінцевому підсумку і виводиться. Крім того, печінка синтезує більшість ліпопротеїдів, необхідних для транспортування холестерину по всьому організму. Оскільки холестерин переноситься через кров, але, маючи жироподібну структуру, не розчиняється у крові, він приєднується до білків. Білки виступають в ролі носіїв для холестерину. Комбінація білків і холестерину називається ліпопротеїдами.
 
 

Ліпопротеїди високої (ЛПВЩ) та низької (ЛПНЩ) щільності, або поганий і хороший холестерин

 

Існує кілька важливих типів ліпопротеїдів, відповідальних за переміщення холестерину. Основні це:
 
  • Ліпопротеїди низької щільності (ЛПНЩ), які транспортують холестерин з печінки в інші клітини організму. Такий холестерин часто називають «поганим». Він може накопичуватися на стінках пошкоджених судин, звужуючи їх та зменшуючи їх еластичність.
  • Ліпопротеїди високої щільності (ЛПВЩ), або «хороший» холестерин. ЛПВЩ поглинають надлишок холестерину в організмі і транспортують його в печінку для виведення з жовчю. Ці ліпопротеїди - добре розчинні і не схильні до виділення холестерину в осад на стінках судин (тобто не сприяють утворенню атерогенних бляшок).

Важливо! Часто, коли говорять про високий рівень холестерину, мають на увазі підвищений рівень холестерину ліпопротеїдів низької і дуже низької щільності ЛПНЩ. Коли рівень ЛПНЩ збільшується, підвищується ризик серцево-судинних захворювань.
 

Холестерин ліпропотеїдів
низької щільності (ЛПНЩ),
або «поганий» холестерин

 
Холестерин ліпопротеїдів
високої щільності (ЛПВЩ),
або «хороший» холестерин
Холестерин ліпопротеїдів
дуже низькоїщільності (пре-бета ліпопротеїди).
Тригліцериди
1) складає більшу частину холестерину в організмі;

2) його високий рівень може спричинити утворення бляшок на стінках судин;

3) є однією із причин збільшення ризику серцево-судинних захворювань, таких як серцевий напад та інсульт.
Він допомагає переміщувати “поганий” холестерин з артерій та інших частин тіла назад в печінку для руйнування і активного виведення з організму.
Зазвичай при обстеженні рівня холестерину також перевіряють рівень тригліцеридів. Це ще один тип жиру, що виробляється печінкою, який часто підвищується у пацієнтів із надмірною масою тіла.
 
1) пре-бета-ліпопротеїди, утворюються в печінці;
2) є головною транспортною формою ендогенних тригліцеридів;
3) їх відносять до атерогенних ліпопротеїдів, які беруть участь в механізмі утворення атеросклеротичних бляшок;
4) високі рівні цього жиру можуть бути фактором ризику серцево-судинних захворювань, а також інших захворювань.


Контроль над рівнем "поганого" холестерину є важливим для зниження ризику розвитку гострих та хронічних серцевих захворювань (атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда, інсульту).

Високий рівень холестерину спричиняє жирові відкладення в кровоносних судинах. Згодом вони збільшуються, що ускладнює проходження достатньої кількості крові через артерії. Іноді ці відкладення раптово відокремлюються і створюють згусток, який може викликати серцевий напад або інсульт, переміщуючись кровоносним руслом до серця або мозку.
 
 

Спадковість або "високий холестерин" у спадок

 
 
Сімейна гіперхолестеринемія є спадковим захворюванням, яке викликає атиповий високий рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ-Х). При цьому захворюванні печінка не в змозі утилізувати ту кількість холестерину, яка постійно виробляється. В результаті холестерин досягає небезпечно високого рівня. Це різко збільшує ризик відкладень атеросклеротичних бляшок і розвитку у людини ішемічної хвороби серця (нестачі кисню, що надходить до серця через звуження судин). 
 
Уявіть собі несправну утилізацію сміття через сміттєпровід. Щоночі вам потрібно викинути нове сміття і зіпсовану їжу, але попередні відходи вже забили труби. Як ви вже здогадалися, це швидко може призвести до катастрофи. Якщо ваша печінка не фільтрує і не переробляє холестерин ЛПНЩ належним чином, це мало чим відрізняється від неправильної утилізації сміття. Судини найбільш страждають через відкладення бляшок холестерину - вони звужуються і стають менш еластичними і менш гнучкими.
 
Високий рівень холестерину часто діагностується тільки з допомогою лабораторних досліджень, після того як пацієнт вже переніс серцевий напад або інсульт. Негайно повідомте свого лікаря, якщо у членів вашої сім'ї були такі захворювання, особливо, в молодому віці і подумайте про перевірку свого стану здоров'я та повноцінне обстеження.
 
 

Симптоми високого холестерину

 
 
Іноді холестерин відкладається на поверхні шкірних покривів у вигляді бляшок - на шкірі обличчя, нижніх повік, кінцівок і тулуба. Та найбільш небезпечними є накопичення холестерину всередині нашого організму, які не видно без допомоги лабораторного тестування. Часто високий рівень холестерину низької щільності в організмі ніяк себе не проявляє. І в більшості випадків захворювання вчасно не виявляється. Це може призвести до серцевого нападу, інфаркту міокарда, інсульту в ранньому віці, а також – до розвитку атеросклерозу.
 
 

Лабораторна діагностика – дослідження ліпідного профілю людини

 
 
Раннє виявлення підвищеного холестерину має вирішальне значення!
 
Програма 112 "Ліпідний комплекс" дозволяє вчасно виявити підвищені рівні холестерину низької щільності і високий рівень тригліцеридів. Це допомогає попередити ризик серцевих і інших захворювань, своєчасно знизивши рівень холестерину завдяки:
  • дієті;
  • регулярним фізичним вправам;
  • відмові від шкідливих звичок;
  • лікарським засобам. 
 
Ліпідний профіль вимірює:
  • Загальний холестерин;
  • Холестерин, пов’язаний з ЛПВЩ (ліпопротеїдами високої щільності або альфа - ліпопротеїдами), які можуть зменшувати або загальмовувати збільшення "поганого" холестерину в крові;
  • Холестерин ліпопротеїдів дуже низької щільності (пре-бета – ліпопротеїди), які є головною транспортною формою тригліцеридів. Їх відносять до високо атерогенних ліпопротеїдів, які беруть участь в механізмі утворення атеросклеротичних бляшок;
  • Холестерин, створений частками ЛПНЩ (ліпопротеїдами низької щільності, бета - ліпопротеїдами), тобто «поганий» холестерин, який сприяє захворюванню судин;
 
Ви можете здати ці основні показники окремо або замовити розгорнуте обстеження ліпідного профілю за допомогою спеціальної комплексної програми - 112 «Ліпідний комплекс», яка включає дослідження додаткових факторів розвитку атеросклерозу:
  • рівня тригліцеридів;
  • індексу атерогенності;
  • наявності Аполіпопротеїну - А 1, Аполіпопротеїну- В, Ліпопротеїну (а).
 
Нормальні значення ліпідного профілю:
  • Загальний холестерин -  від 3,1 до 5 ммоль/л;
  • Рівень тригліцеридів або ліпопротеїдів дуже низької щільності - від 0,14 до 1, 82 ммоль/л;
  • У жінок рівень ЛПВЩ - не менше 1,42 ммоль/л, а ЛПНЩ - від 2,2 до 4,8 ммоль/л;
  • У чоловіків рівень ЛПВЩ - 1,68 ммоль/л, а ЛПНВ - від 2,2 до 4,8 ммоль/л.

 

Коли рекомендується обстеження на холестерин?

 
 
Молоді люди без факторів ризику серцево-судинних захворювань зазвичай проходять профілактичне обстеження один раз у віці від 17 до 19 років. Повторне обстеження для дорослих без факторів ризику для серцевих захворювань зазвичай проводиться кожні п'ять років.
 
Американська кардіологічна асоціація рекомендує проводити обстеження на холестерин кожні 4-6 років для людей у віці 20 років і старше.
 
Пацієнти, які приймають ліки для боротьби із підвищеним холестерином - статини, повинні перевіряти рівень холестерину за рекомендацією лікаря або через 4-12 тижнів після першої дози, а потім кожні 3-12 місяців після цього.
 
Рекомендується перевіряти рівень холестерину не рідше одного разу на п'ять років, якщо у людини загальний холестерин становить 5,2 ммоль або є передумови для розвитку серцево-судинних захворювань та інсульту.  
 
До додаткових причин розвитку серцевих захворювань відносять:
  • супутні захворювання (цукровий діабет, артеріальна гіпертензія - високий кров'яний тиск, хвороби нирок та печінки);
  • низький рівень ЛПВЩ;
  • спадкова схильність (серцево-судинні захворювання у близьких родичів);
  • тютюнопаління.

 

Підвищеному рівню холестерину сприяють наступні фактори:

 
 
  • Незбалансоване харчування. Вживання жирів, що містяться в продуктах тваринного походження (червоне м'ясо, жирні молочні продукти) і трансжирів, що є в деяких соусах, крекерах і навіть попкорні.
  • Ожиріння. Наявність індексу маси тіла (ІМТ) - 30 та вище - значно підвищує ризик високого рівня холестерину.
  • Малорухливий спосіб життя, недостатнє фізичне навантаження.
  • Куріння сигарет пошкоджує стінки кровоносних судин, роблячи їх більш схильними до накопичення жирових відкладень. Куріння також може знизити рівень «хорошого» холестерину.
  • Похилий вік. Оскільки хімічні процеси змінюються з віком, ризик підвищення «поганого» холестерину зростає. Наприклад, з роками печінка стає менш здатною утилізувати холестерин ЛПНЩ.
  • Цукровий діабет. Високий рівень цукру в крові сприяє підвищенню рівня небезпечного холестерину, викликаного ліпопротеїдами дуже низької щільності (ЛПДНЩ), та зниженню рівня холестерину ЛПВЩ. Високий рівень цукру в крові також пошкоджує стінку судин, що викликає відкладення холестерину на пошкоджених ділянках.
  • Підвищений тиск є сигналом про проблеми серцево-судинної системи, які виникають при високому рівні холестерину.
  • Захворювання печінки та шлунково-кишкового тракту також сприяють порушенню обміну холестерину.
  • Ендокринні захворювання.
  • Розвиток атеросклерозу. Високий рівень холестерину спричиняє накопичення холестерину та інших відкладень на стінках кровоносних судин (атеросклероз) і погіршення кровообігу через наявність бляшок в просвіті судин.    
  • Стенокардія (ішемічна хвороба серця). Якщо артерії, які постачають серце кров'ю (коронарні артерії) – пошкоджені, то може турбувати характерний біль у грудях (стенокардія) або інші симптоми ішемічної хвороби серця.
  • Інфаркт. Якщо холестеринові бляшки на стінках судин розриваються, в місці пошкодження може утворитися згусток крові (тромб). Згусток блокує потік крові, закупорюючи судину нижче. Якщо кровопостачання в частині органу припиняється, виникає некроз його тканин (змертвіння), що спостерігається, наприклад, при інфаркті міокарда.
  • Інсульт. Подібно до серцевого нападу, інсульт виникає, коли згусток крові блокує кровообіг в частині мозку – ішемічний інсульт, або спричиняє крововилив у мозок – геморагічний інсульт.

 

Профілактика

 
 
Щоб запобігти виникненню високого рівня холестерину, ви можете:
  • Регулярно обстежуватися в лабораторії Діла: 112 «Ліпідний комплекс»;
  • Дотримуватися дієти з низьким вмістом солі та переважанням фруктів, овочів, цільного зерна;
  • Обмежити кількість тваринних жирів і використовувати рослинні жири в помірних кількостях;
  • Підтримувати здорову вагу;
  • Кинути палити та зменшити споживання алкоголю;
  • Робити фізичні вправи не менше 30 хвилин в день;
  • Намагатися контролювати рівень стресу.
 
Знижений рівень холестерину
 
Знижений рівень холестерину - це теж проблема. Оскільки холестерин є важливим компонентом клітинних мембран, попередником гормонів, жовчних кислот та інших речовин, що мають важливе значення в живому організмі, зменшення його кількості нижче норми також має негативні наслідки.
 
  • З'ясувалося, що люди з низьким рівнем холестерину частіше мають симптоми депресії та тривоги;
  • Існують дослідження, які доводять можливий зв'язок між низьким рівнем холестерину і ризиком розвитку раку;
  • Холестерин необхідний для нормального синтезу статевих гормонів, фізіологічного перебігу вагітності та нормального менструального циклу. Низький рівень холестерину може бути пов'язаний з ризиком передчасних пологів або народження дитини з низькою вагою.

Зовнішні симптоми гіпохолестеринемії можуть проявлятися по-різному у кожної людини, але лабораторна діагностика допомагає дізнатися про їх причину.
 
Коли можна запідозрити "знижений рівень холестерину" або гіпохолестеринемію?
  • При регулярному недоїданні, суворих дієтах;
  • При наявності захворювань з порушеною функцією печінки (в тому числі цирозів, гепатитів);
  • При запальних захворюваннях кишківника або ентеропатіях з втратою білка;
  • При гіпертиреозі або гіпоадренокортицизмі (хворобі Аддісона). Низька кількість глюкокортикоїдів може знизити всмоктування холестерину в кишківнику;
  • Якщо ви піддаєтеся хронічному стресу;
  • При гіпертиреозі (підвищеній функції щитовидної залози);
  • При наднирковій недостатності;
  • При мальабсорбції (недостатньому всмоктуванні поживних речовин з кишківника), наприклад, при целіакії;
  • При лейкемії.
 
 

Коротко про холестерин

 
 
  • Холестерин є складовою частиною багатьох клітин організму;
  • Необхідний для утворення стероїдних гормонів, жовчних солей і вітаміну D;
  • Як підвищення, так і зниження нормального рівня холестерину - небезпечне для здоров'я;
  • Порушення метаболізму холестерину може призвести до серцево-судинних захворювань, серцевих нападів і навіть депресії;
  • Тільки 20% від усієї кількості необхідного нам холестерину ми вживаємо з продуктами харчування. Основний відсоток речовини (80%) - синтезується в печінці;
  • Наявність пошкоджень стінок судин, наприклад, при цукровому діабеті, сприяє утворенню холестеринових бляшок;
  • Симптоми порушення ліпідного обміну найчастіше відсутні і патологічні зміни можна виявити лише під час лабораторного обстеження;
  • Програма 112 «Ліпідний комплекс» - комплексне лабораторне обстеження, яке дозволяє ретельно дослідити ліпідний профіль людини: визначити підвищений холестерин чи ні, оцінити ризики розвитку серцево-судинних захворювань:
     
- атеросклероз судин головного мозку;
- ішемічна хвороба серця; 
- інсульт; 
- інфаркт міокарда; 
- облітеруючий атеросклероз судин нижніх кінцівок. 
 
  • Нормою загального холестерину в крові вважаються показники до 5 ммоль/л.;
  • Компанія Діла розробила скринінгову програму, які допоможуть виявити порушення ліпідного обміну і важливі фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань:
 
З інформацією щодо досліджень, їх вартості та правил підготовки до них можна ознайомитися на нашому сайті в розділі Дослідження і Ціни, а також за номером нашої інформаційно-сервісної служби 0800217887.
 
З повагою до Вашого здоров’я, ДІЛА.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому