гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Як позбавитися зайвої ваги?

08.02.2018
Фото -  Як позбавитися зайвої ваги?
 
Надлишкова маса тіла безсумнівно є однією з основних причин невдоволення своєю зовнішністю, але головна небезпека полягає в тому, що ожиріння може завдати невиправної шкоди здоров'ю внаслідок розвитку важких захворювань, які в більшості випадків призводять до скорочення тривалості життя та інвалідності.
 
ВООЗ не випадково визнала ожиріння епідемією XXI століття. Згідно до статистичних даних, в країнах Європейського регіону половина дорослого населення страждає від надлишкової маси тіла, але особливо тривожна тенденція спостерігається серед дітей і підлітків, що створює велику загрозу для здоров'я майбутніх поколінь.
 
Що таке надлишкова маса тіла та ожиріння?
 
Надлишкова маса тіла і ожиріння розвиваються внаслідок аномального відкладення жиру в організмі. Для оцінки ступеня ожиріння використовується індекс маси тіла (ІМТ), який показує відношення маси тіла до зросту. Для його обчислення необхідно розділити масу тіла в кілограмах на зріст у метрах в квадраті (вимірюється в кг/м²). За визначенням ВООЗ:
  • ІМТ більше або дорівнює 25 - надлишкова маса тіла;
  • ІМТ більше або дорівнює 30 - ожиріння.
Слід зазначити, що показник є приблизним критерієм і застосовувати його слід для орієнтовної оцінки відповідності маси й зросту.
 
У чому полягає небезпека надмірної ваги і ожиріння?
 
Дослідження останніх років показали, що ожиріння є фактором ризику щодо розвитку таких важких захворювань, як:
  • серцево-судинні захворювання (артеріальна гіпертензія, ішемічна хвороба серця, інсульт);
  • цукровий діабет 2 типу;
  • захворювання опорно-рухового апарату (зокрема, розвивається остеоартрит - дегенеративне захворювання суглобів, яке призводить до інвалідності);
  • онкологічні захворювання (рак матки, молочної залози, товстої кишки).
Небезпечним і практично неминучим супутником ожиріння є синдром обструктивного апное (зупинки дихання) уві сні. У жінок ожиріння супроводжується припиненням овуляцій, порушенням менструального циклу, безпліддям, гіперплазією і поліпозом ендометрію, пов'язаними з порушеннями продукції статевих гормонів. При цьому тяжкість порушень тим вище, чим більше виражена ступінь ожиріння.
 
Причини появи надлишкової маси тіла
 
Патологічне відкладення жиру в різних частинах тіла відбувається в результаті надмірного споживання калорій з їжею при зниженні фізичної активності і, як наслідок, - енерговитрат.
 
Фактори ризику розвитку ожиріння:
  • малорухливий спосіб життя;
  • генетичні фактори;
  • ендокринні та деякі інші захворювання;
  • психологічні порушення;
  • прийом сильнодіючих психотропних препаратів, деяких гормональних препаратів.
У більшості випадків до ендокринної форми ожиріння призводять:
  • Захворювання надниркових залоз.
  • Зниження функції щитоподібної залози.
  • Порушення роботи статевих залоз у жінок і чоловіків в будь-якому віці.
Тому, якщо ви різко почали набирати вагу і не можете схуднути, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем.
 
Діагностика
 
Лабораторне обстеження спрямоване на виключення органічних причин ожиріння, а також на виявлення можливих ускладнень тривало існуючого ожиріння. Відповідно до актуальних міжнародних протоколів медичної практики, експерти МЛ ДІЛА розробили Програму, яка дозволяє визначити порушення функції щитоподібної залози, репродуктивної системи та надниркових залоз як ендокринних причин ожиріння, а також виявити супутні зміни вуглеводного і ліпідного обміну.
 
Програма 172 «Надлишкова вага: скринінг ендокринно-обмінних причин» рекомендована усім особам старше 5 років з надлишковою масою тіла в тому випадку, якщо традиційні методи нормалізації маси (раціональне харчування, фізичні вправи) не дають позитивного результату.
 
Заходи, спрямовані на зниження ваги
 
Як правило, при відсутності захворювань, що можуть бути причиною ожиріння, привести вагу до норми можна за допомогою зміни харчування в поєднанні зі збільшенням рухової активності. Для розробки індивідуальної програми харчування і комплексу фізичних вправ необхідні консультація дієтолога і лікаря лікувальної фізкультури.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому