0 800 217 887 всеукраїнські номери (044) 364 49 91 для міста Київ
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ
Вхід в кабінет

Вітаміни і мікроелементи - як перевірити і поповнити запас в організмі

24.01.2020
Фото - Вітаміни і мікроелементи - як перевірити і поповнити запас в організмі


Вітаміни - життєво необхідні речовини для підтримки всіх функцій організму на потрібному фізіологічному рівні. Вони або зовсім не синтезуються в організмі, або утворюються в незначних кількостях. Ці речовини не є ні будівельним ні енергетичним матеріалом, але їх цінність полягає в тому, що вони є виключно важливою і незамінною ланкою різних фізіологічних процесів на всіх рівнях. Ці «фахівці широкого профілю» - включаються в обмін ферментів і гормонів, є регуляторами біохімічних процесів, працюють на рівні клітинного обміну і т.д.

Всі вітаміни поділяються на 2 основні групи:

Вітаміни, розчинні у воді - вітаміни групи В
(В1, В2, В3, В5, В6, В9, В12), С, Н, Р
Вітаміни, розчинні в жирах -
А, Д, Е, К


При нестачі вітамінів (гіповітаміноз) виникає неадекватне забезпечення організму вітамінами.
 

Які ж причини, що можуть призвести до такої ситуації?

1. Аліментарні - нестача вітамінів,
пов'язана з харчуванням:

  • Недостатній за вітамінним складом раціон харчування
  • Неправильна кулінарна обробка (руйнування вітамінів під час приготування їжі і зберігання продуктів)
  • Наявність в продуктах антивітамінних факторів, які нівелюють дію вітамінів
  • Захворювання, які можуть привести до недостатнього харчування - наприклад, анорексія

4. Захворювання травної системи,
які супроводжуються:

  • порушеннями нормальної кишкової мікрофлори (дисбактеріоз кишечника), тривалий прийом антибіотиків
  • порушенням всмоктування вітамінів у шлунково-кишковому тракті
  • поглинання вітамінів кишковими паразитами (глистами) і патогенною кишкової мікрофлорою, яка викликає кишкові інфекції.
2. Спадкові захворювання.

5. Підвищена потреба організму у вітамінах:

  • Зростаючий організм - дитячий і підлітковий вік
  • У жінок під час вагітності та годування
  • Підвищені фізичні навантаження
  • Тривалий стрес
  • Особливості клімату
  • Хронічні захворювання внутрішніх і ендокринних органів
3. Інтоксикації як зовнішніми, так і внутрішніми факторами, в тому числі і тими, що утворюються під час інфекційних процесів в організмі.
 


Розглянемо прояви в організмі і методи визначення недостатності різних вітамінів. Паралельно з цим наведемо приклад ТОП-5 за вмістом  кожного з вітамінів у продуктах харчування і можливості лабораторних методів діагностики рівня вітамінів в організмі.
 

Водорозчинні вітаміни


Вітамін С (аскорбінова кислота)

Недостатність цього вітаміну в організмі (гіповітаміноз) проявляється:

  • Блідістю шкіри і слизових оболонок
  • Зниженням температури тіла
  • Слабкістю, підвищеною стомлюваністю
  • Кровоточивістю ясен, носовими, матковими кровотечами 
  • Частими застудами
  • Анемією


У разі повної відсутності надходження вітаміну С в організм розвивається авітаміноз у вигляді захворювання - цинги.

ТОП-5: шипшина свіжа, перець червоний і зелений солодкий, смородина чорна, обліпиха, петрушка.


Вітаміни групи B об'єднані в одну групу, оскільки в продуктових джерелах вони знаходяться, як правило, в комплексі. Сформувати їх запас в організмі неможливо, вони повинні надходити в організм постійно. Ці вітаміни піддаються руйнуванню під впливом алкоголю, рафінованих цукрів, нікотину і кофеїну, лимонної кислоти, сонячного світла. В результаті чого багато хто відчуває їх дефіцит.

Недостатність може також розвиватися під впливом антивітамінних факторів (які, в першу чергу, є ферментами, які руйнують вітаміни). Вони містяться в значній кількості в термічно необробленій рибі, морських тваринах.

Всім вітамінам цієї групи притаманні описані загальні властивості, але є і свої характерні особливості їх нестачі в організмі.

Вітамін В1 (тіамін):

  • м'язова атрофія
  • закрепи, пов'язані зі слабким тонусом кишечника
  • низька шлункова кислотність
  • неврологічні розлади


ТОП-5: свинина (вирізка, бекон), крупи (горох, вівсяна, гречана, пшоняна), дріжджі, субпродукти, хліб з борошна грубого помелу.

Вітамін В2 (рибофлавін):

  • ураження шкірних покривів (дерматити - носогубний трикутник, шия, вуха, мошонка), слизової оболонки рота у вигляді тріщин, заїд, запалення слизової язика (географічний язик).
  • погіршення зору в темний час доби, колірного зору


ТОП-5: субпродукти (печінка, нирки, серце), дріжджі, мигдаль, сири, вівсяна крупа.

Вітамін В3 (РР, ніацин):

  • жорстка, запалена шкіра
  • ураження слизових оболонок починаючи з ротової порожнини і на всьому протязі травної трубки (виразки, ерозії, проноси)
  • м'язова слабкість
  • нервово-психічні захворювання


Раніше гіповітаміноз цього вітаміну (пелагра) був поширений в тих географічних місцевостях, де основу раціону становила кукурудза, яка містить антивітамін, який руйнує ніацин.

ТОП-5: арахіс, дріжджі, печінка, насіння соняшнику, свіжі гриби.

Вітамін В6:

  • ураження шкіри і слизових оболонок
  • ураження центральної нерівній системи (дратівливість, порушення сну, судоми, депресивні стани)
  • порушення в системі кровотворення: анемія, зниження кількості лейкоцитів, які є важливою ланкою в противоинфекционной захисту організму


ТОП-5: м'ясо (перш за все куряче), субпродукти (печінка, нирки), бобові (квасоля, соя), хрін, часник.

Вітамін В9 (фолієва кислота)

Ознаки недостатності в організмі:

  • Зниження кровотворної функції, що проявляється зниженням в загальному аналізі крові кількості клітин крові - еритроцитів, лейкоцитів, тромбоцитів.


Клінічно розвиваються симптоми анемії,  зниження імунітету, порушення згортання крові.

  • Запальні захворювання органів травлення
  • Затримка росту у дітей, при дефіциті під час вагітності - поява аномалій розвитку і психічного здоров'я у дітей.


ТОП-5: дріжджі, печінка, зелень (шпинат, петрушка, салат), бобові (соя, квасоля), сир нежирний.

Цікавий факт: вперше фолієву кислоту виявили в листі (folia) шпинату - звідси і назва, яке закріпилося за вітаміном.

Вітамін В12 (ціанокобаламін):

Цей вітамін, який містить у своєму складі кобальт не синтезується ні рослинами, ні тваринними організмами, його виробляють тільки мікроорганізми (бактерії).

У людини - це кишкова мікрофлора, тому одна з причин нестачі вітаміну В12 - кишковий дисбактеріоз який часто виникає на тлі тривалого і безконтрольного прийому антибіотиків 

Його вміст в організмі можна визначити лабораторним способом.

Прояви нестачі вітаміну:

  • Анемія
  • Ураження центральної нервової системи
  • Ураження травної системи


ТОП-5: печінка, різні сорти морської риби (скумбрія, сардина, оселедець, кета, морський окунь), сир нежирний, тверді сири.


Вітамін А (ретинол)

Клінічні прояви гіповітамінозу А:

  • Шкіра суха, ороговіла, вугрі
  • Волосся сухе і тьмяне, нігті ламкі, смугасті
  • Порушення зору (в темний час доби, так звана, «куряча сліпота», ураження рогівки, можлива сліпота)
  • Порушення імунітету, схильність до розвитку інфекційних захворювань
  • Збільшення ризику злоякісних утворень


ТОП-5: продукти тваринного походження - печінка (куряча, яловича, тріски), чорна ікра, яєчний жовток, вершкове масло, тверді сири.

У рослинних продуктах знаходиться попередник вітаміну А - β-каротин. Засвоєння гірше, ніж у вітаміну А, відбувається при паралельному вживанні жирів (наприклад, якщо морква, то у вигляді салату, заправленого олією).


Вітамін Д 

Потреба організму в ньому забезпечується за допомогою продуктів харчування і шляхом синтез в самому організмі (в шкірному покриві) при опроміненні ультрафіолетовими променями. 

Основна задача вітаміну Д в організмі - регуляція кальцієво-фосфорного обміну (вітамін Д сприяє засвоєнню кальцію, прийнятого з їжею).

Лабораторні методи визначення рівня вмісту Вітаміну Д в організмі

Клінічно нестача вітаміну Д проявляється насамперед порушеннями з боку кісткового скелета:

  • рахіт у дітей (затримка прорізування зубів, закриття джерельця, деформації черепа, викривлення нижніх кінцівок, деформація грудної клітки, невротичні зміни).
  • остеопороз у дорослих. Всі прояви виникають внаслідок остеомаляції (розм'якшення кісток) через вимивання кальцію з кістки (зміна постави, болі в спині і грудях, часті переломи, зменшення рухливості скелета).


Лабораторні маркери остеопорозу

ТОП-5: жир з печінки риб і морських тварин, жирні сорти риби (лосось, оселедець, скумбрія), ікра, яйця, вершки.


Вітамін Е (токоферол)

При гіповітамінозі виникають м'язова слабкість, порушення статевої сфери (знижується потенція у чоловіків, невиношуваність вагітності у жінок), анемія, порушення зору, загибель печінкових клітин.

ТОП-5: рослинні масла, бобові, крупи (гречана, перлова, вівсяна), креветки, кальмари.
 

Вітамін К

Основний прояв його нестачі в організмі - схильність до кровотеч. Порушення згортальної функції крові, яка є їх причиною, можна визначити лабораторними методами.

Основними факторами розвитку є кишковий дисбактеріоз, отруєння антивітаминами К, харчування має незначний вплив на рівень вітаміну К в організмі.

ТОП-5: капуста цвітна та брюссельська, шпинат, салат, масло, сир, яйця.

 

 

Крім вітамінів є ще одна група життєво важливих компонентів їжі людини - мінеральні речовини (макро- і мікроелементи).

Їх багато, розглянемо деяких представників обох груп.
 

Макроелементи

Кальцій

Основна функція кальцію в організмі - вплив на кістково-м'язову систему (як будівельний матеріал для кісток і регулятор роботи м'язів).

Джерела в їжі: молочні продукти, броколі, горіхи, кісткове борошно, штучно збагачені кальцієм продукти (кальцинований сир).

Лабораторна діагностика допоможе оцінити статус кальцієвого обміну, ризики пов'язані з його недостатньою кількістю (особливо після 45 років) і подальші кроки щодо профілактики або корекції нестачі.

Йод

Цей макроелемент є незамінною складовою частиною гормонів щитоподібної залози.

Між його роллю в організмі і значенням для здоров'я гормонів щитоподібної залози можна поставити знак рівності.

Оцінити статус йоду в організмі можна за допомогою лабораторного визначення його змісту в різних біологічних середовищах.

Залізо

Вміст заліза в організмі кожної людини залежить від ваги, рівня гемоглобіну крові, статі і запасів в організмі (депо заліза).

Залізодефіцит довго себе не проявляє, симптоми недостатності з'являються при тривалому і значному виснаженні запасів заліза.

Виникає залізодефіцитна анемія, яка проявляється блідістю, задишкою, посиленим серцебиттям, підвищеною стомлюваністю, болями в животі і спотворенням смаку (поїдання нехарчових продуктів - глина, земля і т.д.) і нюху.

Важливий метод діагностики анемії - лабораторний.

Основне джерело в їжі: м'ясо (перш за все яловичина, домашня птиця). Залізо з рослинних джерел засвоюється гірше, але все ж може служити для поповнення запасів заліза (буряк, гарбуз, помідори, броколі, капуста білокачанна).

 

Мікроелементи


Незважаючи на незначну кількість (вміст вимірюється в міліграмах), вплив їх на організм від цього не зменшується.

До них відносяться: бор, бром, ванадій, кадмій, кремній, літій, марганець, молібден, миш'як, нікель, олово, фтор.

Їх біологічний вплив різноманітний, охоплює практично всі органи і системи.

Діагностика їх недостатності або токсичного надлишку непроста, під силу досвідченому фахівцеві, якому велику допомогу надають саме лабораторні дослідження на визначення мікроелементів (в крові, сечі, волоссі).
 

Підводячи підсумки - ми насправді складаємося з того, що їмо, з чого організм себе будує і забезпечує наше здоров'я.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android

На початок